Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

OBVESTILNIK RDEČEGA KRIŽA LJUBLJANA – MAJ

Solidarnost je temeljna vrednota socialne države. Gre za prostovoljno družbeno kohezijo oziroma podporo med ljudmi. Solidarni smo lahko s posameznikom, skupino ljudi, delavstvom, ljudstvom itd. Izvor besede solidarnost je v latinski besedi “solidus”, ki pomeni »trden«. S to besedo se je sčasoma označevalo ravnanje skupine ljudi, ki so v podobnem položaju (imajo podobne obveznosti in interese), imajo zato podobno usodo in so si zato med seboj naklonjeni in se med seboj »trdno ali neomajno« podpirajo.

#lepadejanja #solidarnost


NIČ VAS NE STANE, ČE STE DOBRODELNI - NAMENITE NAM DEL DOHODNINE
Epidemija je marsikoga pahnila v izolacijo, osamljenost, stiske ljudi so se povečale.
Vsi, ki od svojega osebnega dohodka plačujete letno dohodnino, lahko 1% namenite nevladnim in dobrodelnim organizacijam. Za leto 2020 je to možno le še do konca meseca - do 31. 5. 2021! Odločite se za solidarnost in humanost ter s svojo podporo Rdečemu križu Ljubljana omogočite izvedbo Programa pomoči in podpore starejšim ljudem na območju mesta Ljubljana in primestnih občin, ki ga izvajajo prostovoljci iz 37 krajevnih organizacij Rdečega križa (KORK).
Postopek je enostaven - več na
povezavi. Hvala!


TEDEN RDEČEGA KRIŽA SLOVENIJE (8. 5. – 15. 5.) 
8. 5. Mednarodni dan Rdečega križa 
Mednarodni dan Rdečega križa je obletnica rojstva HenryaDunanta, očeta ideje in ustanovitelja mednarodnega Gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki ga je trpljenje ranjenih v spopadih pri Solferinu leta 1859 kot sočutnega človeka tako pretreslo, da je vse svoje nadaljnje življenje posvetil iskanju možnosti za preprečevanje trpljenja in nudenje pomoči prizadetim ljudem. Iz Dunantove vizije so se razvila društva Rdečega križa in Rdečega polmeseca povsod po svetu. Letošnje leto praznujemo že 155 delovanja Rdečega križa na Slovenskem!

>> 14. POHOD HUMANOSTI – TUDI LETOS DRUGAČEN … PO SKUPINAH
14. 5. 2021 od 9. ure dalje, začetek pred Humanitarnim centrom, Tržaška c. 132

V želji, da bi vas tudi letos vse lahko povabili na Pohod humanosti, bomo zaradi preprečevanja širjenja Covid-19 in upoštevanja vseh preventivnih ukrepov pohod izvedli po skupinah. Obvezne prijave.

Pohod vaše skupine poteka od Humanitarnega centra po POTI RDEČEGA KRIŽA (KT-1 Vič) in po Poti spomina in tovarištva vse do Koseškega bajerja (KT-2 Šiška). Ker vam letos ne bomo mogli postreči tople malice, boste ob prihodu in oddaji »štartnine« prejeli malico za s seboj.

Ustavite se ob poti v Parku prijateljstva - ob rdečem javorju in se fotografirajte. Vašo fotografijo z našim drevesom - rdečim javorjem - nam lahko pošljete na info@rdecikrizljubljana.si ali na FB, v dogodku ali na zidu Rdeči križ Ljubljana s pripisom #SOLIDARNOST #POHODHUMANOSTI

Fotografirali vas bomo tudi na ploščadi Koseškega bajerja.


»ŠTARTNINA«

v obliki donacije hrane ali izdelkov za higieno

med, kosmiči, marmelada, čokolada, čokoladni namazi, čokolino,

konzervirano sadje ali zelenjava, tunina, pašteta
zobna pasta, zobne ščetke, milo, šamponi, higienski vložki, tamponi

ali pošljite
SMS s ključno besedo LJUDEM5 na 1919 in donirajte 5 eur

POMAGAJMO LJUDEM NAŠEGA MESTA

Prijave in več informacij: 040 858 052 ali vedrana.pokleka@rdecikrizljubljana.si
Prosimo, da se prijavite do srede, 12. 5. 2021.


>> SREČEVALNICA
Redno smo začeli s sprehodi, ki običajno potekajo ob ponedeljkih dopoldan, po Ljubljani oziroma njeni okolici. Sprehodi potekajo večinoma po ravnem, tako da se nam lahko pridružijo tudi tisti z malo manj kondicije. Ker so druženja odvisna od trenutnih ukrepov, vas vabimo, da nas spremljate na naši
facebook strani, kjer vas bomo sproti obveščali o dogodkih oziroma vabljeni, da nam za vse informacije povezane s Srečevalnico pišete na e-pošto: izmenjevalnica@rdecikrizljubljana.si.

V torek, 11. 5. 2021, smo začeli s ciklom 8. srečanj, pod naslovom »Ustvarjalno in z dobrim počutjem v poletje«. Na srečanjih se bomo pobližje spoznali s sprostitvenimi in dihalnimi tehnikami, pridobivali plesna in fotografska znanja in krepili dobro počutje in ustvarjalnost. Prijave so še vedno možne.

>>DELAVNICA ZA LAIČNO OSKRBO IN NEGO NA DOMU
20. 5. 2021 od 16. do 20. ure, Humanitarni center RKS-OZ Ljubljana, Tržaška c. 132, Ljubljana
Vsi se lahko nekoč znajdemo v situaciji, ko bomo morali poskrbeti za svoje najbližje. Sedaj je čas, da se naučimo kako! Delavnica je namenjena vsem, ki nimajo zdravstvene izobrazbe in bi radi skrbeli za svojce, prijatelje, sosede, ko bo to potrebno. Praktično naravnano delavnico izvajata medicinska sestra ali patronažna sestra z dolgoletnimi izkušnjami. Obvezne prijave do 19. 5. 2021 preko
povezave ali na info@rdecikrizljubljana.si.

>> IZMENJEVALNICA
21. 5. 2021
od 16. do 19. ure, pred Humanitarnim centrom, Tržaška c. 132
Ponovno se vidimo v živo! Pridružite se nam na dogodku blagovne menjave - prinesi hrano, izdelke za higieno in čistila in jih izmenjaj za rabljena, vintage oblačila in predmete.

>> OBVESTILO KRVODAJALKAM IN KRVODJALCEM
Vljudno vabljeni, da darujete kri.
Krvodajalske akcije bodo v maju potekale ob petkih na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva ul. 6, Ljubljana. Zaradi preprečevanja možnih prenosov bolezni se je na odvzem krvi potrebno naročiti, zato pokličite na 051 671 147, 051 389 270 ali 030 716 796in se dogovorite za dan in uro prihoda. Vljudno prosimo, da brez predhodne najave na odvzem krvi ne prihajate. Hvala, ker darujete kri za življenje.

>> DAROVANJE ORGANOV IN TKIV
Z odločitvijo za darovanje organov in tkiv lahko rešimo mnogo življenj, zato moramo o tem humanem dejanju po smrti razmišljati že za časa življenja. V register se lahko vpišete z digitalnim potrdilom na povezavi
https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=3765.

>> PRVA POMOČ – TEČAJI IN IZPITI PRVE POMOČI za voznike in zaposlene, delavnice in tečaj za bolničarja
S pridobivanjem znanja prve pomoči ne moremo čakati. Nikoli namreč ne vemo, kdaj nas za ovinkom pričaka nesreča. Tečaji in izpiti prve pomoči potekajo redno, vsak teden, z ustreznimi prilagoditvenimi ukrepi.
Sprejemamo tudi informativne prijave za nov termin tečaja za bolničarja, ki bo predvidoma v spomladanskem času. Prijave in več informacij na:
www.prva-pomoc.si.

INFORMACIJE O HUMANITARNI POMOČI V ČASU EPIDEMIJE

>> NUJNA - HUMANITARNA OSKRBA PREBIVALSTVA
V kolikor ste v stiski se obrnite na nas!
Na posebni telefonski številki 040 788 698 smo dosegljivi za informacije o nujni humanitarni oskrbi prebivalstva od ponedeljka do četrtka od 9. do 15. ure, v petek od 9. do 12. ure.Delitev pomoči v Humanitarnem centru poteka nemoteno.

POMEMBNO:
10. 5.    Svetovni dan gibanja 
15. 5.    Svetovni dan družin

Oglejte si tudi