Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
23°C
11°C
Oceni objavo

Medved uničuje čebelnjake

Konec maja je po okoliških hribih lomastil medved.

Po vaških govoricah naj bi se po Polhograjskem hribovju znova potikal medved. Marsikateri občan je prestrašen in s previdnostjo hodi po domačih gozdovih. 

Informacijo o prisotnosti medveda v naših krajih smo preverili na Zavodu za gozdove Slovenije, kjer so jo potrdili. Viktor Miklavčič, uradni cenilec zavoda za gozdove, je o tem prepričan zaradi poškodb, ki jih je povzročil postopaški medved. Na območju Hruševega je namreč poškodoval dva panja, zaradi česar bo ena čebelja družina po vsej verjetnosti odmrla. Za medveda so značilne sledi krempljev in poškodbe, saj lomi les. Po besedah Miklavčiča pa je tudi panj trdna stvar, ki se je ne da kar tako uničiti.

Gre za prvi medvedji obisk je v letošnjem letu, vendar o tem žal ne vodijo nobene evidence. Na zavodu za gozdove niso zasledili, da bi se na našem območju naselila medvedja družina. Obiski medvedov so povezani predvsem z razpoložljivostjo hrane v naravi.

Glede na to, da se medved premakne po 10 kilometrov na noč, je ta po razdejanju najverjetneje že odšel svojo pot. Vendar naj bi se medvedi vračali po približno isti poti, zato je pričakovati, da se pri nas morda znova oglasi v roku od 14 do 21 dni. Medveda pa so sicer pred kratkim opazili tudi v Borovnici, vendar lahko glede na časovni okvir najbrž govorimo o isti živali.

 

Oglejte si tudi