Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

V osnovnih šolah spet živahno

2. september – Hodniki in učilnice osnovnih šol Dobrova, Polhov Gradec in podružničnih Črni Vrh in Šentjošt so spet polni otroškega smeha in razigranosti. Za 163.914 slovenskih osnovnošolk in osnovnošolcev, od tega kar 20.368 prvošolcev, se je začelo novo šolsko leto. Občina Dobrova - Polhov Gradec se letos ponaša s 86 prvošolčki, kar je kar za 11 več od lanskega leta. V prvi šolski dan pa sta prvošolčke, skupaj s starši in učitelji, pospremila tudi ravnatelj in župan.
Novo šolsko leto prinaša veliko skrivnosti. Osnovnošolci in srednješolci nekatere že poznajo, zato so v prvi šolski dan zakorakali z nekoliko mešanimi občutki. Za vse prvošolce, ki so prag šole prestopili prvič, pa je bil to poseben dan, saj ga je večina izjemno težko pričakovala. Nekateri so komaj čakali, da spoznajo nove prijatelje, drugi so se veselili srečanj z vrtčevskimi prijatelji, kar nekaj pa je bilo takšnih, ki so zvedavo čakali na nova znanja, spoznavanja črk in številk. Vedoželjni so morali sicer ta dan še malo počakati, saj je bil prvi dan namenjen spoznavanju.

Prvi so si "dober dan" zaželeli učenci v podružnični šoli Črni Vrh, ki so medse sprejeli eno prvošolko. Ta bo v šolski klopi sedela skupaj z drugošolci in tretješolci, v kombiniranem oddelku. Sošolci in učiteljica so obljubili, da ji bodo prijazno pomagali, da jih v znanju kmalu dohiti. Tudi dva prvošolca podružnične šole Šentjošt bosta morala pridno slediti, poslušati in se učiti, da bosta kos sošolcem drugega razreda. Letošnja generacija prvošolcev v podružničnih šolah je nekoliko manjša od prejšnje, kar pa na srečo ne drži za glavni osnovni šoli. Tako Dobrova kot Polhov Gradec sta letos vrata odprla več prvošolcem kot lani. Ti so prav na vseh lokacijah doživeli prijazen sprejem učiteljic ter dobrodošlico, ki sta jo zaželela ravnatelj in župan. Polhograjski ravnatelj Jernej Klemen je s prvošolci in njihovimi starši podelil prvi šolski dan, ki ga je doživel ob spremstvu svojega otroka. Otrokom je zaželel, da bi postali radovedni in zvedavi učenci, staršem pa, da bi stvari spremljali kritično, ter dodal: "Svoje otroke vestno spremljajte, pohvalite jih in pograjajte, vedno, ko si to zaslužijo." Prvošolce in njihove starše je pozdravil tudi župan Franc Setnikar ter jim zaželel veliko veselja in igre pri usvajanju novih znanj, veliko novih prijateljev in lepih spominov na šolska leta. V spomin na prvi šolski dan jim je podaril sladko presenečenje in otroško knjigo, ki bo le ena od mnogih, s katerimi se bodo srečali tekom šolskega leta.

Kar nekaj novosti in sprememb, s katerimi se bodo srečali osnovnošolci, pa se je letos pojavilo v nacionalnem vsebinskem programu. Na njihovih urnikih namreč ne bo več športne vzgoje, ta se po novem uradno imenuje šport. Likovna vzgoja se je preimenovala v likovno umetnost, podobno tudi glasbena vzgoja. Dosedanja državljanska in domovinska vzgoja ter etika pa se je preimenovala v domovinsko in državljansko kulturo in etiko. Ena od večjih sprememb so tudi številčne ocene za tretješolce, ki so do zdaj poznali le opisne ocene. Te sicer ostajajo v ocenjevanju drugošolcev in prvošolcev. Nacionalno preverjanje znanja, ki so ga doslej poznali le devetošolci, pa se z letošnjim šolskim letom uvaja tudi v šesti razred. Elektronska redovalnica in dnevnik, ki sta novost ne le za učitelje, temveč tudi starše, bosta prispevala k neposrednemu pretoku informacij, saj bodo prav vsi starši do ocen svojega otroka in drugih informacij lahko dostopali prek spleta, od koderkoli. Staršem je novost prav gotovo všeč, a za mnenje ni nihče vprašal otrok.

Je že res, da šolska redovalnica pri nekaterih otrocih vzbuja strah. Za starše pa je bolj kot redovalnica skrb vzbujajoča pot njihovega otroka v šolo, še posebej v prvih dneh, ko še ni najbolj utečena. V zavedanju tega in v želji, da se šolarjem omogoči prijeten začetek šolskega leta, so šole, kot je praksa zadnjih nekaj let, poprosile domača društva upokojencev in gasilcev, naj poskrbijo za usmerjanje prometa. Občina Dobrova - Polhov Gradec pa je tudi letos izvedla nekatere dejavnosti na področju varnosti v cestnem prometu. Simona Kostrevc iz občinske uprave nam je sporočila, da je občina letos v okviru akcije Začetek šolskega leta dala v pregled vse šolske poti: "V bližini šol so postavili nove, vidnejše plakate 'Šolska pot', prav tako so postavili mobilne prometne troznake 'Šolska pot – vozite previdno', osvežili oziroma znova so zarisali nekatere talne cestne oznake, zamenjali so in dodatno postavili nekaj prometnih znakov, obnovilo pa se je tudi nekaj avtobusnih postaj." Dodala je, da želijo s tem "otrokom zagotoviti varno pot v šolo na območju naše občine, voznike pa pravočasno opozoriti na pešce, ki šele pridobivajo izkušnje v prometu".

Večino otrok so prve dni v šolo pospremili starši, že jutri pa bodo po šolski poti stopali sami, z rumeno rutico ali brez nje. Vozniki, bodimo posebej pozorni na najmlajše udeležence v prometu. Njim pa želimo srečno na šolskih poteh in v šolskih klopeh.

 

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi