Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

So učenci poškodovali učiteljičin avto?

Z vlomilci so se pretekli mesec ukvarjali tudi policisti Policijske postaje Ljubljana Vič, ki skrbi za občini Horjul in Dobrova – Polhov Gradec. V Šujici je nek dolgoprstnež vlomil v stanovanjsko hišo, od koder je nato v svoj brlog pretovoril več kosov električnega orodja, pravičnemu lastniku pa s tem povzročil za približno 3100 evrov premoženjske škode. »Sraka«, ki jo pritegnejo zgolj bleščeče stvari, je tokrat obletavala Gabrje in Hruševo, kjer je iz dveh hiš izginilo edinole več kosov zlatnine. Pošteno pa se je zafrknil tatič, ki je sicer odločno vlomil v stanovanjsko hišo v Hruševem, nato pa jo še odločneje pobrisal, ko ga je zasačila občanka. Menda je tekel, da so ga noge komaj dohajale. Kaj je prestrašilo nekega drugega vlomilca, ki je nasilno vstopil v hiši v Podsmreki in na Dobrovi, od tam pa menda nič odnesel, verjetno ne bomo nikdar izvedeli. Morda je šel le občudovat, kaj vse si lahko prislužiš s poštenim delom.

Prava nadloga pa postajajo organizirane tolpe roparjev, ki si za svoje tarče izbirajo predvsem starejše, šibkejše občane. Ekipa štirih brezdelnežev, bojda romskega videza, v temnih oblačilih, se je z rdečim avtomobilom pripeljala do stanovanja starejšega para v Logu pri Polhovem Gradcu. Medtem, ko so eni zamotili gospo s kupom nepomembnih vprašanj (govorili so slovensko), so drugi smuknili v notranjost stanovanja, pretaknili omarice in iz enega od predalov izmaknili približno 100 evrov, kar so domači opazili šele naknadno. Občanom se svetuje pazljivost, v primeru, da opazite opisane osebe, pa o tem nemudoma obvestite Policijo na113 oz. anonimni telefon 080 1200.

Nek manjši tatič si je isti mesec v Smolniku privoščil podvig kraje brisalcev z osebnega vozila. Kam jo je pobrisal z njimi, zaenkrat še ni znano. So pa zato policisti kaj hitro ugotovili, da gre pri 100-evrskem bankovcu, ki ga je nek goljuf spravil v obtok pri Deželni banki, dejansko za ponarejen denar. Poslan je bil v nadaljnjo analizo.

Med nami pa so tudi takšni posamezniki, ki svojo jezo skrivoma stresajo nad tujo lastnino. Na Dobrovi je tako nek jezljivec v svetem besu razbil avtomobilsko steklo, na športni dvorani pa je kar cela klapa takšnih in podobnih obdelala kovinsko fasado ter v spomin na jamske čase za seboj pustila še nekaj zmazkov, ki bi jih ob minimalnih kriterijih morda celo lahko imenovali grafiti. V Polhovem Gradcu naj bi po do sedaj zbranih podatkih skupina učencev poškodovala avtomobil gospe učiteljice. V starih časih so učiteljicam nosili jabolka, »socialistični kulak« je sem pa tja na mizi celo pozabil kos gnjati, dandanes bi pa že vsi bili vstajniki in uporniki. Seveda anonimni.  

Nekaj dela so imeli možje postave tokrat tudi s kršitvami javnega reda in miru. Na Brezju pri Dobrovi, na primer, sta se prav glasno sprla partnerja. Razgrajaču, ki je pregloboko pogledal v kozarec, so policisti kar na mestu spisali plačilni nalog. Takisto jo je odnesel eden od izven zakonskih partnerjev, ki sta se »udarila« na Dobrovi. Iz Brezja pa so jih obvestili tudi o težavah v družini. Po opravljenih razgovorih so le še sestavili poročilo in ga posredovali na Center za socialno delo.

Poseben primer »nasilja« pa so zabeležili v Vrzdencu, kamor so jih poklicali zaradi poškodovane žrtve. Po opravljenih pogovorih s prisotnimi na kraju dogodka so policisti prišli do sklepa, da je bil poškodovanec zares žrtev, a ne nasilja, temveč potegavščine. Po celonočnem popivanju v lokalu Zelena Dolina se je zjutraj odpravil peš proti domu, a prav daleč ni prišel. Pred lokalom se je usedel na pločnik in se zazibal v alkoholni sen. Med spanjem naj bi mu neki pavlihe zvezali vezalke na teniskah in ko je čez čas prišel k sebi, vstal in skušal narediti prvi korak, jo je ubrisal po tleh kakor je bil dolg in širok. Zaradi poškodovanih členkov na obeh rokah ga je reševalno vozilo prepeljalo v KC Ljubljana.

Med drugim so se policisti ukvarjali še z eno prometno nesrečo I. kategorije, ko se je nek voznik malce preveč junačil s prehitro vožnjo in nazadnje pri Dobrovi treščil v pred seboj vozeče vozilo. Za svoje »junaštvo« je prejel tudi uradno potrdilo v obliki plačilnega naloga.

 

Zbral in uredil:

Damjan Debevec

 

Oglejte si tudi