Oceni objavo

Omejitev hitrosti v središču Šentjošta je sedaj 30 km/h

Umirjanje prometa s fizičnimi ovirami in vertikalno prometno signalizacijo je eden izmed ključnih ukrepov za izboljšanje prometne varnosti v središčih naselij v občini Dobrova - Polhov Gradec. Znižanje hitrosti vožnje dosegamo na različne načine, med drugim s prikazovalniki hitrosti, talnimi označbami, svetlobno signalizacijo in tudi z opozarjanjem na slabe rezultate prometnih statistik preko spletne strani, občinskega časopisa in javnih razprav ter delavnic.

Nedavno se je omejitev hitrosti spremenila v Šentjoštu. V središču naselja se je omejitev hitrosti znižala s 50 km/h na 30 km/h, v ostalem delu naselja pa s 50 km/h na 40 km/h. Nova omejitev hitrosti bo prispevala k umiritvi prometa in posledično večji prometni varnosti. Določena je bila na podlagi preučitve nevarnih prometnih točk v Šentjoštu (kot so npr. križišče pri župnišču, ovinek med cerkvama, križišče pri gasilskem domu) in ostalih dejavnikov, ki ogrožajo prometno varnost. Sprememba je bila izvedena skladno s strokovnimi priporočili in veljavnimi tehničnimi specifikacijami za ceste, ki so določile, da je potrebno hitrost vožnje v središču Šentjošta omejiti na 30 km/h, drugje pa na 40 km/h. Prejšnja omejitev hitrosti je bila namreč previsoka glede na preglednost cestišča, pomanjkanje pločnikov v naselju, zbrane statistične podatke in teren. Pozitivno mnenje k znižanju omejitve hitrosti je podal tudi Medobčinski inšpektorat in redarstvo. Tudi pregled podatkov, ki jih zbira prikazovalnik hitrosti na lokalni cesti LC 067040 Pil–Šentjošt–Smrečje (natančneje v Šentjoštu pri pokopališču), kaže, da je bila omejitev hitrosti 50 km/h previsoka. Odgovorni vozniki so na tem odseku svojo hitrost že pred znižanjem omejitve prilagajali razmeram, saj je povprečna hitrost, ki jo je izmeril prikazovalnik hitrosti, dosegala vrednosti med 30 in 40 km/h. Tu namreč poteka šolska pot, v neposredni bližini prikazovalnika hitrosti pa se nahajata še dve avtobusni postajališči. Za celotno območje Šentjošta je značilen razgiban teren, ki že sam po sebi zahteva nižjo hitrost vožnje, če želimo, da je ta varna. Gre torej za strokovno odločitev, ki temelji na več izhodiščih.

Do spremembe v omejitvi hitrosti je prišlo po celostni preučitvi prometne varnosti v Šentjoštu. Umirjanje prometa v naseljih, tudi v Šentjoštu, je bilo predvidena že s Strategijo mobilnosti in varnosti Občine Dobrova - Polhov Gradec, ki je bila sprejeta decembra 2020. Pri pripravi strategije je strokovno podporo in svetovanje nudilo podjetje PNZ d.o.o. Strategija je rezultat aktivnega sodelovanja strokovnjakov, občanov, članov občinskih odborov, krajevnih skupnosti, redarske službe, osnovnih šol, policijske postaje, predstavnikov izvajalcev javnega potniškega prometa, društev upokojencev in Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Strategija je bila osnovana na podlagi raziskav, delavnic, javnih razprav in anket. Služi kot enotna in strokovna smernica za razvoj prometa in mobilnosti v občini Dobrova - Polhov Gradec.

Vse prebivalce Šentjošta in okoliških naselij pozivamo, da po uveljavitvi nove prometne signalizacije upoštevajo spremenjeno omejitev hitrosti ter tako tudi sami prispevajo k večji prometni varnosti v svojem domačem kraju. Z novo omejitvijo hitrosti se rešuje prometna problematika v središču naselja, nekaj vprašanj o prometni varnosti pa na območju krajevne skupnosti Šentjošt še ostaja odprtih. Zato bo urejanje središča Šentjošta potekalo tudi v prihodnje, ko bo na podlagi izhodišč krajevne skupnosti in drugih predstavnikov Šentjošta izdelan dokument, ki bo osnova za izvedbo potrebnih urbanističnih, krajinskih in prometnih ukrepov v Šentjoštu, ki bodo obstoječe stanje in sedanji izgled kraja še izboljšali. Krajevna skupnost Šentjošt si namreč prizadeva za celovito ureditev vasi. 

Občina Dobrova - Polhov Gradec si v skrbi za prometno varnost prizadeva za umirjanje prometa na prepoznanih kritičnih točkah znotraj naselij. Tako je bila v preteklih tednih v Podsmreki omejitev hitrosti znižana na 40 km/h, v bližini avtobusne postaje pa nameščen prikazovalnik hitrosti. Nov prikazovalnik hitrosti pa je bil nameščen tudi ob Horjulski cesti. V Brezju, kjer je bila septembra nameščena nova prometna signalizacija pri prehodu za pešce, se pripravlja postavitev prometne signalizacije na cesti proti Korunu. Redno pa spremljamo tudi podatke, ki jih beležijo prikazovalniki hitrosti v naši občini – skupno jih imamo že 8.

 

Občina Dobrova - Polhov Gradec

 

 

 

Oglejte si tudi