Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
14°C
0°C
JUTRI
14°C
1°C
Deli
3556

Pošta na 26. Dnevu pod Lovrencem

Polhov Gradec, 26. junij – Tradicionalna prireditev Dan pod Lovrencem je bila letos posvečena več kot 4000 let stari službi – pošti. Rumeno je bil obarvan tudi pester in zanimiv program letošnje prireditve, na kateri so poleg organizatorja Turističnega društva Briše sodelovali še Dramsko društvo Neptun, Folklorna skupina grof Blagaj, Godba Dobrova - Polhov Gradec, Klekljarsko društvo Polhov Gradec, Javni zavod Polhograjska graščina, Muzej pošte in telekomunikacij, gasilci in drugi.

Spremenljivo in povsem nepredvidljivo vreme je bilo stalnica začetka letošnjega poletja. Vsakodnevnim ploham ni ubežala niti zadnja nedelja med šolskim letom, ki je vsako leto rezervirana za briško veselico. Zato so prireditev prestavili na zadnjo junijsko nedeljo, ko je bilo prijetno sončno.

Sprevod, ki je iz Briš krenil mimo avtobusne postaje v Polhovem Gradcu proti grajskem parku je bil glasen in živahen. Na čelu kolone so bili zastavonoše, konjeniki in vprege z narodnimi nošami, spremljali pa so jih zvoki godbenikov. Najštevilčnejši zbor so letos sestavljali poštarji na in v zanimivih starodobnih in novodobnih poštnih vozilih. Številni obiskovalci so jim pomahali ob poti, zbrana množica pa jih je pričakala v grajskem parku. Tu so oddali poštne pošiljke ter ogromen paket iz Amerike, ki je poskrbel za nekaj prikupnih zapletov.

Igra v izvedbi dramske skupine Neptun se je srečno razpletla šele na prizorišču pri Pograjskem domu, ki je bilo namenjeno tudi zanimivi zbirki različnih poštnih rekvizitov izpred več desetletij, domači kuhinji, od koder je dišalo po svežem, domačem kruhu, zabeljenem zelju in žgancih ter številnih drugih domačih jedeh in pecivu, prostoru za najmlajše, ki so v delavnicah ustvarjali in preizkušali svoje umetniške talente, prizorišču za kmečke igre, na katerih so se pomerile ekipe iz okoliških krajev, njihovo urnost in iznajdljivost pa je duhovito komentiral Grega Čuden, ki je prireditev tudi povezoval in poskrbel za kar nekaj rumenih novic.

Program 26. Dneva pod Lovrencem se je zaključil z veliko vrtno veselico, na kateri je s tamburico in drugimi instrumenti obiskovalce zabaval ansambel Tonija Verderberja. Če pa merica vedoželjnosti in kulturnih drobtinic še ni bila polna, si je bilo mogoče v Polhograjski graščini ogledati priložnostno razstavo Čipka – naša spremljevalka ali pa se sprehoditi po muzeju pošte in telekomunikacij.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv, J. R.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!