Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Slovesen zaključek šmarnih maš

Dobrova pri Ljubljani, 11. september - Na mali šmaren, praznik Marijinega rojstva, je župnija Dobrova pri Ljubljani zaključila stoletno romarsko pobožnost šmarnih maš, s tem pa zaokrožila praznovanja ob 300-letnice cerkve Marije v Leščevju.
"Pozdravljeni in dobrodošli na Dobrovi pri Ljubljani, na božji poti Marija v Leščevju, spoštovani romarji od lizu in daleč," so zvene pozdravne besede predstavnika dobrovskih faranov v uvodu v slovesno bogoslužje svete maše. To je daroval kardinal Franc Rode ob prisotnosti dobrovskega župnik Alojzija Goloba in drugih duhovnikov. Kardinal je uvodoma spomnil na staro pesem, ki  opeva božjo pot in pravi: "Dviguje v Dobrovskem se doli devici hram na čast, stojim u griči na okoli iz temnih šum zelena rast. Premnogi romar sem prihaja, tolažbe božje si iščoč in slednji gre iz tega kraja pomerjen, potolažen proč." Kot se godi že mnoga stoletja, se je tudi tokrat ob zaključku šmarnih maš, na sam praznik Marijinega rojstva, pri Mariji v Leščevju zbralo veliko vernikov. Prisluhnili so pridigi kardinala Rodeta, ki se je sprva spomnil legende, po kateri so predniki pred 300 leti zgradili to čudovito cerkev. Pohvalil je vse farane, ki so se vsak na svoj način na to slovesnost skrbno  pripravili in izrazil hvaležnost župniku Alojziju Golobu, ki vzorno skrbi za duhovno blaginjo kot tudi materialno. "V teh letih je skupaj s svojimi sodelavci uspešno zaključil obnovo vseh štirih podružnic in župnijski cerkvi vrnil prvotni sijaj," je dejal in nadaljeval: "Dragi Lojze, skupaj s sodelavci si opravil ogromno delo - Bogu prijetno, cerkvi v čast in narodu v veselje." Povabil je k praznovanju in veselju, saj je to tudi praznik Marijinega rojstva, ki je prineslo veselje in smisel vsem kristjanom. Ob koncu se je dotaknil stanja duha na slovenskem nekoč in danes ter navedel stavek papeža Janeza Pavla II., ki je opomnil, da prihaja čas, ko se bo prav vsaka generacija znova morala odločiti za Jezusa ter zaključil: "Vzemimo si za zgled Marijino vero in na priprošnjo Marije v Leščevju, h kateri se zatekamo že toliko stoletij, prosimo za vero slovenskega naroda."

Po sveti maši v ozaljšani župnijski cerkvi, ki jo je obogatila tudi lepa pesem dobrovskega cerkvenega pevskega zbora ter nagovori in sodelovanja faranov, je sledila procesija, po njej pa se je dogajanje preselilo v avditorij. Litanijam na čast Marije in številnim Marijinim pesmim je sledilo prijetno druženje. Kardinal Franc Rode je pred tem spomnil še na dogodek, ki se je 15. avgusta 1947 zgodil v bližini dobrovske cerkve. "Mlada fanta sta na proti k cerkvi, kamor sta bila namenjena, da bi potrkavala ob Marijinem prazniku, srečala vojaka, ki ju je nebogljena ustrelil. Naj bosta ta dva mlad fanta zgled celi fari. Pogum, vera in ljubezen do Marije je sporočilo, ki sta vam ga zapustila," je dejal. Po zaključku slovesnega dela je zbrane pozdravil predsednik Krajevne skupnosti Dobrova Marjan Pograjc. Temu pa je sledil še nabor pesmi v izvedbi Godbe Dobrova – Polhov Gradec, nad katerimi navdušenja ni skrival niti kardinal Rode, ki je člane spodbudil, da še naprej pridno študirajo in urijo svoje talente, s katerimi lahko obogatijo dogodke v kraju in fari.

Nadja Prosen Verbič

Foto: Robi Kržič

 

Oglejte si tudi