Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Pod grajsko lipo

Pod krošnjo mogočne lipe v parku pri polhograjski graščini se je v petek, 30. avgusta, igralo, smejalo in pelo. Potekalo je tradicionalno srečanje moških pevskih skupin, pred tem pa je bila ponovitev igre Spet se je mlek zlil.
Kulturno obarvan večer Pod grajsko lipo 2019 se je začel s ponovitvijo igre na prostem Spet se je mlek zlil, v izvedbi dramske skupine Neptun, ki je obudila spomin na poletni Dan pod Lovrencem. Igralci so čas zavrteli še nazaj, ko so kmetje v mlekarno pr' Leben nosili mleko in tam modrovali, klepetali o aktualnih političnih situacijah ter spletali vaške zgodbe. Dolgi so znali biti dopoldnevi, ko so čakali inšpektorja, da vzame vzorce, oceni mleko, ugotovi kakovost in celo goljufijo z vodo ter jih nagradi z dinarji ali sirom. Pogovori so vodili v zaplete, ki so iz občinstva pogosto izvabili glasen smeh ali pa le strinjanje: »Ja, ja … prav tako je bilo.« Tudi prevažanje mleka v kanglah in kanglicah s kolesom je obudilo nostalgijo na stare čase, kaj šele avto Zastava 101, s katero se je pripeljal sam tovariš inšpektor. Mlajša in starejša zasedba dramske skupine Neptun sta ponovno pokazali dobro in predvsem pristno igro ter si za to zaslužili močan aplavz.
Podoknice in druge pesmi v izvedbi moških pevskih zborov pa so zaznamovale drugi del večera. Dopolnil ga je le prikupen ženski glas povezovalke Lucije Rus, ki je z izbranimi besedami spretno nizala točke programa in dogodku dala svoj pečat. Občinstvo je prisluhnilo sedmim moškim zasedbam, in sicer Moškemu pevskemu zboru KUD Oton Župančič iz Sore, Cerkvenemu moškemu pevskemu zboru župnije Preska, Logaškemu oktetu, Kvartetu Škrip iz Borovnice, kvartetu Bitenc, skupini Klapa iz Bevk in seveda gostiteljem srečanja – moškemu pevskemu zboru TD Briše. Vsaka skupina je zapela tri pesmi, na koncu pa so možje in fantje zapeli še  skupno in prireditev zaključili z mogočno Odpiraj dekle kamrico. Ni pa bila ta zadnja. Po zaključku uradnega dela je sledilo sproščeno druženje, kjer je ob prigrizku in kozarčku fantovska pesem še enostavneje in glasneje zazvenela.

 

Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi