Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sobota, 24.06.2017

pretežno oblačno
Popoldne bo večinoma sončno, nastale bodo krajevne nevihte, ki bodo lahko tudi močnejše. Manj verjetne bodo na Primorskem. Pihal bo zahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 36 stopinj C.
20°C | 32°C
nedelja, 25.06.2017
20°C | 27°C
ponedeljek, 26.06.2017
16°C | 31°C
torek, 27.06.2017
17°C | 32°C
Opozorila
Petek, 23.6.2017 ob 14h
Popoldne in zvečer so možne močnejše nevihte z nalivi in sunki vetra, ni izključen tudi pojav toče. Ob tem so možni porasti hudourniških voda.
20°C
32°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Društva

Na letošnji salamijadi 46 salam


DRUŠTVA, KMETIJSTVO

| |
18.05.2017      3:32
A A

Na letošnji salamijadi 46 salam


Polhov Gradec, 1. april – V prostorih Polhograjske graščine je Lovska družina Polhov Gradec drugo leto zapored pripravila ocenjevanje suhomesnatih izdelkov – Salamijado 2017. Strokovna komisija je v ocenjevanje prejela kar 46 vzorcev domačih salam, izmed katerih je glede na zunanji videz, sestavo in barvo prereza, teksturo, vonj in okus izbrala najboljše tri med klasičnimi in divjačinskimi salamami.


Zmagovalec Salamijade 2017 deli izkušnje z navzočimi.
Zmagovalec Salamijade 2017 deli izkušnje z navzočimi.
Deli:

Salamijada v Polhovem Gradcu po številu vzorcev ocenjenih salam postaja ena večjih v Sloveniji, predvsem pa na Notranjskem. Temu primerna sta tudi obisk in program, ki je letos poleg ocenjevanja vključeval tudi prodajni del. Za stojnicami so obiskovalce prijazno pozdravljali pridelovalci lokalno pridelane hrane in izdelovalci domačih izdelkov.

Ob zaključni prireditvi in razglasitvi rezultatov je lepo udeležbo, predvsem pa kakovost ocenjenih vzorcev salam pohvalil predsednik Lovske družine Polhov Gradec Marko Čamernik. Povedal je, da je zbiranje salam potekalo že v dneh pred soboto, ko je sledilo strokovno ocenjevanje, potem pa še razglasitev rezultatov. Zahvalil se je pokroviteljem za finančno pomoč ter posameznikom za pomoč pri pripravi dogodka. Za njim je zbrane nagovoril župan Franc Setnikar in čestital vsem, ki so si upali v ocenjevanje strokovni komisiji prinesti svoje izdelke. Dejal je, da so obiskovalcem prav gotovo na voljo mesnine, ki so veliko boljše od tistih v trgovini. Zahvalil se je organizatorju za pripravo dogodka ter vsem zaželel, da se v Polhov Gradec še vrnejo. Nato je bila beseda dana predsednici strokovne komisije mag. Marleni Skvarča, ki je poleg še dveh članov – Matjaža Pozderca in Damjana Wallnerja, okušala, vonjala, si ogledovala, predvsem pa delila točke med vzorce domačih salam. V uvodu je pohvalila vse lastnike in izdelovalce salam, saj se je kakovost ocenjenih salam od lani po mnenju članov komisije izboljšala. Glede na dolgoletne izkušnje, tako iz profesorske vloge kot vloge večletne ocenjevalke na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij, je podala nekaj konkretnih informacij vsem navzočim: "Pri izdelovanju domačih salam je potrebno biti natančen pri vsem. Dober ocenjevalec namreč opazi vse –  ali je bila salama dobro napolnjena in ni luknjic, ali sta meso in maščoba enakomerno porazdeljena in je viden mozaik, kar pomeni, da je bila dovolj dobro pregnetena, ali je špeh lepo enakomerno in ne na preveliko ali premajhno narezan, ali so okusi ustrezni – ni čutiti preveč čebule ali drugih začimb." Opozorila je, da pri salamah zares ni vse zlato, kar se sveti, saj so nekatere salame lahko lepe, druge pa dobre in zaključila: "Veliko je odvisno od kakovosti pujsa, še več pa od tehnike dela."


Sledila je podelitev nagrad in priznanj. Po mnenju strokovne komisije je drugič zapored najboljšo salamo prinesel Primož Rovtar, ki je povedal, da salame suši na primorski burji in tudi pujsa vzredi doma na kmetiji. Nagrado za drugo najboljšo klasično salamo je prejel Marjan Kranjc in za tretjo Gašper Potočnik. Med divjačinskimi pa je priznanja za prvi dve mesti domov odnesel Marjan Kranjc, za tretje pa ponovno Gašper Potočnik. Po zaključku uradnega dela so imeli izdelovalci suhomesnatih izdelkov priložnost še poklepetati s strokovnjaki ter si pridobiti uporabne nasvete za naslednjo sezono, vsi ostali pa so ocenjene salame lahko pokusili oziroma te in dobrote iz Blagajeve dežele kupili ter odnesli domov.

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

 

 




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Dobrova-Polhov Gradec!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
Naš časopis
Številka: 449
Izšla: 29.05.2017
Poglej Pdf

Bodite prvi pri oddaji mnenja.