Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Na letošnji salamijadi 46 salam

Polhov Gradec, 1. april – V prostorih Polhograjske graščine je Lovska družina Polhov Gradec drugo leto zapored pripravila ocenjevanje suhomesnatih izdelkov – Salamijado 2017. Strokovna komisija je v ocenjevanje prejela kar 46 vzorcev domačih salam, izmed katerih je glede na zunanji videz, sestavo in barvo prereza, teksturo, vonj in okus izbrala najboljše tri med klasičnimi in divjačinskimi salamami.
Salamijada v Polhovem Gradcu po številu vzorcev ocenjenih salam postaja ena večjih v Sloveniji, predvsem pa na Notranjskem. Temu primerna sta tudi obisk in program, ki je letos poleg ocenjevanja vključeval tudi prodajni del. Za stojnicami so obiskovalce prijazno pozdravljali pridelovalci lokalno pridelane hrane in izdelovalci domačih izdelkov.

Ob zaključni prireditvi in razglasitvi rezultatov je lepo udeležbo, predvsem pa kakovost ocenjenih vzorcev salam pohvalil predsednik Lovske družine Polhov Gradec Marko Čamernik. Povedal je, da je zbiranje salam potekalo že v dneh pred soboto, ko je sledilo strokovno ocenjevanje, potem pa še razglasitev rezultatov. Zahvalil se je pokroviteljem za finančno pomoč ter posameznikom za pomoč pri pripravi dogodka. Za njim je zbrane nagovoril župan Franc Setnikar in čestital vsem, ki so si upali v ocenjevanje strokovni komisiji prinesti svoje izdelke. Dejal je, da so obiskovalcem prav gotovo na voljo mesnine, ki so veliko boljše od tistih v trgovini. Zahvalil se je organizatorju za pripravo dogodka ter vsem zaželel, da se v Polhov Gradec še vrnejo. Nato je bila beseda dana predsednici strokovne komisije mag. Marleni Skvarča, ki je poleg še dveh članov – Matjaža Pozderca in Damjana Wallnerja, okušala, vonjala, si ogledovala, predvsem pa delila točke med vzorce domačih salam. V uvodu je pohvalila vse lastnike in izdelovalce salam, saj se je kakovost ocenjenih salam od lani po mnenju članov komisije izboljšala. Glede na dolgoletne izkušnje, tako iz profesorske vloge kot vloge večletne ocenjevalke na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij, je podala nekaj konkretnih informacij vsem navzočim: "Pri izdelovanju domačih salam je potrebno biti natančen pri vsem. Dober ocenjevalec namreč opazi vse –  ali je bila salama dobro napolnjena in ni luknjic, ali sta meso in maščoba enakomerno porazdeljena in je viden mozaik, kar pomeni, da je bila dovolj dobro pregnetena, ali je špeh lepo enakomerno in ne na preveliko ali premajhno narezan, ali so okusi ustrezni – ni čutiti preveč čebule ali drugih začimb." Opozorila je, da pri salamah zares ni vse zlato, kar se sveti, saj so nekatere salame lahko lepe, druge pa dobre in zaključila: "Veliko je odvisno od kakovosti pujsa, še več pa od tehnike dela."


Sledila je podelitev nagrad in priznanj. Po mnenju strokovne komisije je drugič zapored najboljšo salamo prinesel Primož Rovtar, ki je povedal, da salame suši na primorski burji in tudi pujsa vzredi doma na kmetiji. Nagrado za drugo najboljšo klasično salamo je prejel Marjan Kranjc in za tretjo Gašper Potočnik. Med divjačinskimi pa je priznanja za prvi dve mesti domov odnesel Marjan Kranjc, za tretje pa ponovno Gašper Potočnik. Po zaključku uradnega dela so imeli izdelovalci suhomesnatih izdelkov priložnost še poklepetati s strokovnjaki ter si pridobiti uporabne nasvete za naslednjo sezono, vsi ostali pa so ocenjene salame lahko pokusili oziroma te in dobrote iz Blagajeve dežele kupili ter odnesli domov.

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

 

 

Oglejte si tudi