Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Proslava v čast domovini in poklon našim prednikom

Dobrova, 18. december – V kulturnem domu na Dobrovi je v organizaciji Občine Dobrova - Polhov Gradec potekala proslava ob slovenskem državnem prazniku, ki so jo oblikovala domača kulturno-umetniška društva, pečat domoljubja pa ji je dal pesnik in igralec Tone Kuntner.
Priložnosti primerno se je z državno himno pričelo letošnje občinsko praznovanje dneva samostojnosti in enotnosti. Pokončno in ponosno je nadaljevala tudi povezovalka dogodka, ki je zbrane sprva spomnila na pomembne zgodovinske mejnike izpred 25 let, ko so Slovenke in Slovenci odšli na volišča ter se skupaj v veliki večini odločili, da bomo imeli svojo državo, svojo domovino in se bodo sanje naših prednikov od Prešerna naprej končno uresničile. Rezultati plebiscita, o katerih še danes ponosno govorimo, saj se je izmed 93,5 odstotkov udeleženih polnoletnih državljanov za samostojno in neodvisno Slovenijo izreklo kar 95 odstotkov oziroma skupno 88,5 odstotka, pričajo o tem, kako neverjetno složni znamo biti v trenutkih, ki so najbolj odločilni za naš narod. Z enako držo in zavedanjem je nato spregovoril župan Franc Setnikar, ki je med drugim dejal: "Ponosen sem, da sem Slovenec!" Izrazil je tudi upanje in željo, da bi bili Slovenci kot pred četrt stoletja tudi danes tako složni in enotni, predvsem pa ponosni na vse, kar smo v teh letih uspeli ustvariti. Svoj prispevek je zaključil z voščilom, naj bodo prazniki lepi.  
Vživeti se v dogodke slovenske preteklosti na tokratnem dogodku ni bilo težko. Svoja doživljanja in pristna občutja je z zbranimi namreč delil tudi znani slovenski pesnik in igralec, v prvi vrsti pa velik domoljub Tone Kuntner. Svojo ljubezen do domovine je primerjal z zaljubljenostjo, ki preraste v ljubezen in je čudež, ki se zgodi ali pač ne. Rojstvo države pa je primerjal z rojstvom sinov in vnukov, v veselem pričakovanju in odgovorno. O takšnih in drugačnih lepotah naše domovine so ves večer prepevali številni nastopajoči: Mladinski pevski zbor Šentjošt, vokalna skupina Svetlice, otroški pevski zbor Višajčki, vokalni kvartet Bitenc, Ansambel Odklop, instrumentalisti Glasbene šole Emil Adamič, Godba Dobrova - Polhov Gradec. Dogodek, poln nostalgije in lepih misli, pa je s pesmijo Svobodno sonce strnil občinski mladinski pevski zbor. Vsebinsko bogat kulturni program je tako rodil mnogo tem za pogovore ob druženju, ki se je ob pogostitvi nadaljevalo še pozno v noč.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi