Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Star avto kot youngtimer s popustom

Youngtimer je za razliko od oldtimerja mlajše vozilo od predpisanih 25 let, a če je lepo ohranjeno, redko in zanimivo se lahko vseeno zanj pridobi certifikat starodobnika in uveljavlja 90 % popust pri letnem škodnem zavarovanju vozila! Veliko je še golfov in yugotov v polhograjskih logih…

Slovenska veteranska avtomoto zveza (SVAMZ) je kot članica International historic vehicle organization (IHVO) v Sloveniji edina pooblaščena za certificiranje starodobnih vozil. Sedež imajo na Vranskem, kjer je v bližini novi poligon varne vožnje, prizadevni člani pa so v centru Vranskega ob prostorih društva postavili muzej motociklov, ki je s preko 100 motocikli vsekakor vreden ogleda. Njihovi prihodki so poleg vstopnic muzeja predvsem letne članarine vseh slovenskih starodobnikov (30 €) in pa prihodek iz dodelitve certifikata; oldtimerji nad 25 let plačajo zanj 220 €, youngtimerji do 25 let pa 400 €. Kateri avtomobili so lahko youngtimerji presoja komisionar, ki obišče vozilo na terenu, ga temeljito poslika in pripravi zapisnik. Njegovi stroški so za ogled v Polhovem Gradcu še cca. 50 €. Če zadosti pogojem, v roku desetih dni prejmeš poštno domov certifikat starodobnika. Njihovi člani imajo prejemajo štirikrat letno brezplačno na dom revijo Avto moto classic in koristijo popuste ne samo pri zavarovalnicah, ampak tudi ugodnosti v akciji “ klub ugodnosti”. Več na http://www.svamz.com ali www.muzej-motociklov.com.

 

Zakon o motornih vozilih: Starodobnik je vozilo, ki je bilo izdelano pred 30 ali več leti, ohranjeno in tehnično vzdrževano tako, da je skladno z originalno konstrukcijsko sestavo in obliko in se zaradi svojega zgodovinskega in tehničnega pomena ne uporablja za vsakodnevne prevoze (prehodno obdobje: do 31. decembra 2013 se status starodobnika lahko podeli vozilu, starejšemu od 25 let, če izpolnjuje vse druge predpisane pogoje.

Zahteve za dodelitev certifikata oldtimer:

- pravilni odtenek barve  (kar 40 % vseh potrebnih točk)

- brez vlečne kljuke

- originalna platišča,velikost gum,oznake,notranjost.

 

Vehar Sebastjan

Oglejte si tudi