Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
14°C
PON.
26°C
11°C
Oceni objavo

Pošta Horjul v pogodbeno, okence v Šentjoštu pa v ukinitev

Že kar nekaj občanov nam je potožilo nad odpiralnim časom pošte v Horjulu, ki je že dve leti odprta dopoldne in popoldne po dve uri in pol. Obrnili smo se na Pošto Slovenije, kjer ostajajo neomajni glede odpiralnega časa, hkrati pa napovedujejo nove spremembe.

»Glede na trenutne ekonomske in druge pokazatelje poslovanja pošte 1354 Horjul, sprememba delovnega časa ni predvidena,« so sporočili iz službe za komuniciranje Pošte Slovenije. Obstoječi urnik je narejen na podlagi statističnih podatkov o obiskih strank na pošti, ki so pokazali, da je največ strank na pošti ravno v jutranjih urah in zgodnjem dopoldanskem času ter popoldne, ko se ljudje vračajo z dela.
A z novim delovnim časom evolucija pošte v Horjulu ni zaključena. Kot so nam pojasnili, naj bi jo po srednjeročnem planu letos ali prihodnje leto preoblikovali v pogodbeno pošto. Kaj to pomeni v praksi? Njeno vlogo bi prevzel pogodbenik, ki opravlja samostojno dejavnost, ta pa vsaj v večjem obsegu ne sme biti konkurenčna pošti. Sodeč po seznamu pošt, ki so se preoblikovale v pogodbene, so velikokrat njeno vlogo prevzele kar kmetijske zadruge. Po zagotovilih pošte, lahko stranke na pogodbenih poštah opravijo večino storitev kot na običajni pošti: od oddaje in sprejema pošiljk, vplačila položnic, dviga denarja, do nakupa znamk, voščilnic in drugih drobnih artiklov. Bojazen, da bi bila ukinjena poštna številka in s tem potreba po spremembi osebnih dokumentov naj bi bila odveč, kajti poštna številka ostane nespremenjena.
Skladno z reorganizacijo pošte v Horjulu, bo doživelo spremembe tudi poštno okence v Šentjoštu. »Izpostavljeno okence Šentjošt, za katero je obračunska pošta 1354 Horjul, načrtujemo v letošnjem letu ukiniti. Glede na ekonomske in kadrovske zmožnosti ne moremo zagotavljati poslovanja okenca v obsegu, ki je določen s Splošnim aktom o kakovosti izvajanja univerzalne poštne storitve,« so pojasnili odločitev ukinitve na Pošti Slovenije.
Za Pošto Slovenije je bil prelomen 31. december 2010, ko je vlada liberalizirala trg poštnih storitev, po katerem je izgubila izključno pravico do izvajanja rezerviranih poštnih storitev. Od tedaj dalje se njen tržni kolač vztrajno zmanjšuje, s tem pa tudi razpoložljiva sredstva za vzdrževanje celotne poštne mreže.  

Gašper Tominc, foto: Pošta Slovenije

Oglejte si tudi