Na 5. delavnici se je predstavilo območno združenje Rdečega križa Slovenije in predstavilo pomen krvodajalstva in darovanja organov. "Krvodajalstvo in darovanje organov sta izjemno veliki vrednoti, ker rešujeta življenja ljudi," je bilo povedano. Prostovoljca Kluba 25 in Kluba 100 kapljic, ki delujeta v okviru združenja, sta predstavila projekte, ki jih izvajajo širom Slovenije, med drugim tudi potek odvzema krvi v Zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani ter postopek obdelave krvi po odvzemu.
Za zdrav uvod v praznični mesec december pa je poskrbela 6. delavnica. Na njej je kuharski mojster Robert Merzel, vodja kuhinje in svetovalec za kulinariko na Brdu pri Kranju, pripravil jedi, in sicer popolnoma brez soli, s kančkom maščobe in le zdravo začinjene. Nasvete, ki so se nanašali predvsem na bolnike s sladkorno boleznijo in/ali povišanim krvnim tlakom, je delil zbrani publiki. Udeleženci so bili deležni tudi pokušine jedi – zelenjavne juhe, solate s popečenimi piščančjimi prsmi, na sopari kuhane zelenjave, žitne rižote z zelenjavo in sirovo peno, piščančjega zalogajčka z jabolki v foliji, smutija in sadja z jogurtom in žitaricami.
7. delavnica z naslovom Smo svetovni prvaki v sekiranju je potekala 5. januarja v sodelovanju z Osnovno šolo Polhov Gradec. Na njej je predavatelj dr. Aleksander Zadel, ki ima bogate klinično-psihološke izkušnje s "coachingom" in osebnim razvojem posameznikov, parov in družin, polni šolski avli staršev in šolskega osebja odgovoril na zastavljena vprašanja. Izhajal je iz predpostavke, da sekiranje pomeni le napačno razlaganje odgovornosti, tudi zato je človeku pogosto laže se narediti žrtev, kot pa prevzeti odgovornost na svoje rame in za svoje dobro počutje oziroma uspeh narediti nekaj več, morda zgolj načrt.
Nadja Prosen Verbič
Foto: npv