Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Nadaljevanje delavnic v zdravem slogu

Delavnice Zdravje na vsakem koraku, ki jih organizira občina Dobrova - Polhov Gradec, so potekale tudi v zadnjih mesecih leta
Konec novembra sta bili četrta in peta. Gostji prve sta bili članici organizacije Europa Donna, Mojca in Helena, ki sta z zbrano publiko delili lastni izkušnji, kako sta se srečali z diagnozo raka na dojki. Že uvodni film, v katerem so nastopale bolnice in članice organizacije Europa Donna, je publiko podučil, da bolezen lahko za sabo pusti tudi veliko pozitivnega. Prav to sta nadalje na slikovit in ganljiv način zbranim predstavili gostji. Njuni zgodbi sta bili podobni, saj sta obe zboleli zelo mladi in to med preživljanjem porodniškega dopusta. Različno doživljanje, premagovanje ovir, soočanj s posledicami in različnimi okolji, vse to sta predstavili zbranim, ob koncu pa odgovarjali na vprašanja ter prisotnim položili na srce, da jih samopregledovanje lahko reši tudi smrti, pozitivno razmišljanje pa pripelje do uspešne ozdravitve in lepšega življenja.
Na 5. delavnici se je predstavilo območno združenje Rdečega križa Slovenije in predstavilo pomen krvodajalstva in darovanja organov. "Krvodajalstvo in darovanje organov sta izjemno veliki vrednoti, ker rešujeta življenja ljudi," je bilo povedano. Prostovoljca Kluba 25 in Kluba 100 kapljic, ki delujeta v okviru združenja, sta predstavila projekte, ki jih izvajajo širom Slovenije, med drugim tudi potek odvzema krvi v Zavodu za transfuzijsko medicino v Ljubljani ter postopek obdelave krvi po odvzemu. 

Za zdrav uvod v praznični mesec december pa je poskrbela 6. delavnica. Na njej je kuharski mojster Robert Merzel, vodja kuhinje in svetovalec za kulinariko na Brdu pri Kranju, pripravil jedi, in sicer popolnoma brez soli, s kančkom maščobe in le zdravo začinjene. Nasvete, ki so se nanašali predvsem na bolnike s sladkorno boleznijo in/ali povišanim krvnim tlakom, je delil zbrani publiki. Udeleženci so bili deležni tudi pokušine jedi – zelenjavne juhe, solate s popečenimi piščančjimi prsmi, na sopari kuhane zelenjave, žitne rižote z zelenjavo in sirovo peno, piščančjega zalogajčka z jabolki v foliji, smutija in sadja z jogurtom in žitaricami.

7. delavnica z naslovom Smo svetovni prvaki v sekiranju je potekala 5. januarja v sodelovanju z Osnovno šolo Polhov Gradec. Na njej je predavatelj dr. Aleksander Zadel, ki ima bogate klinično-psihološke izkušnje s "coachingom" in osebnim razvojem posameznikov, parov in družin, polni šolski avli staršev in šolskega osebja odgovoril na zastavljena vprašanja. Izhajal je iz predpostavke, da sekiranje pomeni le napačno razlaganje odgovornosti, tudi zato je človeku pogosto laže se narediti žrtev, kot pa prevzeti odgovornost na svoje rame in za svoje dobro počutje oziroma uspeh narediti nekaj več, morda zgolj načrt. 

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

 

Oglejte si tudi