Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Poslovilna vežica predana namenu

Šentjošt, 11. maj – V Šentjoštu so krajani skupaj z Občino Dobrova - Polhov Gradec pripravili slovesnost ob uradnem odprtju nove mrliške vežice.
Sodobno urejena in predvsem funkcionalna vežica je bila več kot dvajsetletna želja krajanov Šentjošta, je med drugim v nagovoru povedal predsednik krajevne skupnosti Pavel Malovrh. Zahvalil se je vsem članom gradbenega odbora, ki so vztrajali in iskali možnosti, ter vsem zaslužnim, ki so kakorkoli pomagali pri izgradnji objekta, ki bo dal krajanom možnost oziroma prostor, da se bodo lahko dostojno poslavljali od svojih pokojnih. Tudi župan Franc Setnikar se je zahvalil vsem, ki so objekt snovali, ga gradili in pri njem na katerikoli drug način sodelovali. V želji, da bi ta objekt čim kasneje potrebovali, je zbranim dejal, naj bo to kraj miru in sožitja ter prav tako prostor za druženje. Prijetna glasba v izvedbi domačih pevcev in instrumentalistov je spremljala tako nagovore kot povezovalni program. Povezovalec je dejal, da odprtje mrliške vežice pomeni dobrodošlo pridobitev za kraj in hkrati opozoril, da krajani Šentjošta kljub civilizacijskim vplivom želijo ostati zvesti bogati kulturni dediščini in zapuščini, ki so jo stoletja razvijali predhodniki in pomeni neločljivo povezanost med življenjem in smrtjo. Ob prošnji, da to ne bo le kraj poslavljanja, pač pa tudi kraj srečavanj in predvsem vere v večno življenje, je duhovnik Franci Klopčič blagoslovil poslovilno vežico. Po blagoslovu je sledilo uradno odprtje, ki sta ga opravila župan Franc Setnikar in predsednik krajevne skupnosti Pavel Malovrh. Prerezala sta trak ter si v skupni želji, da bo nova pridobitev v polnosti služila krajanom, podala roko.  

 

Po uradnem odprtju so bili vsi zbrani vabljeni, da si objekt, ki ima za seboj dolgo pot načrtovanja, projektiranja in iskanja rešitev, tudi ogledajo. Od idejne zamisli, katere avtor je Andrej Briški, do izvedbe je bilo namreč potrebnih veliko korakov, pri katerih so sodelovali odgovorni projektant in nadzornik gradnje Igor Jurkovnik iz podjetja Arheja, izvajalec gradnje podjetje MAGG s partnerskim podjetjem Obnova-gradnje in drugi obrtniki – kamnosek z Vrhnike Marko Jezeršek, ki je izdelal vse kamnite elemente; kovana vrata v pokritem prehodu so ročno delo mojstra kovanja Bruna Kalčiča z Blejske Dobrave; čajno kuhinjo, lesen križ in stojalo za knjigo je izdelal mizar Janko Božnar; ograja po obodu grobnega polja je delo mojstrov Toneta Corela in Petra Furlana; pri gradnji pa so sodelovali še Luka Zrim, Branko Borštnar, Frank Breskvar in Valentin Tominc. Skupaj so ustvarili sodobno in v prostor lepo umeščeno mrliško vežico, ki na površini približno 44 m2 obsega štiri prostore, in sicer poslovilno dvorano, čajno kuhinjo, skladišče pogrebne opreme in sanitarije. Stavba je preko pokritega prehoda povezana z novim grobnim poljem s prostorom za 36 grobov. Zunanji zidovi ter streha in tla so izolirani s toplotno izolacijo. Nadstrešek pred vežico podpirajo štirje stebri iz repenskega marmorja, ki je uporabljen tudi v poslovilni dvorani. Za potrebe čiščenja fekalnih odpadnih voda je pod dvoriščem pred vežico nameščena tudi mala čistilna naprava, meteorne vode in očiščena voda pa so speljane v zadrževalnik, ki je v drenažnem gramoznem nasutju pod novim grobnim poljem. Občina je za celotno naložbo dala okrog 230.000 evrov brez DDV. Šentjoška vežica pa ni zadnji poslovilni objekt v občini, še letos se bodo nove pridobitve, ki nosi enak namen, veselili tudi krajani Črnega Vrha.

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi