Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Nov turistični produkt - Polhov doživljajski park

V grajskem parku so v soboto, 23. junija, uradno odprli Polhov doživljajski park - nov turistični produkt občine Dobrova - Polhov Gradec. Dogodek, katerega čudovita zgodba se je razvila iz nove otroške knjižne zgodbe Polh rogovilež, je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja.
Gozdna dogodivščina se je začela v grajskem parku pod krošnjo mogočne grajske lipe. Zbrane je v čudovitem okolju Polhovega Gradca pozdravil župan Franc Setnikar, ki se je najprej zahvalil vsem sodelujočim pri nastanku tega novega turističnega produkta občine, od katerega veliko pričakujejo.

Park je skupno stal okoli 90.000 evrov, od tega je občina prispevala 25.000, preostanek pa je bil pridobljen iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Župan je vsem zbranim zaželel čudovit dan ter jih povabil, da se na polhovo pot podajo večkrat, saj bodo na njej vsakokrat našli kaj novega, zanimivega. Zbrani otroci in vsi prijatelji narave so nato prisluhnili zgodbi o polhu rogoviležu, ki se je v nekem trenutku iz kralja podstrešja spremenil v polha brezdomca. Glasbena zgodba, ki jo je spremljal ne le prijazen zvok pripovedovalke Nine Peče Grilc, pač pa tudi zanimivi instrumenti, ki so pričarali pravo vzdušje podstrešja in kasneje polhovega potepanja, se je razvila iz nove otroške knjižne pravljice Polh rogovilež, pod katero se je kot avtor podpisal Uroš Grilc, kot ilustratorka pa Maša Kozjek. Ta dva sta bila ob tej priložnosti radodarna tudi s pripisom prikupnih posvetil ter avtogrami.

Polh rogovilež je ob koncu pripovedi izgubil svoj dom in otroci so mu bili pripravljeni priskočiti na pomoč. Odpravili so se na polhovo doživljajsko pot, ki se začne pri čebelarskem domu ter se nadaljuje ob vznožju Lovrenca. Preden so šli, sta avtor zgodbe Uroš Grilc in župan Franc Setnikar prerezala slavnostni trak ter otroke pospremila po poti. Spremljala sta jih ves čas ter skrbela, da je bila Polhova knjižica, ki jo obiskovalec prejme skupaj z vstopnico in ga vodi po postajališčih ter poskrbi, da je potep z nalepkami in štampiljkami še zanimivejši in bolj igriv, polna. Otroci so uživali na poti ter si z zanimanjem ogledovali iz lesa izdelane kipe gozdnih živali, ki v zgodbi nastopajo – polha, čebele, veverice, srne, jazbeca, lisice in drugih. Tudi izdelovalec teh umetnin je spremljal otroke in med drugim povedal, kako pomembno je imeti pri tem delu bujno domišljijo, saj v nekajmetrskem hlodu ni enostavno videti polha ali veverice, poleg tega pa to delo ne dopušča napak.


Poseben čar parku dodajo doživljajsko-interpretacijske točke v podobi čebelnjaka, brloga in manjših hiš ter drugi didaktični elementi, kot so plezalno deblo, tabla za skok v daljino z oznakami živalskih skokov, ptičja opazovalnica in drugo, vse to prav tako narejeno iz lesa. Polhov doživljajski park, ki ga spremljajo tudi naravoslovne table, kjer lahko malo starejši obiskovalci spoznajo rastlinske vrste Polhograjskega hribovja, se zaključi pri grajskem vodnem zajetju. Nov turistični produkt je paket zabave in znanja za vso družino, kar se je izkazalo tudi ob tej priložnosti. Številni obiskovalci so se v grajski park vračali zadovoljni, najmlajši predvsem zato, ker so polhu ponovno našli imeniten dom, ki je bil v krošnji mogočne grajske lipe, kjer je prostor za vso polšjo družino in vse polšje rogovilske zabave. Nagrada za vse, ki so polhu našli dom, in češnja na torti zares prekrasnega dogodka je bila okusna in tematsko okrašena torta, ki je nasitila vsa lačna usta in morda prispevala k temu, da bo dober glas segel v deveto vas.

Besedilo in fotografije: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi