Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Regijsko preverjanje ekip prve pomoči CZ in RK

Polhov Gradec, 7. junij – Občina Dobrova - Polhov Gradec je letos gostila regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa, ki je potekalo v organizaciji Uprave RS za zaščito in reševanje ter v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in gostiteljico. Trinajst ekip je pokazalo svoje znanje pri reševanju in oskrbi ponesrečencev v različnih nesrečah, ki nas lahko prizadenejo.
Polhov Gradec je bil letos kraj, kjer se je odvijalo XIX. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa. Trinajst ekip prve pomoči Civilne zaščite, Rdečega križa in prostovoljnih gasilskih društev iz ljubljanske regije se je v soboto zjutraj zbralo na ploščadi pred Osnovno šolo Polhov Gradec, kjer jih je pozdravil župan Franc Setnikar. Zaželel jim je znanja in urnosti, ki bi ju morali izkazati tudi ob dejanski nesreči, ter ravno prav tekmovalnega duha, ki jih lahko pripelje do dobre uvrstitve, ob koncu pa jim je zaželel še prijetnega bivanja v Polhovem Gradcu, ki naj jim ostane v lepem spominu. Za njim je zbrane nagovoril Stanislav Lotrič, predstavnik Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ki je med drugim izpostavil tisto, na čemer temelji njihovo poslanstvo, to je prostovoljno delo, ki je v družbi posebnega pomena. Zahvalil se je organizatorju za izvedbo dogodka, ekipam pa zaželel srečno pri opravljanju nalog. V imenu Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana je navzoče pozdravila tudi njegova predsednica Nevenka Lekše, ki se je prav tako dotaknila plemenitega poslanstva vseh sodelujočih v ekipah, zagotavljanja pomoči. Na koncu je vodja ocenjevalcev ekipe seznanil s potekom in pravili preverjanja ter podal nekaj praktičnih nasvetov.

Po uradnem začetku so se ekipe razporedile po točkah, kjer so jih čakale naloge in tudi animacijski program, v katerem so udeleženci spoznali grofa Blagaja in njegovo ženo Antonijo, nekatere turistične znamenitosti Polhovega Gradca ter programe, ki jih kraj ponuja turistom. Na štirih deloviščih pa so se vrstili prikazi najrazličnejših možnih poškodb ali nesreč, medtem ko so se morale ekipe prve pomoči v danem trenutku znajti in pokazati svoje znanje pri reševanju in oskrbi v različnih situacijah in nesrečah, ki nas lahko dejansko prizadenejo. Na prvi postaji so morali pokazati znanja iz temeljnih postopkov oživljanja, drugo delovišče je prikazovalo potres pri osnovni šoli, tretje delovišče je uprizarjalo pretep begunskih družin in na zadnjem delovišču so morale ekipe oskrbeti poškodovane pri delovni nesreči z gradbenim strojem.

Preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči je namenjeno predvsem obnavljanju teoretičnega in praktičnega znanja, vzdrževanju usposobljenosti in pripravam za delovanje v različnih okoliščinah, zato so udeleženci naloge vzeli resno, saj se zavedajo, da je poznavanje prve pomoči v vsakdanjem življenju izredno pomembno – le tako lahko na kraju dogodka izvedemo nekatere pomembnejše ukrepe še pred prihodom nujne medicinske pomoči in sočloveku s tem morda tudi rešimo življenje.

Slednje je ob koncu poudarila tudi vodja izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje, Elza Majcen, ki je skupaj z županom Francem Setnikarjem ter sekretarko Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana, Emo Verbnik, sodelujočim ekipam podelila diplome, najboljše tri (ekipa OZRK Grosuplje, ekipa prve pomoči RKS zdravstvene fakultete ter ekipa 2 Dobrova - Polhov Gradec) pa so si prislužile tudi nagrade.

 

Naši ekipi prve pomoči uspešni na regijskem preverjanju

Občina Dobrova - Polhov Gradec je na tekmovanje napotila dve ekipi, sestavljeni iz članov ekip prve pomoči civilne zaščite občine in članov prostovoljnih gasilskih društev občine iz Polhovega Gradca, Dvora, Dobrove, Podsmreke, Brezja in Zaloga. Prvo ekipo je uspešno vodila Slavica Smrtnik, drugo pa Gregor Peklaj. Njuna naloga je bilo razporejanje članov ekipe k posameznim poškodovancem, vodenje in usmerjanje njihovega dela, poročanje vodji ocenjevalcev, skrb za racionalno izrabo časa in sredstev za optimalen učinek ter triaža. Ker je vodenje pomemben element usklajenega delovanja v konkretnih razmerah, se je delo vodje ocenjevalo posebej. Obe vodji sta se odlično izkazali, pohvaliti pa velja vodjo prve ekipe, Slavico, ki se je med vodji uvrstila na odlično tretje mesto. Individualno delo članov ekipe pri oskrbi posameznih poškodovancev pa se je ocenjevalo po ocenjevalnih polah. Ekipi so poleg vodje sestavljali še Urška Kristan, Mojca Rotar, Patricija Dujmovič, Gregor Zibelnik, Gregor Alič, Marko Dolinar, Tadeja Janša, Urška Jankovec in Andrej Piskač. Vsaka ekipa je imela tudi t. i. sweeperja, katerega naloga je bila najprej pregledati teren, poiskati vse poškodovance ter poskrbeti za varnost tako ekipe kot poškodovancev. S to nalogo sta se uspešno spopadla Matjaž Kralj in Rok Herič.

Obe ekipi sta se na tekmovanju dobro odrezali; prva je zasedla 12. mesto, druga pa s svojim znanjem in organiziranostjo odlično 3. mesto in tako zasluženo osvojila pokal. Člani ekip so dokazali, da lahko računamo na njihovo pomoč v primeru množičnih naravnih in drugih nesreč. Domačima ekipama je pred tekmovanjem zaželel srečo in dobro delo tudi župan Franc Setnikar, kar je tekmovalce dodatno motiviralo.

Za prikazano znanje pri obravnavanju nujnih situacij in različnih poškodb, za spoštovanje do prizadetih in usklajeno delo vsem članom obeh ekip iskreno čestitamo, z željo, da naslednje leto znanje še nadgradijo in posežejo po še višjih mestih.

 

Nadja Prosen Verbič in Alenka Oven

Foto: npv, sa

 

Oglejte si tudi