Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Ustanovljena gasilska zveza regije Ljubljana

Slovenska gasilska društva se združujejo v gasilske zveze, ki delujejo na območju ene ali več občin. V Sloveniji je tako 120 gasilskih zvez, ki se nadalje združujejo v gasilske regije in na koncu v Gasilsko zvezo Slovenije. V deželi na sončni strani Alp je formiranih 17 gasilskih regij. Naše področje sodi pod regijo Ljubljana 1, v katero so vključene gasilska zveza Brezovica, DolDolsko, Horjul, Ig, Ljubljana, Medvode, Škofljica, Velike Lašče, Vodice in Dolomiti, ki deluje na območju naše občine.

Gasilske regije so se izoblikovale leta 2003 kot povezovalni člen med posameznimi gasilskimi zvezami in Gasilsko zvezo Slovenijo, nikoli pa niso obstajale kot pravne organizacije. V naši regiji so tako vodilni v letu 2022 pričeli pripravljati dokumentacijo in 11. februarja 2023 je v prostorih PGD Črni vrh, ki je najvišje ležeči gasilski dom v Sloveniji, potekala ustanovna skupščine gasilske zveze regije Ljubljana. S tem dejanjem je regija postala pravna organizacija; in sicer kot druga v Sloveniji. Delegati so za predsednika izvolili Franca Bradeška (PGD Črni vrh) in za poveljnika Simona Černeta (PGD Orle), prav tako pa so izvolili tudi upravni in nadzorni odbor ter poveljstvo. Oba funkcionarja in vsi odbori so bili izvoljeni do rednih volitev v juniju, saj je v letošnjem letu v gasilstvu na vseh nivojih potekajo volitve.

Ustanovne skupščine gasilske zveze regije Ljubljana se je udeležila tudi podžupanja občine Dobrova - Polhov Gradec Ana Oblak, ki je med drugim dejala: "Prostovoljno gasilstvo ima v naši občini kot tudi širom Sloveniji močno tradicijo, ki temelji na solidarnosti in sodelovanju." Delegate pa je nagovorila tudi predsednica domačega društva PGD Črni vrh Mihaela Kožuh.

Klemen Zibelnik

Oglejte si tudi