Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
10°C
5°C
Oceni objavo

Razvitje novega prapora ter blagoslov obnovljenega gasilskega doma

Dvor pri Polhovem Gradcu – Gasilci PGD Dvor so ob praznovanju 70-letnice ustanovitve društva proslavili kot se spodobi – s slavnostno akademijo, parado in vrtno veselico. Ob tej priložnosti so uradno odprli in blagoslovili tudi povsem obnovljen gasilski dom, kjer so v lanskem in letošnjem letu opravili preko 6500 prostovoljnih delovnih ur.
Iz kronike društva

Želja po lastnem gasilskem društvu je v prebivalcih Dvora in okoliških vasi dozorela v novembru 1945, ko so na pobudo 10 krajanov ustanovili Gasilsko društvo Dvor. Prvi prostor, kjer so se zbirali in shranjevali opremo, so dobili v Mežnariji. Za začetek so si od polhograjskih gasilcev sposodili ročno brizgalno in nekaj cevi. Želja je bila imeti lastno opremo, zato je društvo s pomočjo krajanov vsako leto kupilo kakšen kos opreme. Leta 1951 je od Okrajne gasilske zveze Dobrova prejelo prvo motorno črpalko rakovica, ki še vedno deluje. Zaradi težave, kako črpalko spraviti na intervencijo ali vajo, so že naslednje leto kupili vprežni voz. Najeti prostor v Mežnariji je počasi postal premajhen. Razmišljati so začeli o nečem večjem, o gasilskem domu, v katerem so še danes. Veliko dela in mnogo prostovoljnih ur je bilo opravljenih, da je dom zrastel in bil leta 1956 tudi slovesno odprt. Ob praznovanju 20-letnice je društvo razvilo svoj prapor. Razvoj pa je šel naprej in tudi dvorski gasilci so želeli biti v koraku s časom. Leta 1969 je društvo kupilo večjo in zmogljivejšo črpalko SORA, pet let kasneje pa jo je nadomestila nova črpalka rosenbauer. Leta 1971 je društvo kupilo prvo motorno prevozno sredstvo, kombi IMV, ki je povečal učinkovitost pri pomoči in reševanju imovine. V letih 1975 in 1976 se je na pobudo krajanov Babne Gore ustanovila desetina in postavila shrambo za opremo in orodje. Z leti so dograjevali tudi dom, ki je začel dobivati pravo podobo – zgradili so dvorano, kupili električno sireno, izdelali fasado in prekrili streho. Kmalu so gasilci že stremeli k novemu cilju – nakupu avtocisterne. Izkoristili so priložnost in od Petrola dobili 10 let staro avtocisterno, ki je bila potrebna popolne prenove, pri čemer pa so vsa dela strokovno opravili člani društva sami ter jo leta 1987 predali v uporabo. Tri leta kasneje so slovesno prevzeli kombi Iveco, ki jim ga je skoraj novega, a v nesreči poškodovanega, pomagala kupiti Občinska gasilska zveza Ljubljana-Vič-Rudnik. V devetdesetih letih so domu prizidali garažo, asfaltirali dvorišče in uredili okolico. Ob 50. obletnici društva so obnovili notranjost doma in dali na pročelje naslikati sliko sv. Florjana. V samostojni Sloveniji se je standard še hitreje višal, čemur so sledili tudi gasilci in kupili kombinirano vozilo MAN s cisterno, ki so ga prevzeli ob 60. obletnici društva leta 2005. Z leti se je staral tudi dom in kar nekaj desetletij čakal na tako temeljito obnovo, kot je je bil deležen v letih 2014 in 2015.

 

Slavnostna akademija

Praznovanje 70-letnice ustanovitve PGD Dvor se je pričela v soboto, 11. julija, ko so se domači gasilci in gasilke, predstavniki povabljenih društev ter gostje zbrali v prenovljeni in olepšani dvorani gasilskega doma. Tu jim je dobrodošlico najprej zaželel predsednik PGD Dvor Rok Setnikar, ki je v nadaljevanju prebral društveno kroniko ter se nazadnje dotaknil najbolj sveže obnove gasilskega doma. Povedal je, da so domači gasilci pri obnavljanju zunanjosti in notranjosti opravili preko 6500 prostovoljnih ur. Popolnoma so preuredili poveljniško sobo, prebelili garaže, postavili nove garderobne omare, popolnoma prenovili dvorano in prostor pred njo ter toaletne prostore, po celotnem domu so napeljali centralno ogrevanje, zamenjali so tudi celotno ostrešje in kritino, ob domu postavili škarpo in nove stopnice ter gasilski dom preoblekli z novo fasado. Za Rokom Setnikarjem sta zbrane nagovorila župan Občine Dobrova-Polhov Gradec Franc Setnikar in predsednik Gasilske zveze Dolomiti Marjan Peklaj, ki sta med drugim gasilcem čestitala ob prazniku in jih pohvalila za dobro opravljeno delo. Za kulturni premor sta poskrbela domača harmonikarja. Potem je sledila podelitev zahval in priznanj. V zahvalo za sodelovanje sta predsednik in poveljnik PGD Dvor sosednjim gasilskim društvom podelila miniature prapora. Članom, ki so pri obnovi doma opravili največ prostovoljnega dela, so se zahvalili s priložnostnimi darili, in sicer maketo gasilskega doma za opravljenih preko 300 ter sliko za opravljenih preko 100 prostovoljnih ur. Sledila je podelitev priznanj članom društva za aktivno delovanje na področju gasilske dejavnosti Gasilske zveze Dolomiti, ki jih je podelil Marjan Peklaj. Ob koncu so zbrane ob pogostitvi povabili na slavnostno parado.

 

Parada, razvitje prapora ter blagoslov obnovljenega gasilskega doma

Slavnostna parado ob 70-letnici delovanja PGD Dvor je bila sprva predvidena za soboto, 25. julija, vendar jo je odneslo deževje, zato je bil dogodek prestavljen na petek, 31. julija. Tudi takrat so se oblaki nad polhograjsko dolino sicer gnetli, a so bili toliko uvidevni, da nad Dvor niso poslali niti kaplje dežja.

Slavnostne parade, ki se je odvijala pred gasilskim domom, se je udeležilo lepo število gasilk, gasilcev, mladine, veteranov in gostov, ki so potek spremljali s slavnostne tribune, mnogo je bilo tudi gledalcev v bližnji okolici. Parado gasilcev je vodil poveljnik PGD Dvor Gregor Peklaj. 

S slovensko himno se je po končanem mimohodu pričela slovesnost ob jubileju PGD Dvor. Po uvodni dobrodošlici povezovalke je besedo dobil predsednik PGD Dvor Rok Setnikar, ki je povzel zgodovino PGD Dvor. Za njim sta bila k mikrofonu povabljena slavnostna govornika. Marjan Šmalc je zbrane pozdravil v imenu Gasilske zveze Slovenije, domačim gasilcem čestital za jubilej in se jim zahvalil za vse opravljene prostovoljne ure ter jim zaželel uspešnega dela še naprej. Župan Franc Setnikar je prisotne prijazno pozdravil, domačemu društvu pa čestital za okroglo obletnico. Izrazil je zadovoljstvo nad dobrim vključevanjem krajanov v gasilske vrste ter se zahvalil vsem, ki prispevajo, da gasilska dejavnost v občini izredno dobro živi in deluje. Ob tej priložnosti (za to se je upravni odbor odločil lani) so razvili tudi nov prapor. Tega je župan predal predsedniku društva, ta pa novemu praporščaku Mitji Zibelniku. Sledilo je pripenjanje trakov darovalcev, zatem pa podelitev priložnostnih daril, ki sta jih predsednik in poveljnik društva podelila vsem, ki so se pri obnovi doma posebej izkazali. Blagoslov novega prapora in obnovljenega gasilskega doma je opravil polhograjski župnik Bogdan Oražem, ki je v varstvo in skrb tako gasilce kot dom in opremo priporočil sv. Florjanu.

Tudi ob tej priložnosti so bila podeljena priznanja Gasilske zveze Dolomiti, in sicer na slavnostni akademiji, na petkovi slovesnosti pa so podelili odlikovanja Gasilske zveze Slovenije. Iz rok predstavnika GZS Marjana Šmalca je gasilsko odlikovanje III. stopnje prejel Anton Setnikar, gasilsko plamenico III. stopnje so prejeli Teja Kopač, Matjaž Kralj, Damjan Marolt, Jurij Škof, Primož Zibelnik in Robert Zorc, gasilsko plamenico II. stopnje pa Jože Kožuh, Janko Rožnik in Klemen Zibelnik. Po izrečenih čestitkah in podeljenih zahvalah ter odlikovanjih se je uradni del slovesnosti zaključil. Sledilo je le še povabilo na ogled obnovljenega gasilskega doma, ki je bil deležen številnih pohval in občudovanja. Sledil je zabavni del praznovanja okrogle obletnice, ko so za dobro voljo poskrbeli domači gasilci ter skupina Zaka' pa ne in Špela Grošelj.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: arhiv PGD Dvor

Oglejte si tudi