Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Takšne in drugačne buče

Polhov Gradec, 31. oktober – V organizaciji članov Turističnega društva Polhov Gradec je v Polhograjski graščini potekala 2. Bučijada, ki je številnim otrokom, staršem ter starim staršem popestrila jesenski dan.
Zidovi Polhograjske graščine so se tokrat zavili v nostalgične mračne in strašljive barve. A ko so se ob 13. uri odprla vrata za vse obiskovalce bučijade, se je vzdušje popolnoma spremenilo. Nadobudni otroci, ki so s seboj na delavnice pripeljali tudi starše in stare starše, so takoj planili v lov na buče, zavihali rokave in začeli z izrezovanjem. Tokrat je bilo težko presoditi, kdo je pri delu bolj užival – otroci ali odrasli. Resnica pač je, da si odrasli vse premalokrat vzamemo čas in soustvarjamo z našimi otroki ter na ta način prebudimo še delček otroka v sebi.
Člani Turističnega društva Polhov Gradec, ki so se na ta dogodek pripravljali kar nekaj časa, so poleg izrezovanja buč pripravili še delavnico poslikave obraza ter izdelovanja papirnatih izdelkov. Organizirali so igro, v kateri so otroci iskali izgubljene svečke ter si na koncu, za najdene svečke, prislužili sladko nagrado – torto, ki ni izgledala nič kaj okusno, saj so po njej plezali pajki, ko pa so te igrače odstranili, je bila torta pravi posladek. Okrepčilo se je po ustvarjalnih uricah prileglo. Mladi ustvarjalci so si privoščili palačinke ali pečen kostanj, ki so ga člani turističnega društva pražili na velikih žar ponvah, odrasli pa so si postregli z bučno juho, prav tako skuhano na kraju samem, v velikih piskrih. Poskrbljeno je bilo tudi za tekoče okrepčilo – v priložnostno zbiti leseni hiški z imenom Šundr bar so se lahko odžejali s čajem, kuhanim vinom ali katero drugo pijačo.

Ko se je mrak začel spuščati nad Polhograjsko dolino, je napočil težko pričakovani trenutek prižiganja svečk v bučah. Šele lučke so osvetlile pravo umetnost izrezljanih buč. Nekateri njihovi lastniki so svoje buče nato odnesli domov, drugi pa so jih pustili na razstavi v grajskem parku, ki je sporočilo o dogodku izkazovala še ves vikend.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi