Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

30 let Prostovoljnega gasilskega društva Črni Vrh

Trideset let je preteklo, odkar je bilo na pobudo krajanov in občinske gasilske zveze Ljubljana Vič - Rudnik 24. marca ustanovljeno Gasilsko društvo Črni Vrh. Ustanovnemu zboru je prisostvovalo 33 krajanov, za prvega predsednika društva je bil izvoljen Jože Bizjan, za tajnika Franc Bradeško, za poveljnika pa Rajko Plestenjak. Prvi program dela je temeljil na pridobivanju novih članov, nabavi osnovne opreme, izobraževanju gasilcev, načrtovati pa so začeli tudi gradnjo gasilskega doma.
Tako so že leta 1984 kupili nekaj opreme, med drugim tudi traktorsko cisterno. Leto pozneje je društvo v dar prejelo gasilski kombi IMV. S posebnimi črkami je v zgodovino črnovrškega gasilstva zapisano leto 1989, ko so namenu predali Dom krajanov, motorno brizgalno Rosenbauer in obnovljeno vozilo TAM 2001. Ob tej priložnosti je bila podpisana tudi listina o pobratenju z Gasilskim društvom Nadgorica. Naslednje leto so razvili gasilski prapor, praznovanje 10-letnice pa je bilo »polepšano« s prevzemom avtocisterne. Tako so postavili temelje za uspešen razvoj društva.       

Letos društvo praznuje 30. obletnico delovanja. Prvi del praznovanja je bila slavnostna seja, ki je potekala v petek, 18. julija. Udeležili so se je člani domačega društva, pobratenega društva Nadgorica, gasilci sosednjih društev in društev Gasilske zveze Dolomiti ter gostje, med njimi podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije Iztok Zajc, župan Franc Setnikar in predsednik Gasilske zveze Dolomiti Marjan Peklaj, ki so navzoče tudi nagovorili. Na seji se je društvo s posebnimi spominskimi darili posameznikom in društvom zahvalilo za uspešno sodelovanje, podelili so tudi društvena priznanja, priznanja za dolgoletno delo v gasilstvu ter priznanja Gasilske zveze Dolomiti.

Še bolj slovesno pa je bilo v soboto, 2. avgusta, ko je potekala osrednja prireditev praznovanja obletnice društva. V gasilski paradi je sodelovalo več kot 100 gasilcev, dodatno pa so sprevod polepšale narodne noše ter Pihalna godba Vodice. Poveljnik Gasilske zveze Dolomiti Filip Božnar, župan Franc Setnikar ter podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije Iztok Zajc so si bili v svojih nagovorih enotni, kako velik pomen v skrbi za sočloveka in pomoči v stiski imajo gasilci. Hkrati so pohvalili velik napredek društva, uspešno delo in številne dejavnosti, pri katerih člani sodelujejo. Ob tej priložnosti so podelili tudi najvišja gasilska priznanja – priznanja Gasilske zveze Slovenije.

Po prireditvi se je prijetno druženje nadaljevalo s krajšim koncertom Pihalne godbe Vodice, potem pa še s plesom in zabavo z ansamblom Javor.

 

Oglejte si tudi