Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
12°C
-1°C
JUTRI
15°C
-2°C
Deli
5848

Defibrilatorji grejo v prave roke

Dobrova, 13. junij – Župan občine Franc Setnikar in koncesionar lekarne na Dobrovi Matija Centrih sta v občinski sejni sobi sprejela predstavnike prostovoljnih gasilskih društev ter jim v uporabo predala nove avtomatske defibrilatorje Medtronic Physio Contol Lifepak CRPlus.

Mreža defibrilatorjev v občini Dobrova - Polhov Gradec se je z novopridobljenimi razširila za kar 14 lokacij. Tako so AED-ji odslej tudi na objektih PGD Podsmreka, PGD Dobrova, v ambulanti Dobrova, OŠ oziroma športni dvorani Dobrova, na domovih PGD Brezje, PGD Hruševo, PGD Dvor, PGD Polhov Gradec, v ambulanti Polhov Gradec, OŠ oziroma v športni dvorani Polhov Gradec, imajo jih tudi PGD Zalog, PGD Črni Vrh, PGD Butajnova - Planina in PGD Šentjošt. V preteklih letih se je po mnenju gasilcev in javnosti potreba po tej napravi izredno povečala in vse več je primerov, ko je po njem treba poseči. To je bil tudi razlog, da so lani decembra na srečanju z županom predstavniki gasilskih društev izrazili željo po avtomatskih defibrilatorjih. Župan je tedaj obljubil, da jih bo občina poskušala zagotoviti vsem gasilskim društvom na območju občine. K sodelovanju je povabila še predstavnika lekarne Dobrova in javno povabila k oddaji ponudb za dobavo avtomatskih zunanjih defibrilatorjev AED. Z najnižjo in najustreznejšo ponudbo je bil izbran ponudnik Medicop.

Avtomatski defibrilator, ki je dodatno opremljen še s potrošnim materialom (2 para elektrod, maska za umetno dihanje, britvice, škarjice) in dodatnimi elektrodami za odrasle in otroke ter označbo lokacije, je bil predan v prave roke, saj so gasilci tisti, ki so vselej prvi klicani na pomoč, poleg tega pa tudi najustrezneje usposobljeni za tovrstno nudenje prve pomoči, je dejal župan ob predaji kompletov predstavnikom gasilskih društev. Skupaj s predstavnikom lekarne sta jim zaželela koristno uporabo predvsem v izobraževalne namene in čim redkeje v resnih situacijah. Gasilci so bili ob tej priložnosti tudi izvedeli, da bo občina jeseni v vseh štirih krajevnih skupnostih ponudila  možnost brezplačnega izobraževanja o pravilni uporabi defibrilatorja, saj je to ključno za uspešen razplet v primeru njegove uporabe. Navzoči predstavniki gasilskih društev so se zahvalili za naprave, ki so si jih dolgo želeli, a je vselej zmanjkalo denarja. Sedaj jih imajo, morajo pa poskrbeti za njihovo namestitev, dokup ogrevane omarice, če bo AED zunaj, ter usposobljene ljudi, ki jih ne bo strah jih uporabiti.

 

Besedilo in fotografija: Nadja Prosen Verbič

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!