Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

Na čistilni akciji smo občani zopet izkazali skrb do našega okolja

Vreme je bilo letos kot naročeno – morda celo malce pretoplo – za izvedbo tradicionalne vseobčinske čistilne akcije, ki je potekala v soboto, 6. aprila 2024. Čisto, zdravo in trajnostno okolje je naša pravica, a ob enem tudi dolžnost. Odgovorno ravnanje z odpadki je vsakodnevna skrb, enkrat letno pa se kot skupnost povežemo z namenom, da bi naša občina ostala okolje, v kakršnem si želimo bivati. Organizacija čistilne akcije je tokrat potekala v sodelovanju med Javnim zavodom Polhograjska graščina in Občino Dobrova - Polhov  Gradec, rokave pa je zavihalo še več prostovoljcev kot v preteklem letu.
Največ parov rok so našteli v Črnem Vrhu. Po poročanju pridnih pomočnikov se je čistilni akciji tam pridružilo kar 42 oseb. Očistili so Petačev graben, Potrebuježev graben od Loga proti Pasji ravni, pot mimo Snovja do Koče ter nazaj proti Črnem vrhu, vse vmesne povezovalne ceste in končno območje samega središča vasi. Ker se je nekaj prostovoljcev na delo odpravilo že pred dogovorjenim časom in so pokrili precejšni del terena, so se v soboto nekateri lotili še obnove kozolčka pri domu krajanov v Črnem Vrhu. Udeleženci poročajo, da so problematični večji kosi odpadkov; plastični in kovinski kanali, ovoji za bale in druga plastika ob grabnih, ki so verjetno še posledica lanskoletnih poplav. 
Z udeležbo v letošnji vseobčinski čistilni akciji so zadovoljni tudi pri Planinskem društvu Blagajana, kjer so našteli 27 prostovoljcev. Očistili so Lovrenc, na Pasji ravni odstranili dve podrti drevesi ter prečesali vse poti na Grmado. Tudi v dolini pod omenjenimi hribi je bila udeležba boljša kot lani. Začeli so pri Polhograjski graščini in nadaljevali po poti Polhovega doživljajskega parka, čez novo naselje, pa vse do središča Polhovega Gradca. Zadovoljni pravijo, da smeti navsezadnje ni bilo veliko, je pa problematičen ekološki otok, saj so nekateri izkoristili priložnost in pripeljali odpadke, ki so primerni za kosovni odvoz. Večja količina smeti pa je bila odvožena iz zbirnega mesta v Šentjoštu – kar dva kesona tovornjaka – čeprav po mnenju koordinatorja, ki se mu je pridružilo okvirno 15 ljudi, ni bilo toliko odpadkov kot lani.
Na Dobrovi je opremo prevzelo 30 ljudi, kar je lepa udeležba, hkrati pa na območju Brezja, Dobrove in Hruševa ni bilo najdenih presežnih količin odpadkov. Za nekoliko problematično se je izkazala relacija od Hruševa do Dvora, kjer je ob cesti opaziti številne odvržene pločevinke, še posebno na delih, ki so peš manj dostopni (graben pred mostom Hruševo, kamnolom na Hrastenicah ter jarek pod brežino med Logom in Dvorom).
Letošnja čistilna akcija je ponovno osvetlila nekatere šibke točke pri ravnanju z odpadki, še bolj kot to, pa je pokazala pozitivno naravnanost skupnosti, ki se s čutom za naravo in domače okolje vsako leto loti reševanja problematike. Ob tem se zahvaljujemo organizatorjem, koordinatorjem in vsem udeležencem, zaradi katerih je bila izvedba akcije ponovno uspešna.


JZ Polhograjska graščina

Oglejte si tudi