Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Noj Tomi

V občini Dobrova - Polhov Gradec je izbira med lokalnimi ponudniki bogata – bodisi med lokalnimi pridelovalci hrane bodisi med domačimi izdelovalci unikatnih izdelkov – kar nam omogoča, da v veliki meri lahko kupujemo lokalno, s tem pa podpiramo razvoj svojega domačega okolja. Lokalni ponudniki na območju občine Dobrova - Polhov Gradec so zbrani pod blagovno znamko Blagajeva dežela, igrivo zaledje Ljubljane. Nekatere že dobro poznamo, druge pa šele spoznavamo, zato vam jih bomo v prihodnjih mesecih podrobneje predstavili. En del ponudnikov vsako soboto svoje izdelke prodaja na Tržnici dobrot Blagajeve dežele. Med njimi najdemo tudi ponudnika mesa in mesnih izdelkov Noj. Tomi, klavnica, razsek in predelava mesa, Anton Krek s.p.
O tržnici

Tržnica dobrot Blagajeve dežele že skoraj 20 let vsem obiskovalcem ponuja lokalno pridelano hrano in izdelke. Tržnica je namreč začela obratovali leta 2005 na pobudo Občine Dobrova - Polhov Gradec in lokalnih kmetov, ki so svoje pridelke želeli prodajati. Vse od tedaj, vsako soboto kmetje z območja naše občine in bližnjih krajev, med 8. in 13. uro, prodajajo svoje izdelke na tržnici, ki se nahaja na parkirišču za trgovino Interspar na Viču (na parkirišču podjetja KPL d.o.o. – Tbilisijska 61, 1000 Ljubljana).

Danes je kmetov, ki redno prodajajo na tej tržnici, že okrog 20. Od tega jih le pet prihaja z dolinskih kmetij, ostali pa so hribovski kmetje, ki doma pridelujejo zelenjavo, sadje, mleko in mlečne izdelke, redijo drobnico ali govedo, se ukvarjajo s čebelarstvom ali pridelavo drugih domačih izdelkov. Blagovna znamka Dobrote Blagajeve dežele, pod katero je zbrana lokalna kulinarična ponudba z območja naše občine in s tem tudi prodajalci na tržnici, poudarja pomen lokalno pridelane hrane – in lokalna pridelava je tudi eden izmed glavnih pogojev za prodajo na tržnici.

Kljub temu da je tržnica že uveljavljena in med večinoma stalnimi obiskovalci izredno priljubljena, pa marsikdo izmed nas tržnice ne pozna prav dobro, zato vabljeni, da jo obiščete.

Noj Tomi

Sredi Butajnove na 36 hektarjev veliki kmetiji, ki se ji po domače reče Pr' Lupč, živi družina Krek. Na njihovem pašniku pa ne najdemo govedi ali drobnice, kot bi običajno pričakovali, temveč 22 nojev. Anton Krek na svoji kmetiji namreč goji noje že od leta 2000. Na vprašanje, zakaj prav noji, nasmejano odvrne: »Zakaj pa ne?« Ob tem pa povabi vse, ki bi si želeli noje ogledati, da obiščejo njihov pašnik in se od bližje spoznajo s to zanimivo ptico.  

Družina Krek kmetijsko dejavnost dopolnjujejo s podjetniško, saj je Anton Krek leta 2016 odprl s.p. in vzpostavil blagovno znamko Noj Tomi, pod katero danes ponujajo kakovostno meso in mesne izdelke. Ključ do njene uspešnosti se skriva v trudu, ki ga družina vlaga v dejavnost, in pa predvsem kakovostnem mesu, ki je odkupljeno od okoliških kmetov (le svinjsko meso pridobijo iz Prekmurja, saj že 16. leto sodelujejo s kmetijo iz Obreža). To potrjuje tudi njihov slogan »Ko vemo, kaj jemo.« Veliko pa štejejo tudi izkušnje, ki so najboljša šola, še doda Anton Krek skozi pogovor. Gre torej za uspešno kmetijo, ki se je na trgu uveljavila s trdim delom, predanostjo in izjemno kvalitetno ponudbo. Kot omenjeno, sodelujejo z okoliškimi kmetijami in ponudniki, kot je na primer Sirarstvo in kozjereja Orešnik, ter tudi gostilnami, restavracijami in šolami predvsem na območju Polhovega Gradca, Šentjošta, Horjula, Vrhnike in Ljubljane, saj jih zalagajo z mesom – tudi v restavraciji Grič vam bodo postregli njihovo meso.

Že približno 10 let jih redno najdete tudi na viški Tržnici dobrot Blagajeve dežele, kjer večinoma stalnim strankam prodajo velik delež svojih izdelkov in mesa. Kakšni so odzivi kupcev? Anton Krek pove, da imajo vsi zelo radi njihove mesne izdelke, na vprašanje, po katerem izdelku se kaže največje povpraševanje, pa odgovori: »Vse od kraja gre.« Preko tržnice in drugih prodajnih mest družina Krek proda vse, kar pridela. Kljub temu pa nam Anton zagotovi, da zaenkrat svoje dejavnosti ne bo širil. Dela je namreč že sedaj ogromno, sploh zato, ker predelava mesa predstavlja le manjši del njegovega posla. Ukvarja se namreč tudi s klanjem in razsekom živali, ki je zahtevno delo, povpraševanja pa je vedno več.

Sveže meso, suhe salame, paštete, ocvirki …

Kmetija Pr' Lupč pod svojo znamko Noj Tomi ponuja meso (sveže nojevo meso, govedina, svinjina, teletina, jagnjetina, kozličevina), suhomesnate izdelke (salame, klobase, slanina, bržola), barjene izdelke (šunkarice, hrenovke, paštete, krvavice), presne mesnine (pleskavice, čevapčiče, ražnjiče, pečenice) in druge izdelke (ocvirki, mast). Ob tem pa poudarjajo, da so vsi izdelki narejeni brez nitritne soli.

Prodajna mesta

Izdelke lahko po predhodnem dogovoru ob koncih tedna kupite na njihovem domačem dvorišču na naslovu Butajnova 25, 1354 Horjul. Izdelki so vam na voljo v trgovinah M Orel na Vrhniki, v Dragomerju in Logatcu, ter v trgovini Doza domač'ga v Radovljici. Svoje izdelke pa prodajajo tudi na tržnici Vrhnika in kot omenjeno na Tržnici dobrot Blagajeve dežele. Vsem pravnim osebam na območju Horjula, Vrhnike in Polhovega Gradca z okolico pa ponujajo tudi dostavo. Izdelke najdemo tudi v Culi dobrot Blagajeve dežele.

Zakol in razsek mesa

Posebej velja poudariti, da Anton Krek vsem strankam ponuja tudi zakol živali ter razsek govejega, svinjskega in telečjega mesa ter mesa drobnice in gojene divjadi. Dosega standard SI1025 ES, hkrati pa so obratovalnica z dovoljenji za predelavo mesa od žive živali do končnega izdelka. Ima pa tudi dovoljenje za izvajanje zakola v sili.

Za več informacij, povpraševanja in naročila so vam na voljo na telefonski številki 041/895-770 (Anton Krek), e-mailu noj.tomi@gmail.com ali Facebook profilu Noj Tomi.

 

 l.o.

 

Oglejte si tudi