Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

"Naj vam igrišče dobro služi in še mnogim generacijam za vami"

Polhov Gradec, 14. november 2019 – Z uradnim odprtjem športnega igrišča so krajani Polhovega Gradca, posebej pa vrtičkarji, učenci in zaposleni na tamkajšnji osnovni šoli bogatejši za prostor, ki omogoča številne športne dejavnosti. Le-tega so predstavniki občine in lokalne skupnosti na simboličen način predali v uporabo. 50-letnico šolske zgradbe pa so obeležili s slavnostno prireditvijo.
Z žogo in štafetno palico predali športni objekt v uporabo

Z Godbo Dobrova – Polhov Gradec na čelu so učenci in učitelji zaobjeli novo pridobitev. Okoli igrišča so sklenili krog in nov športni objekt simbolno zapečatili. Simbolika se je nadaljevala s predajo košarkarske žoge, ki jo je župan Franc Setnikar izročil učencu, ki je podajo z metom na koš spretno zaključil. Tudi nogometna žoga je preko podaje predsednika Krajevne skupnosti Polhov Gradec Janka Božnarja in urnega učenca uspešno končala v golu. Tekaška palica pa je iz rok ravnateljice Ilinke Kucler bila predana mladi tekačici, ki je z njo po atletski stezi odtekla prvi častni krog. S piskom na piščalko je nato pozornost prevzel župnik Bogdan Oražem, ki je blagoslovil novo pridobitev v želji, da bi učencem in rekreativcem bilo z nesrečami prizaneseno. Župan je nato še naznanil javno odprtje objekta, kjer bodo uporabniki imeli možnost izvajati športne igre z žogo, mali nogomet oziroma rokomet, košarko in odbojko na mivki, kjer bo prostor tudi za atletske discipline – tek na 100 metrski atletski stezi s tremi progami, tekmovališče za skok v daljino in prostor za suvanje krogle, za najmlajše pa je predviden prostor za postavitev otroških igral. 

 

Slovesnost ob 50-letnici šolske zgradbe

Črno-beli program, ki je potekal v športni dvorani, so s plesnimi, pevskimi in dramskimi točkami ter recitacijami popestrili nekdanji in sedanji učenci. Voditeljska para, en iz leta 1969 in drugi iz 2019, ter moderatorka pa so zanimivo in dinamično prepletali niti v razkoraku petdesetih let. Nekaj zgodovinskih dejstev o odločitvi in izgradnji novega šolskega objekta ter selitvi šolskih prostorov iz graščine v nove, svetle in nasploh lepe prostore je bilo prebranih iz šolske kronike 1969/1970. Obujenih je bilo nekaj spominov na tisti čas, z občinstvom jih je podelil tudi nekdanji učenec Metod Kozjek. 

Župana Franca Setnikarja na osnovnošolska leta prav tako vežejo zanimivi spomini, eden teh je bil tokrat podeljen med zbrane. V nagovoru pa se je dotaknil nedavnih spominov na potek in opravljeno delo pri projektu vrednem skoraj 1 milijon evrov, s katerim je urejenih 4.000 m2 športnih in zelenih površin in 2.000 m2 prometnih površin. Dejal je, da gre za šolo z okolico, ki je nekaj posebnega, tudi zato ker prinaša številne izzive za vse strokovnjake, ki se z njo spopadejo. Ob tem se je vsem vpletenim in zaslužnim za novo pridobitev zahvalil za vložen trud, delo in tudi potrpljenje. Učencem in krajanom je zaželel, naj jim igrišče služi tako za športne in rekreativne dejavnosti, kot tudi druženje. Ravnateljica Ilinka Kucler pa se je v nagovoru spomnila prenove celotne šolske zgradbe pred desetimi leti, ob tem pa med drugim dejala: "Za dobre pogoje dela je sicer pomembna urejena šolska stavba, vendar je ta le lupina. Srce in duša šole so namreč ljudje." Zahvalila se je vsem učencem, učiteljem in ravnateljem, ki so dali svoj pečat, da je šola takšna kot je, in skozi svoje oči orisala šolo kot prijazno, veselo, znanja polno, delovno, ustvarjalno, vedoželjno, okoljsko naravnano, mednarodno dejavno, urejeno, sodobno, sodelovalno in povezovalno. 50 let je velik razkorak tudi v življenju in navadah. Nadvse zanimivo je bilo prisluhniti statistika iz 1969 in njeni primerjavi danes, v letu 2019. O točnejših številkah pa nekaj več v naslednji številki Našega časopisa, kot tudi o izjemnih talentih in potencialih, ki so ali pa še bodo zaprli vrata polhograjske osnovne in sledili svojim sanjam. Ob prireditvi leta 2010 so bila namreč učencem, ki so se posebej odlikovali na določenem področju, podeljena priznanja. Ob tokratni slovesnosti, so jih ti predali svojim naslednikom. 

Osnovna šola Polhov Gradec se je ob tej priložnosti predstavila tudi z novo zastavo in himno. Zastavo spremlja logo drevesa v objemu otrok, ki simbolizira šolo in njeno osredotočenost, tako kot tudi himna, ki na kratko predstavi življenje polhograjskih učencev in učiteljev: "Radi v šolskih smo klopeh, nam učenje je kot smeh. Pridno delamo vse dni, naša šola smo mi vsi." Z odpevom šolske himne, ki jo je ob spremljavi šolskega orkestra odpelo celotno občinstvo, se je zaključil uradni del slovesnosti, ki bo z zlatimi črkami zapisana na novo stran šolske kronike Osnovne šole Polhov Gradec. Praznik pa se je nadaljeval s pogostitvijo ter zabavo s Challe tom Salletom, na kateri so najbolj uživali učenci ter vsi drugi mladi po srcu.

 

Besedilo in fotografije: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi