Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Na Dobrovi vsako soboto deluje nova lokalna tržnica!

Na Dobrovi se je uresničil eden izmed težko pričakovanih projektov – v soboto, 7. 10. 2023, je na dvorišču pred kmetijsko zadrugo zaživela nova lokalna tržnica. Za to je zaslužno tesno sodelovanje med Občino Dobrova - Polhov Gradec in Kmetijsko zadrugo Dolomiti - Dobrova, ter domačini – tako tisti, ki svoje izdelke in pridelke prodajajo na tržnici, kot tisti, ki želijo kupovati lokalno. Glede na odličen obisk tržnice ob njeni otvoritvi je jasno, da teh ni malo. 

Že spomladi je občane razveselila novica, da namerava Občina Dobrova - Polhov Gradec obuditi tržnico na Dobrovi, saj želi domačim ponudnikom omogočiti prodajo svojih pridelkov in izdelkov v njihovi domači občini, poleg Tržnice Vič, ki obratuje že več let. Še bolj pa je lokalna tržnica dragocena za vse občane, saj bodo z njo pridobili dostop do lokalne pridelane hrane in izdelkov. Nakup lokalnega izdelka pa pomeni tudi neposredno pomoč in podporo lokalnemu gospodarstvu. Občina je k projektu pristopila premišljeno in polna zagona. Številni dogovori, sestanki in druge organizacijske obveznosti so idejo o dobrovski tržnici počasi uspešno uresničevale.

Otvoritev tržnice je pospremil razgiban program, ki so ga s svojimi nastopi čudovito popestrili Godba Dobrova - Polhov Gradec, Amy Japelj in Zala Podkrajšek iz plesnega kluba Forma, pevka Linda Stanovnik in harmonikar Miha Praprotnik. Prisotni so lahko spoznali tudi vse lokalne ponudnike, ki so se do zdaj odločili prodajati na tržnici. Zbrane pa sta nagovorila tudi župan Jure Dolinar in direktorica Kmetijske zadruge Dolomiti - Dobrova Breda Gerjolj.

Čigave izdelke ponuja tržnica? Zaenkrat izdelke Dežele zelišč, Sirarstva Sečnik, Pivovarne Kralj, Noj Tomija, Poezije lesa, kmetije Levičnik in kmetije pr'Gošavc. Na tržnici bo svoje unikatne izdelke prodajala tudi Alenka Zalaznik, pod imenom Twinkle. »Pri meni boste našli veliko različnih stvari. V prvi vrsti se ukvarjam s šivanjem unikatnih oblačil in dodatkov za otroke in odrasle. Izdelujem tudi zadnje čase vedno bolj zanimive preslikače za tekstil. Poleg tega imam tudi potisk tekstila, skodelic, stekleničk, ko imam čas, pa izdelujem tudi voščilnice.« Njeno bogato ponudbo si resnično velja ogledati. »Svoje malo podjetje imam že 5 let in v teh letih sem se naučila, da je izbira kakovostnih materialov zelo pomembna. Vsi izdelki pa so narejeni natančno in z veliko ljubezni,« je še dodala. Na tržnici pa se občanom predstavlja tudi Katja Oblak, ki ponuja sezonsko zelenjavo in sadje, vloženo zelenjavo in sadje, sokove, kis, jajca in različne pekovske izdelke. Odprtje nove tržnice pa je označila za izjemno pozitivno. »To se je pokazalo že na otvoritvi, saj je bil odziv občanov in drugih obiskovalcev zelo velik. Mislim, da je to res velik korak za našo občino – da imamo svojo tržnico, na kateri lahko lokalni ponudniki ponudimo pridelke in izdelke ostalim. Vedno več je povpraševanja po lokalni hrani, zato smo se za prodajo odločili tudi mi.« Njihove izdelke pa lahko najdete tudi na Tržnici Vič.

Nova tržnica je jasno sporočilo: podpiramo lokalno, domače, pristno in blizu. Deluje pod okriljem že uveljavljene in dobro poznane blagovne znamke Dobrote Blagajeve dežele, ki združuje lokalne ponudnike z območja naše občine.

Nova tržnica bo odprta vsako soboto med 8. in 12. uro. Vsi, ki bi želeli soustvarjati ponudbo na tržnici in prodajati svoje izdelke in pridelke, se tržnici še vedno lahko pridružite. Vabljeni, da se obrnete na Občino ali kmetijsko zadrugo. Vljudno vabljeni, da projekt podpremo s prispevkom k ponudbi, z nakupom ali z obiskom! Tržnica bo postala tudi mesto za izvedbo različnih dogodkov, predstavitev društev, obrtnikov in drugih ponudnikov in raznolikega spremljevalnega programa, ki bo zagotovil, da bo tržnica postala tudi mesto, kjer se bomo srečali, se pogovorili in izmenjali ideje. Od zdaj naprej se vsako sobotno dopoldne srečamo na novi tržnici na Dobrovi!


Foto: Nika Oblak

Občina Dobrova - Polhov Gradec

Oglejte si tudi