Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Na 16. redni seji občinskega sveta svetniki soglasno potrdili rebalans proračuna

Dokumenti, ki so bili sprejeti na 16. redni seji občinskega sveta

V sredo, 20. oktobra 2021, je potekala 16. redna seja občinskega sveta z devetimi točkami dnevnega reda, na kateri so člani sveta:

-          sprejeli Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o kategorizaciji občinskih javnih cest v Občini, s katerim se usklajuje evidenca dolžine cest z dejanskim stanjem;

-          se seznanili z Letnim vsebinskim in finančnim poročilom občinskega glasila Naš časopis za leto 2020;

-          se seznanili s polletnim poročilom o izvrševanju proračuna Občine za prvo polovico leta 2021;

-          sprejeli Odlok o rebalansu proračuna Občine za leto 2021;

-          sprejeli Sklep o potrditvi sestave skupne liste kandidatov za člane Razvojnega sveta LUR za mandatno obdobje 2021–2027.

 

Glavni poudarki seje Gašper Tominc, urednik Našega časopisa, je pri predstavitvi letnega vsebinskega in finančnega poročila Našega časopisa za leto 2020 povedal, da je bilo v lanskem letu kljub epidemiji koronavirusa vsebin za objavo veliko, upadli pa so oglaševalski prihodki. Člani občinskega sveta so se na seji seznanili tudi s polletnim poročilom o izvrševanju proračuna Občine. V razpravi k tej točki dnevnega reda so se zanimali, kako poteka urejanje območja OPPN GA-11 v Gabrju, kjer se načrtuje gradnja stanovanjskega kompleksa. Župan Franc Setnikar je povedal, da je bil nedavno organiziran sestanek z lastniki tamkajšnjih zemljišč, vendar se je odzval samo eden. Občina bo v kratkem pripravila javno dražbo za prodajo občinskega zemljišča.

Odlok o rebalansu proračuna je bil soglasno potrjen, župan pa je v razpravi povedal, da se z rebalansom nekaj sredstev prenaša s projektov, ki letos še ne bodo izvedeni, na druge proračunske postavke. Konkretno bo z rebalansom proračuna več sredstev zagotovljenih za vzdrževanje lokalnih cest.

Šesta točka dnevnega reda je bila namenjena obravnavi Programa oskrbe s pitno vodo v Občini Dobrova - Polhov Gradec za obdobje 2022–2025. Režijski obrat bo skladno s programom upravljal z vodovodnimi sistemi, izvajal investicije, vzdrževal hidrantno omrežje in izvajal vse ostale aktivnosti vezane na oskrbo s pitno vodo v naši občini. Župan je poudaril, da je cilj čim boljša in čim manj motena oskrba s pitno vodo. Člane sveta je zanimalo, ali program predvideva tudi zmanjšanje količine klora v vodi predvsem na območju Polhovega Gradca, na kar je župan odgovoril, da so vrednosti klora minimalne in skladne z zahtevami Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Poudaril pa je, da si Občina in režijski obrat prizadevata za čisto pitno vodo za vse občane. Cilj je, da se zagotovi pitna voda brez priprave vode. Potrditev programa je bila zaradi računske napake v tabelaričnem prikazu podatkov prestavljena na naslednjo sejo občinskega sveta.

Občino Dobrova - Polhov Gradec bo kot član Razvojnega sveta LUR za mandatno obdobje 2021–2027 tako kot do sedaj predstavljal župan Franc Setnikar.

 

Svetniška vprašanja in pobude

Župan je člane občinskega sveta najprej seznanil z aktualnimi projekti v občini Dobrova - Polhov Gradec. Povedal je, da pri rekonstrukciji cestnega odseka Brezje–Podolnica pričakuje, da bo plast grobega asfalta položena do božiča na celotnem delu, ki se prenavlja. Pričela so se tudi dela na cesti Žerovnik–Osredek–Topol, na Pristavi pri Polhovem Gradcu je bila nedavno zaključena gradnja kanalizacije, pri OŠ Polhov Gradec se zaključuje gradnja podpornega zidu pri parkirišču, ki bo po predvidevanjih končana do 20. novembra 2021, pri OŠ Dobrova je bilo prenovljeno zunanje igrišče, urejenih pa je bilo še nekaj krajših cestnih odsekov po občini.

Glede gradnje Centra Emila Adamiča je povedal, da se bo investitor za gradnjo poslovno-trgovskega centra, ki se bo nahajal poleg Centra Emila Adamiča, ponovno sestal z lastniki zemljišč in še enkrat poskušal z njimi  vzpostaviti dialog ter odkupiti zemljišča po primerni ceni ali v zameno za ustrezno nadomestilo. Občina si je prizadevala za sočasen pričetek gradnje Centra Emila Adamiča in poslovno-trgovskega centra, zaradi zmanjševanja stroškov pri gradnji in arhitekturne povezanosti gradnje. Zaradi zamika pri gradnji se bodo neporabljena sredstva na tej proračunski postavki prenesla v naslednje leto, ostala pa bodo namenjena izvedbi tega projekta. Občina ima za Center Emila Adamiča sicer že izdelano investicijsko dokumentacijo ter Programsko nalogo, na podlagi katere bo še v tem mesecu objavila Javni razpis za pričetek samostojne gradnje, če ne bodo lastniki preostalih zemljišč dosegli dogovora s potencialnimi investitorji ter prisluhnili nujnim potrebam domačega kraja.

Župan je glede vprašanj o objektu Zelena dolina, ki ga je Občina pred kratim odkupila, povedal, da se pripravlja dokumentacija za obnovo objekta, ki bo namenjen izvajanju različnih družbenih dejavnosti. Vanj se bo najverjetneje začasno preselila tudi knjižnica Dobrova. Prometno se bo uredila tudi Ulica Vladimirja Dolničarja; priprava projektne dokumentacije je že v zaključni fazi. V pripravi pa je tudi projekt za ureditev Horjulske ceste (od krožišča do Poti čez Horjulko) in parkirišča pri krožišču na Dobrovi. Občina ureja tudi območje ŠRC Gabrje. K sodelovanju v projektu bodo povabljeni tudi predstavniki društev in javnih zavodov na območju občine, ki bodo lahko prispevali svoje ideje.

Na vprašanje, ali je na območju Dobrove predvidena gradnja industrijske cone, je župan odgovoril, da je gradnji industrijske cone namenjeno območje ob Horjulski cesti, Občina pa je z zadnjo dopolnitvijo prostorskega akta neuspešno poskušala spremeniti namembnost zemljišč na območju med Šujico in Stransko vasjo, kar bi omogočilo gradnjo industrijske cone in zbirnega centra.

Člane sveta je zanimalo, kdaj se bo pričelo urejati območje avtobusne postaje v Polhovem Gradcu. Župan je povedal, da se bodo dela pričela v letu 2022, trenutno pa Direkcija RS za infrastrukturo in Občina pripravljata javni razpis. Ker so bo urejal tudi del državne ceste, vključno s pločniki in prehodi za pešce, in ne le avtobusna postaja, kot je bilo prvotno načrtovano, je priprava projekta zahtevala več časa, kot je bilo pričakovano. Razprava se je dotaknila tudi gradnje kolesarske steze ob Horjulski cesti in sanacije OŠ Polhov Gradec.

Zapisniki in gradivo sej občinskega sveta je dostopno na spletni strani www.dobrova-polhovgradec.si.

L. O.

Oglejte si tudi