Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
10°C
JUTRI
19°C
14°C
Oceni objavo

Mladi po srcu v adventni Ljubljani

Prijatelji nordijske hoje iz DU Dobrova smo se v četrtek, 7. 12. 2023, odpravili na voden ogled v obnovljeno starodavno Frančiškansko knjižnico in se sprehodili po tivolski promenadi do Švicarije, kjer nas je čakal znani ljubljanski ričet s kranjsko klobaso.

 V rahlo meglenem jutru smo se odpravili nordijci iz DU Dobrova na sprehod v adventno Ljubljano. Večina se je odločila za prevoz z avtobusom LPP 51 in je tako izkoristila ugodnost brezplačne vožnje z "rdečo" vozovnico.

V Ljubljani smo se zbrali pri Prešernovem spomeniku in ob 11. uri smo vstopili v Frančiškanski samostan in v porti kupili vstopnice. Zaradi različnih prednovoletnih  obveznosti se nas je zbralo 15 umetnosti željnih, ki smo uspeli najti čas za zanimiv sprehod skozi zgodovino Ljubljane in Frančiškanov. 

Sprejel nas je vodnik študent zgodovine, ki nam je prijazno in strokovno predstavil umetniško galerijo in nam povedal zanimive podrobnosti tako o slikah kot tudi o zanimivih razstavljenih predmetih, ki so povezani z našo zgodovino in umetnostjo.

In nato smo vstopili tudi v znamenito, slikovito in pravkar obnovljeno knjižnico. Fond knjig je izjemno obsežen in treba bo še veliko energije in časa, da bodo vse knjige popisali v digitalni seznam Cobiss, saj bo šele tako jasna slika, kakšno zgodovinsko in kulturno bogastvo predstavlja knjižni fond Frančiškanske knjižnice z več kot sedemstoletno zgodovino v Ljubljani. Po silovitem ljubljanskem potresu 1896 leta so knjižnico preselili v prostore današnjega samostana na Prešernovem trgu.

Po končanem ogledu smo se sprehodili po Cankarjevi promenadi do Tivolskega gradu in se povzpeli do zelo lepo prenovljene Švicarije, kjer so sedaj umetniški ateljeji s stanovanji za gostujoče umetnike, v pritličju pa je restavracija.

Znameniti ljubljanski ričet s kranjsko klobaso je bil resnično dober, še posebej po tem, ko smo si nazdravili in zaželeli, da bi tudi v prihodnje lahko še mnogokrat šli skupaj na nordijske sprehode in spoznavali lepote naše dežele in njene dobre ljudi.

Zapisal in fotografiral: Tone G.

Oglejte si tudi