Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Skrb za čisto okolje je v naših glavah

Občina Dobrova - Polhov Gradec je v soboto, 23. marca, v sodelovanju s krajevnimi in vaškimi skupnostmi ter društvi organizirala čistilno akcijo.
Pomlad, ko skopni zadnji sneg, je pravi čas za spomladansko čiščenje in organiziranje čistilnih akcij. Tako naj bi bilo in tako so tudi letos razmišljali pristojni na občini, vendar jo je vreme zagodlo. Še v tednu prej je sneg pobelil številne hribe in travnike na območju občine ter tako onemogočil izvedbo akcije v celoti. Toda čistilna akcija je kljub vremenskim nevšečnostim potekala uspešno, saj je v njej sodelovalo več kot 200 prostovoljcev in obe osnovni šoli.

Vsak občan je bil k akciji povabljen z vabilom na spletu, v katerem so pristojni navedli uro začetka in zbirno mesto po posameznih vaških skupnostih, vsa društva pa so prejela tudi pisno povabilo k udeležbi. Občina je razdelila 1.760 vrečk za zbiranje odpadkov, kar je bil lep obet za udeležbo. Toda odziv na dan akcije je bil nekoliko slabši od pričakovanega, saj so po podatkih občine na akciji poleg osnovnih šol sodelovali le še Društvo upokojencev Dobrova, Ribiška družina Dolomiti, Čebelarsko društvo Dolomiti, Turistično društvo Briše, Planinsko društvo Blagajana in Vaška skupnost Hrastenice; tu sta izvzeti območji Črnega Vrha in Zaloga, kjer so akcijo zaradi vremenskih razmer prestavili na kasnejši datum. V vrečah, ki so jih poleg rokavic za enkratno uporabo prispevali na občini, so sicer prevladovali komunalni odpadki, zlasti embalaža, pločevinke, plastični kozarci, plastenke in steklenice; precej je bilo odpadnih pnevmatik najrazličnejših velikosti, gradbenih odpadkov pa so proti pričakovanjem našli bolj malo. Akcijo je občina financirala tudi z izrednim odvozom zbranih odpadkov, ki so se odložili na ekoloških otokih ter ob javnih cestah in avtobusnih postajah. Glede odvoza kosovnega materiala pa občina sporoča, da je brezplačen in se bo izvajal v terminu od 10. 10. do 30. 11. 2013. Pri naročilu odvoza je treba na JP Snaga poslati obrazec "Naročilo kosovnega odvoza", ki ga lahko posredujete v elektronski obliki ali po pošti. Obrazec je dostopen na spletni strani Snage http://www.mojiodpadki.si/narocanje/kosovni-odpadki. Kosovne odpadke pa lahko sicer odpeljete v Zbirni center Barje, ki je odprt:

– od 1. aprila do 31. oktobra: od ponedeljka do sobote med 6. in 20. uro,

– od 1. novembra do 31. marca: od ponedeljka do sobote med 6. in 18. uro.

Občina vsako leto vzorno nadaljuje izvajanje čistilnih akcij ter se trudi skrbeti za čisto okolje. Razlog za vse manjšo udeležbo pa je po besedah župana Franca Setnikarja prav gotovo naveličanost ljudi nad tem, da čistijo za drugimi. Potrebna sta torej zavedanje in osebna odločitev pri vsakem posamezniku, da začne spoštovati okolje, v katerem živi, in ga ohranjati čistega. Pomislite torej, preden boste naslednjič v naravo odvrgli kakršnokoli reč, kakšno škodo ji s tem naredite, in pomislite, preden se boste v trgovini odločili za nakup, ali to, kar si ogledujete, tudi dejansko potrebujete in bo služilo svojemu namenu.

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi