Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Gabrčani na kupu

Že osmo leto zapored so se Gabrčani iz vse Slovenije zbrali na srečanju, tokrat znova v Gabrju pri Dobrovi.

Vsako leto ima eden od štirinajstih krajev v Sloveniji, poimenovanih Gab(e)rje, čast, da gosti srečanje Gabrčanov. Tokrat je srečanje po osmih letih znova potekalo v naših krajih. Pričetki srečanja pa so domislica prav "domačih" Gabrčanov.

Avtobusi iz Gabrja pri Tolminu, Gabrja pod Špilkom, Gabrja na Vipavskem, Gabrja pri Lendavi, Mestne četrti Gabrje pri Celju, Gabrju pod Gorjanci, Gabrja pri Jančah in Gabrja pri Dobovi so se že dopoldne zgrinjali proti Gabrju pri Dobrovi. Domačini so goste sprejeli v starem vaškem jedru, natančneje na kmetiji Pr' Dlesk, in se nato v sprevodu napotili do športno-rekreacijskega centra v Gabrju, kjer se je odvijalo celotno srečanje.

Prireditev pa nima le značaja druženja, temveč je namenjena tudi spoznavanju lokalnih znamenitosti. Tako so si Gabrčani z vseh koncev popoldne ogledali gotsko cerkev v Dvoru, graščino Polhov Gradec, poštni muzej in prostore Čebelarstva Božnar. Nekateri pa so si ogledali tehniški muzej Bistra v sosednjem kraju.

Kot se za pravo srečanje spodobi, so domačini poskrbeli tudi za pester zabavni program s kmečkimi igrami in zabavo ob glasbi domačih ansamblov Bitenc in Dolomiti. Zmaga na kmečkih igrah gre tako letos domačinom, ki se lahko morda pohvalijo z "domačim terenom". Za zabavo je poskrbel tudi Jože Potrebuješ, ali kot mu pravijo, "ta zaresn' Gabrčan".

Prihodnje leto se bodo številni Gabrčani znova zabavali, in sicer na celjskem koncu, kjer bodo srečanje gostili Gabrčani iz Mestne četrti Gabrje.

Oglejte si tudi