Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Prvomajska budnica Godbe Dobrova - Polhov Gradec

Ena najbolj tradicionalnih prireditev Godbe Dobrova - Polhov Gradec se začne mnogo prej, preden vzide sonce. Za prvomajsko budnico, s katero budijo občane na praznik dela, morajo godbeniki svoje budilke naviti na zgodnjo polčetrto uro. Sledijo še zadnje priprave, vkrcanje na prvomajski avtobus skupaj s horjulskimi mažoretkami in že sledi vožnja do prve postaje na celodnevnem popotovanju, Brezje.

V Brezju so jih občani pričakali z nageljčki, ki so jih pripravili za prav slehernega godbenika. Po kratkem okrepčilu so se podali najprej v Podolnico in v Horjul. Korakanje v godbenem ritmu je prebudilo številne občane horjulske občine; prav vsa gasilska društva iz kraja pa so jih pričakala na Vrzdencu skupaj z županom Občine Horjul Jankom Prebilom. Gasilci so namreč pripravili špalir in poseben sprejem, zatem pa prvomajsko budnico ponesli po celotni občini.

Vožnja v Šentjošt je kar prav prišla, da so lahko godbeniki malo odpočili noge in usta. Tam jih je pričakala celo skupina tujcev s cele Evrope, ki so z zanimanjem pospremili glasno jutranje bujenje in jih s pozdravi ponesli v dolino v Polhov Gradec. Novo, skoraj dokončano središče Polhovega Gradca je tokrat končno zapolnilo večje število ljudi, ki so zagotovo znanilec sprememb za prihodnja leta. V Gabrju je bilo tradicionalno veselo in domače, ob ne več ravno zgodnji uri, pa je Godba skupaj z mažoretkami vseeno uspela presenetiti čukovega Jožeta.

Sledilo je najdaljše korakanje dneva – od Gabrja čez celo Šujico ob vmesnih sladkih postankih Pr Anžon in pri vaški lipi. Na Dobrovi je bilo to leto ravno obratno – Godba je začela pri Župnijskem domu in zaključila pri gasilskem domu, kjer jih je pričakala množica Dobrovčanov, na čelu z domačimi gasilci, predsednikom KS Dobrova Marjanom Pograjcem in županom Občine Dobrova - Polhov Gradec Juretom Dolinarjem. Prvomajska budnica se je tradicionalno zaključila v Podsmreki, kjer so gasilci pripravili velik sprejem za godbenike in obiskovalce in že najavili bližajočo se 100-letnico PGD Podsmreka. Da ne bi dogodek prehitro odšel v pozabo, nas je obiskala televizijska ekipa Planet TV, tako da so bili utrinki z budnice kaj kmalu že na televizijskih ekranih. Ob tem se godbeniki zahvaljujejo KS Dobrova, ki jim že nekaj let pomaga pri organizaciji in vsem zvestim podpornikom, ki so jih pričakali na vseh postajah.

Uradni del je bil tako po debelih sedmih urah korakanja in igranja končan. Sledil je še tradicionalni godbeni piknik. In kaj vas čaka prihodnje leto? Zagotovo spet prijetno zbujanje ob zvokih godbenih glasbil in spremljavi horjulskih mažoretk, a godbeniki pripravljajo tudi nove koreografije in nekaj glasbenih presenečenj. Do takrat pa vabljeni, da sledite Godbi na spletnih omrežjih in se nam pridružite na prihodnjih nastopih.


Janez Dolinar, Godba Dobrova - Polhov Gradec


Oglejte si tudi