Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Neznanci pokradli nakit in želeli odpeljati viličarja

V mesecih februarju in marcu se je na območju Policijske postaje Ljubljana Vič, v občinah Horjul in Dobrova – Polhov Gradec, zvrstilo več intervencij v zvezi s krajami, požari, naravnimi nesrečami ter vlomi.

V podjetju PUH so izven delovnih ur trije predrzneži v pogon spravili viličarja, misleč da jih bodo občani pri tem mirno gledali. Pa jih niso. Nekdo je zavrtel številko113 inna kraju se je hitro znašla policijska patrulja, ki je enega zgrabila takoj, ta pa je verjetno pozneje za zapisnik povedal še imena preostalih dveh kompanjonov. Za navedene so že sestavili kazensko ovadbo.

Se pa zato še iščejo fakini, ki so starejšemu občanu iz hiše v Vrzdencu zahrbtno speljali nakit, kot tudi neznanci, ki so se v preteklih mesecih dajali z zaklenjenimi vrati in zaprtimi okni treh vikendic na Dobrovi, gostinskega lokala v Zaklancu, hiše v Podsmreki in Šujici. Pri slednji se jim je gotovo »prikazala Marija«, saj so bojda naleteli na večjo vsoto denarja, dragega nakita in ključe osebnega vozila, kar vse so seveda pridno pobasali v svoje globoke žepe. Na svoj račun pa so v tem času prišli tudi oboževalci bakrenih žlebov, ki jim tisti z vikendov v Selu nad Polhovim Gradcem in Smolniku očitno niso bili dovolj, pa so se zato odpravili kar k viru tovrstne dobrine – v horjulsko tehnično trgovino Mercator. Za njimi in žlebovi, s katerimi bi verjetno lahko opremili večstanovanjski objekt ali pa vsaj manjše barakarsko naselje, možje postave še poizvedujejo.

Kri ni voda, vedo povedati stari ljudje. Le da noben od njih tega očitno ni povedal bratu in sestri iz Brezja pri Dobrovi med katerima je »počilo« pretekli mesec. Možje reda in postave so se hitro znašli na kraju dogajanja. Dogodek tako ni prerasel v kaj hujšega, so se pa zato soočili z nasprotujočimi izjavami vpletenih in na koncu sklenili le, da »kršitev javnega reda in miru ni bila zaznana.« 

Policisti so med drugim spremljali tudi delo domačih gasilcev pri dveh dimniških požarih v Horjulu in na motokultivatorju v Razorih. Spričo obilnega sneženja se je v naselju Log – Belica večkrat utrgal plaz, zaradi česar je bil promet nekaj časa delno oviran, zemeljski plaz pa se je utrgal tudi na cesti v Zaklancu, kjer je označena polovična zapora ceste. Obravnavali pa so še prometno nesrečo I. kategorije, kjer pa je nastala le manjša materialna škoda in ker sta se udeleženca o krivdi dogovorila sama, so policisti lahko od ogleda odstopili.

 

POLICIJA SVETUJE

Da se zmanjša možnost, da nekdo postane žrtev vloma, policija priporoča, naj nepremičnina ne daje videza, da je "zapuščena". Najkoristnejša je t.i. medsosedska pomoč ali pomoč oseb, ki jim zaupate. Če se te osebe večkrat sprehodijo okoli hiše ali dvorišča, se s tem že zmanjša možnost izvršitve kaznivega dejanja.

Lastniki sami pa morate poskrbeti za primerno kombinacijo tehnično-mehanskega varovanja. V praksi to pomeni, da se okna ali vrata nadgradijo z notranjimi ovirami kot so npr. prečne zapore oken, vrat, dodatne blokade oken, postavljanje zagozd pod balkonska ali atrijska vrata... do vgradnje alarmnih naprav, ki imajo povezavo na pogodbeno podjetje, ki nudi storitve zasebnega varovanja, na mobilni telefon lastnika, itn. V slednjem primeru toplo priporočamo, da so o tem obveščeni tudi sosedje in da je vedno na voljo oseba, ki ima znanje, kako napravo v primeru odsotnosti ali nedosegljivosti lastnika izključiti. Alarmne naprave (ne glede na vrsto) morajo biti vgrajene strokovno. Priporočljivo pa je, da lastnik pozna način njenega delovanja. 

Okoli hiše je tudi priporočljivo nasuti pesek (povzroča hrup), pod okna pa nasad vrtnic ali drugih bodičastih rastlin. Vedno pogosteje opažamo, da lastniki zaradi zagotavljanja zasebnosti postavljajo ograje. Te okoliščine izkoriščajo tudi vlomilci, saj jim omogočajo, da pri svojem početju ostanejo prikriti.

Vsak posameznik mora prav tako oceniti, kaj mu določeni predmeti (nakit, umetniška dela, gotovina...) pomenijo in jih temu primerno tudi zavarovati (najem sefa...). V veliko pomoč policiji so fotografije odtujenih predmetov. Svetujemo, da vrednejše predmete fotografirate (nakit se npr. položi na temno podlago – blago, zraven se priloži merilo in nekajkrat fotografira), fotografije pa shranite.

V primeru, da lastnik ugotovi, da je bilo vlomljeno v objekt, naj takoj obvesti številko113 inv objekt ne vstopa (razen, če je potrebno preprečiti nadaljnjo škodo povzročeno z izpustom vode ali s požarom ali če je potrebno komu nuditi prvo pomoč), kajti storilec se lahko v njem še vedno nahaja, obenem pa se lahko z nestrokovnim vstopom uničijo pomembni sledovi kaznivega dejanja.

 

OBVESTILO: Dovoljenje za stalno prebivanje v obliki nalepke le še do sredine maja 2013.

Ministrstvo za notranje zadeve poziva vse tujce z dovoljenjem za stalno prebivanje v Sloveniji, naj čim prej, najkasneje pa do 18. maja 2013, zamenjajo dovoljenje za stalno prebivanje v obliki nalepke v potnem listu za dovoljenje v obliki kartice.

Kartična oblika dovoljenja je bila uvedena z novim zakonom o tujcih, nalepka pa velja le še do omenjenega datuma. S tem se boste izognili morebitnim nevšečnostim pri dokazovanju svojega statusa in pri uveljavljanju pravic, ki izhajajo iz tega statusa, vključno z nemotenim potovanjem zunaj Republike Slovenije. Zmanjšali boste tudi možnost ponarejanja listine. Dovoljenje za stalno prebivanje lahko zamenjate pri upravni enoti na območju, kjer prebivate. Stroški kartice znašajo 12 evrov.

Dovoljenja za prebivanje v obliki samostojne listine, to je kartice, so v EU začeli izdajati maja 2011 zaradi obveznosti po Uredbi Sveta (ES) št. 1030/2002 o enotni obliki dovoljenja za prebivanje za državljane tretjih držav. Državam članicam uredba dovoljuje, da se dovoljenja za prebivanje v obliki nalepke uporabljajo še dve leti po uvedbi dovoljenja za prebivanje kot samostojne listine. To obdobje se pri nas izteče 18. maja 2013.

 

Zbral in uredil:

Damjan Debevec

Oglejte si tudi