Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Polhov Gradec te dni medeno središče Slovenije

V Polhovem Gradcu se zaključujejo priprave na 25. DNEVE MEDU, tradicionalno prireditev, ki je iz »Medene nedelje« leta 1985, prerasla v odmeven dogodek, ki vsako leto obiskovalcem in stroki ponudi bogat štiridnevni program z razstavami, predstavitvami, predavanji, delavnicami, ugodnimi nakupi.
Letošnji dnevi medu se začenjajo v četrtek, 4. avgusta 2016, ob 19. uri z odprtjem razstave VEČ KOT MED v Polhograjski graščini. V hiši nasproti graščine pa bo na ogled razstava 30 LET DNEVOV MEDU V POLHOVEM GRADCU.

»Obiskovalci se bodo lahko udeležili tudi delavnic poslikave panjskih končnic, ogledali si bodo lahko gledališko predstavo,  posladkali z medenimi dobrotami, odžejali z medenimi napitki, skratka obljubljamo, da bo Polhov Gradec te dni res medeno središče Slovenije,« pravi organizatorka Malči Božnar iz Hiše medu Božnar.

Na Dnevih medu v Polhovem Gradcu že polnih 25 let obiskovalcem in kupcem organizatorji nudijo več kot med, zato ni naključje, da je rdeča nit letošnjega dogodka prav VEČ KOT MED, s čimer želijo opozoriti, da med ni le del prehrane, je način življenja in čudežna snov, ki človeka navdihuje. Prav tako drugi čebelji pridelki in same čebele, ki morajo obleteti več milijonov cvetov, da čebelar dobi en kilogram pristnega slovenskega medu.

Kot pravi Malči Božnar se za prihodnost čebelarjenja v Polhovem Gradcu ne gre bati, saj je po stažu kar precej mladih čebelarjev , ki pa se s čebelami zelo pogosto začnejo ukvarjati šele takrat, ko imajo več časa, ko končajo službeno pot. »Čebela te potrebuje takrat, ko te potrebuje, ne pa ko imaš ti čas,« poudarja Malči Božnar, ki opozarja na problem paše, slabega vremena, ki se slovenskim čebelarjem vleče že peto leto. »Žal zato potrošnikom ne moremo več ponuditi vsako leto toliko različnih vrst medu, kot smo jih lahko deset let nazaj. A tistega, ki ga ponudimo, je kakovosten.«

 

Vabljeni ta konec tedna na 25. DNEVE MEDU v Polhov Gradec, kjer bodo obiskovalce med drugim letos prvič razveseljevale medene  dobrote gostilne Dobnikar s Katarine. Kot običajno pa se bodo lahko odžejali z raznimi medenimi napitki, otroci pa posladkali z medenim sladoledom in sveže pečenimi medenjaki. Obiskovalci si bodo v tem času lahko brezplačno ogledali Muzej Pošte in telekomunikacij ali prebrali kakšno medeno pravljico v Knjižnici pod krošnjami v parku pred graščino. Vsi, ki imajo malo umetniške žilice, pa se bodo lahko preizkusili v poslikavi panjskih končnic pod vodstvom slikarja Reneja Čopija.

 

Za dodatne informacije vam je na voljo ga. Malči Božnar iz Hiše medu Božnar na telefonski številki 041/718-752 ali preko elektronske pošte na naslovu info@boznar.si Program prireditve in predavanj je objavljen na spletni strani www.boznar.si.

Povezave

www.boznar.si

Oglejte si tudi