Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Eurogardnovi nasveti za zimski čas

Strokovnjaki v Vrtnem centru Eurogarden so za vas pripravili nekaj nasvetov o oskrbi vaših rastlin pozimi. In še, kako lahko pomagamo pticam preživeti zimo!

Večina izmed nas v mesecih med novembrom in marcem ne pričakujemo veliko od svojega vrta, zato je vsak okras vrta, svetla popestritev  v temačnih in mrzlih dneh.
Večina trajnic prezimi pod zemljo, kar pomeni, da za vzdrževanje strukture vrta potrebujemo rastline, ki ohranijo svojo obliko tudi v zimskem času.

V Vrtnem centru Eurogarden, Vam priporočamo zasaditev zimzelenih rastlin, ki so dobra izbira, pri čemer lahko pri nekaterih najdemo poleg zeleno obarvanih listov tudi raznobarvne jagode ali cvetove. Še posebej dobra izbira so iglavci, ki ostanejo vso zimo lepo zeleni, ko nanje pade sneg, dobijo še poseben zimski čar.

V zimskih dneh ne smemo pozabiti na kletne prostore, kjer shranjujemo zelenjavo in sadje.
Najbolje, da vsak teden vse pregledamo in odstranimo gnilo sadje in zelenjavo.
V zimskem času, ko so noči daljše in dnevi krajši imamo več časa, da razmislimo, kaj nam je letos manjkalo na vrtu, in si zapišemo, kaj vse želimo naslednjo sezono pridelati na njem. Pri načrtovanju vrta nam bodo v veliko pomoč knjige in revije o vrtovih, katerih imamo kar nekaj v izbiri.

Sadni vrt

Pozimi naj  sadni vrt počiva, kajti če bi takrat, ko so temperature pod lediščem, obrezovali  drevje, bi ga lahko hudo poškodovali.
V toplejših dneh, ko mraz popusti in bo tudi nam prijetno na vrtu, lahko zavihamo rokave. Veje dreves in grmovnic so se ponekod pozimi zlomile pod težo snega in jih je treba čim prej odstraniti do zdravega dela rastline. Če so rane velike, jih zamažemo s cepilno smolo, da drevo zaščitimo pred boleznimi. Ob vnovičnem sneženju lahko veje dreves s palico sproti otresemo, da se jih sneg ne bi preveč oprijel, otresati  začnemo na zunanjem delu krošnje.

Okrasni vrt

Okrasni vrt je tudi v hladnih zimskih dneh lahko zelo lep. Še posebej, ko je zjutraj temperatura pod lediščem in je vse zmrznjeno, ko pa posije sonce
se na  naših rastlinah bleščijo zamrznjeni kristalčki.

Vsi navdušeni vrtnarji in ljubitelji okrasni rastlin, ki si želijo v svojem  okrasnem vrtu imeti rastline, ki zacvetijo med prvimi v letu, vendar ne vedo, kam jih posaditi, tale nasvet: opazujte, kje se sneg najbolj tali in katere dele vrta pozimi najbolj boža sonce. Tja spomladi posadite rastline, ki jih želite občudovati skozi celo leto.
Okenske police in vhod pred hišo marsikje krasijo zimzelene grmovnice in cvetoče mačehe, ter zelene trajnice, ki so čudovita popestritev v zimskih dneh. Četudi je sneg poskrbel za vlažna tla na vrtu, do oken in vrat hiše ni prišel, zato je treba poskrbeti za zalivanje rastlin v loncih in koritih. Zalivamo v dopoldanskem času, a samo v toplejših dneh in ko opazimo, da je zemlja v posodah suha. Listov ne močimo, temveč zalijemo zgolj zemljo.

Posodovke

Velike rastline v loncih, ki vse poletje skrbijo za mično podobo teras in balkonov in smo jih pred zimo pospravili v prezimne prostore, je treba redno pregledovati, ker jih lahko zdaj, ko so precej občutljivejše kot v rastni sezoni, napadejo bolezni in škodljivci. V tem primeru v vrtnem centru ali specializirani trgovini čim prej kupimo ustrezno škropivo in poškropimo rastline po navodilih proizvajalcev. Odpadle in orumenele liste sproti odstranjujmo, rastline zalijemo, ko opazimo, da je zemlja suha. Prostor, v katerem so posodovke, vsak dan za nekaj minut prezračimo, vendar pazimo, da rastline ne bodo izpostavljene neposrednemu prepihu.

Sobne rastline


V zimskem času imamo v stanovanju suh zrak, zato nam bodo sobne rastline  hvaležne, če jih pršimo s postano vodo, ogreto na sobno temperaturo.
Za bolj vlažen zrak v prostoru lahko na radiatorje postavimo vlažilce zraka ali mokre krpe.
Istočasno, ko sobne rastline zalivamo, preverimo kako le te rastejo, odstranimo odmrle ali posušene liste in cvetove.
Preverimo, da jih niso napadle nadležne uši, pršice ali kakšni drugi škodljivci in  glivične bolezni. Ob kakršnem koli pojavu  moramo hitro ukrepati, ker se v toplem stanovanju zelo hitro širijo.
Od cvetočih rastlin je najbolj v ospredju božična zvezda, saj je  v mesecu decembru gotovo na vsaki mizi ali polici naših domov.
V zadnjem mesecu leta naj bi posejali božično žito, ki je lep okras poleg jaslic in okrašene smrečice. Za setev  pšenice uporabimo najrazličnejše posodice in podstavke prazničnih baru in motivov.
Pozimi cvetijo tudi amarilisi ali vitezove zvezde, ki jih lahko sami vzgojimo tako, da posadimo čebulico v lonček z zemljo. Lonček nato postavimo na svetlo in toplo mesto in zmerno zalivamo; pazimo, da ne zalivamo po čebulici.
Ko požene cvetno steblo, začnemo dodajati hranila. Cvetel nam bo do dva tedna, odvisno od temperature v prostoru. Če čebulico amarilisov sadimo v presledkih dveh ali več tednov, imamo cvet lahko do pozne pomladi.
V tem času so zelo pogosti tudi božični kaktusi, azaleje, kamelije in clivie, ki imajo eno
 posebnost, da v začetku zime, ko počivajo, potrebujejo hladen prostor, in sicer  7 0 C do 10 0 C, ko pa se pojavijo cvetni popki jo prenesemo v toplejše prostore.
Lahko si kupimo ali vzgojimo tudi hijacinte, ki nam s svojim vonjem polepšajo temne in hladne zimske dni.

Trajnice pozimi

Večina trajnic pozno jeseni ali pozimi  izgubi svoje nadzemne dele. Pri nekaterih
trajnicah se listi, stebla in ostanki cvetov enostavno kar razgradijo, pri drugih pa se posušijo in kot suhi ostanejo lepi celo zimo, seveda če jih jeseni ne porežemo. V preteklosti smo grede s trajnicami jeseni popolnoma »pospravili«. To pomeni, da smo postrigli vse nadzemne dele trajnic ne glede na to, ali bi lahko v svoji posušeni obliki krasili vrt tudi v pozno jesenskem in
zimskem času. Vrt oziroma grede so ostale počiščene, a prazne in puste. Še posebno prazno so izgledale, če v okolici ni bilo posajenega nobenega drevesa ali grmovnice.

Zunanje ptice

Zunanje ptice potrebujejo zadosti beljakovin in ogljikovih hidratov,  kot vir energije in  mineralov. Hrana mora biti okusna in dobro prebavljiva. V vrtnih centrih Eurogarden so na voljo že pripravljene semenske mešanice, ki vsebujejo vse potrebne vitamine in minerale, ki jih ptice potrebujejo. Vse bolj so priljubljene lojne pogače; hrana v kroglicah, ki jo obesite na drevo ali drug primeren prostor in je mešanica živalskega loja in različnih semen. Lojne pogače so energetsko zelo bogate in privabljajo različne vrste ptic. Primerne so tako za zimske kot tudi za poletne temperature, saj prenesejo tako nizke kot tudi visoke temperature, ne da bi spremenile svojo obliko ali sestavo.

Dobro je vedeti...

Pozimi vsako jutro na stežaj odpremo okna ali vrata, da tako prezračimo naše domove. Redno prezračevanje je koristno, saj s tem slab zrak zamenjamo s svežim, vendar je potrebno paziti, da hladni zrak ne bi poškodoval rastlin v stanovanju. Zato jih, še preden odpremo okna, umaknimo iz okenske police. Če prezračujemo tako, da odpiramo balkonska vrata, ob katerih so velike lončnice, ki jih je težko prestavljati sem in tja, jih je dobro zaščititi.
Pozimi zalivamo predvsem tiste rastline, ki imajo plitke korenine, ker je zrak v stanovanjih precej suh in tako se tudi zemlja v lončkih hitreje izsuši.
Ob dolgotrajnem pihanju suhih zimskih vetrov je izsuševanje zemlje in nadzemnih delov rastlin toliko bolj izrazito in zalivanje zato toliko bolj pomembno. Rastline z globokimi koreninami še vedno segajo v vlažne plasti zemlje, tiste s plitkimi koreninami pa ostanejo v suhem območju. Marsikatera blazinasta zimzelena trajnica čez zimo od suše porjavi. In mi spet zmotno krivimo mraz. Če ni dežja, moramo tem trajnicam pomagati z zalivanjem pred nastopom mraza. Če smo to zamudili, še vedno lahko zalijemo tudi, kadar zmrzuje, le da bo delo takrat manj prijetno in uspeh nekoliko manjši. Bomo pa morda v suhi zimi z zimskim zalivanjem rešili marsikatero rastlino gotove smrti zaradi zimske izsušitve.

 

Prijetno zimsko vzdušje Vam želi vaš Eurogarden.
 

Oglejte si tudi