Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Nepovratna sredstva za male komunalne čistilne naprave

Občina Dobrova - Polhov Gradec bo tudi letos, takoj po sprejetju občinskega proračuna, objavila javni razpis za dodelitev proračunskih sredstev za postavitev malih komunalnih čistilnih naprav, za kar občinski proračun predvideva 7.000 evrov sredstev.

Gre za sofinanciranje stroškov nakupa malih komunalnih čistilnih naprav (v nadaljevanju MČN) za čiščenje komunalne odpadne vode iz stanovanjskih stavb in poslovnih objektov, zgrajenih za do 50 populacijskih enot (v nadaljevanju PE) izven predvidenih območij aglomeracij oz. na tistih poselitvenih območjih, na katerih občina ne bo zagotavljala odvajanja odpadnih voda v javno kanalizacijo skladno z operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne vode v Sloveniji, razen kadar bi z odvajanjem v javno kanalizacijo nastali nesorazmerni stroški glede koristi za okolje.
Sofinanciralo se bo 35 % upravičenih stroškov (brez DDV) za postavitev MKČN za do 50 PE, vendar največ 250 evrov na PE, ta pa mora biti skladna s predpisi uredbe o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode. Upravičenci do sofinanciranja so lahko vse fizične osebe s stalnim prebivališčem v občini Dobrova - Polhov Gradec ter tudi pravne osebe s sedežem proizvodne enote na območju občine.

Najprej podpis pogodbe, potem nakup in izgradnja

Tudi letos bo ostal od lani na novo določen pogoj glede začetka gradnje. Razpis bo namreč določal, da upravičenec z deli ne sme začeti pred podpisom pogodbe. Na občini opozarjajo, da je bil v letu 2017 spremenjen pravilnik, ki po novem vključuje tudi pravne osebe kot upravičence. Ker pa zanje velja strogo pravilo, da z deli ne smejo začeti pred izdajo odločbe, so skladno s tem in da ne bi prihajalo do nepotrebnih nesporazumov, to zapisali tudi za zasebne vlagatelje in pogoj poenotili.

Vlagatelj bo moral izpolnjeno razpisno dokumentacijo posredovati priporočeno ali jo oddati neposredno na sedežu občine. Razpis se bo odprl kmalu po sprejetju proračuna občine za 2019 in bo odprt do porabe sredstev oz. najkasneje do 31. 12. 2019. Celotno razpisno dokumentacijo boste našli na občinski spletni strani.

Nadja Prosen Verbič

 

Oglejte si tudi