Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
14°C
10°C
Oceni objavo

Cerkev sv. Andreja na Planini z novim obzidjem

Cerkev sv. Andreja na Planini, ki spada pod župnijo Šentjošt, je zagotovo ena mogočnejših cerkva v naših krajih. Kot največja cerkev v domači župniji, ki je nekdaj bila tudi romarska cerkev, se bohoti s štirimi mogočnimi bronastimi zidovi, petimi oltarji in urejeno notranjščino. Zgrajena je bila leta 1659, zato je hkrati tudi pomemben objekt naše sakralne dediščine. Domačini so pri vzdrževanju cerkve sv. Andreja skrbni in vestni, kar poskrbi za to, da je v cerkvi in njeni okolici pogosto živahno, še posebej pa oživi ob svetih mašah – te na Planini potekajo na postne petke, 4. in 7. velikonočno nedeljo, za godova sv. Florjana in sv. Andreja ter ob žegnanju prvo nedeljo v septembru. 
Cerkev se nahaja na vrhu hriba, obdaja pa jo obzidje, ki je počasi klonilo zobu časa. Bilo je dotrajano in v slabem stanju, zato so domačini v sodelovanju z župnijo in Krajevnost skupnostjo Šentjošt v lanskem letu pristopili k projektu za postavitev novega obzidja, ki bi cerkvi omogočil, da zasije v vsej svoji veličini.
V maju 2023 so se tako pričela dela. Staro obzidje je bilo odstranjeno, izveden je bil izkop za nove temelje, pozidano je bilo novo obzidje in dodana kovana vrata, kip sv. Florjana ter drugo okrasje. Do novembra so bila gradbena dela uspešno zaključena in postavitev novega obzidja zaključena. Za projekt je bilo namenjenih okoli 25 tisoč evrov, ki so jih zagotovili župnijska podružnica Planina, Krajevna skupnost Šentjošt in krajani. V februarju 2024 je bila pred cerkvijo postavljena še slovenska zastava, kar je prav tako financirala domača krajevna skupnost.
Za uspešno izvedbo projekta je zaslužno predvsem sodelovanje med domačini in lokalnimi mojstri, ki so poskrbeli, da so dela na Planini potekala hitro in učinkovito. To so Zidarstvo Sečnik, Izkopi in prevozi Janez Bradeško, Gradnja s kamenjem Nejc Skvarča, Betonarna Dolenc in Kovaštvo Gladek. Izjemno pomembno vlogo pri gradnji novega obzidja pa so kot omenjeno odigrali tudi domačini, ki so na različne načine pomagali pri uresničitvi projekta, bodisi s prostovoljnim delom, pomočjo pri organizaciji dela, ali drugače – vsak se je potrudil po svojih najboljših močeh. Ob tem izrekamo vsem mojstrom in domačinom, ki so sodelovali pri gradnji, iskreno in veliko zahvalo v imenu prebivalcev Planine in drugih, ki se radi udeležujejo svetih maš v cerkvi sv. Andreja.

V soboto, 4. maja 2024, bo ob 10. uri na Planini v cerkvi sv. Andreja potekala tradicionalna Florjanova maša s procesijo in gasilskim blagoslovom, izveden pa bo tudi blagoslov novega obzidja. Vse občane zato vljudno vabimo, da se na ta dan udeležijo svete maše. Po maši vljudno vabljeni tudi na druženje s pogostitvijo, ki jo bodo pripravili domačini.

 

l.o. in m.c.

 

Oglejte si tudi