Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
21°C
10°C
Oceni objavo

Tamburanje na Anino

Vabljeni v soboto, 25. julija 2015 ob 19:30 k sv. Ani pri gradu Borl na TAMBURANJE. Prireditev organizira Kulturno društvo Cirkulane in poteka v sklopu čezmejnega projekta DE-Park. Nastopajo Tamburaši iz Cirkulan - KD Cirkulane in Otroški tamburaški orkester CTK Varaždin.

Tamburaši iz Cirkulan - KD Cirkulane

 

Tamburaši iz Cirkulan nadaljujejo staro tradicijo, ki po pisnih virih sega v leto 1899. Leta 1994 so se, po vmesnem odbobju nedelovanja, ponovno zbrali ob 100. obletnici kulturnega društva. Od takrat koncertirajo na porokah, proslavah, revijah, srečanjih, festivalih po Sloveniji in v tujini. Leta 1999 so v samozaložbi izdali prvo kaseto, na gradu Borl pa so dobro poznani, saj so tam že pred leti organizirali dogodke Tamburanje ob večerih, ki so bili dobro obiskani, na njih pa se je predstavilo čez 20 skupin in orkestrov iz bližnje in daljne okolice. 2002. leta so prejeli priznanje za najboljše izvedeno ljudsko pesem Primorski valčki, istega leta pa na državni reviji zasedli prvo mesto za izvedbo pesmi Stara sem, nevolna sem. Zgoščenka Hojladrija je izšla leta 2003 in doživela dober odziv, v reviji Mladina pa so o njej zapisali:

 

»Tamburaši pa se ne naslanjajo samo na tisto, kar je ljudstvo podedovalo v domačih krajih ali v domači pokrajini, ampak jih zanese na različne konce Slovenije, predvsem jih (jasno, Štajerce) rajca primorski konec. Je pa takole, cede vtaknete noter in se vam ni treba obremenjevati s sporočili, temveč samo odmeditirate drgnjenje pojočih kitaric. Zelo sproščujoče. Hojladrija, juhej.«

 

Leta 2005 so se odpravili na turnejo po Makedoniji, 2006 pa se jim je pridružila violinistka Ana Vurcer. DO danes iščejo nove oblike muziciranja in poustvarjanja ljudske glasbe, vedno znova pa se vračajo k tamburanju in bogatemu izročilu Haloz.

 

Obiščite spletno stran za več informacij: http://www.tamburasi-cirkulane.si/

 

 

Otroški tamburaški orkester CTK Varaždin


CTK Varaždin je nastal z združitvijo nekdanjih ansambla KUD Varteks Varaždin in folklorne skupini  Varaždinski veterani. Umetniško delo organizacije je razdeljeno na folkloro in glasbeni ansambel. Glasbeni ansambel temelji na poučujevanu predšolskih in šoloobveznih otrok igranja tradicionalnih in klasičnih strunskih inštrumentov ter harmonike. V ansamblu je več kot 30 izvajalcev, ki doma in preko hrvaških meja predstavljajo hrvaško tradicionalno kulturno dediščino.

 

Orkester deluje pod taktirko mladega in obetavnega dirigenta prof. Tiborja Büna. V obdobju od 2007-2011 so nastopali na otroških in mladinskih festivalih v vseh okrajnih osvojali prva mesta, zato so se uvrstili na državni festival hrvaške tamburske glasbo v Osijeku, kjer so do danes osvojil pet zlatih medalj "Tambura Paje Kolarića" in srebrno plaketo, ki dokazuje izjemno kakovost članov in vodstva orkestra. CTK Varaždin je Hrvaški sabor za kulturo razglaslil za najboljši tamburaški orkester na Hrvaškem, leta 2013 pa so prejeli plaketo mesta Varaždin za njihove dosežke na tekmovanjih.

 

Obiščite spletno stran za več informacij: http://www.ctk-varazdin.hr/

Oglejte si tudi