Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
0°C
JUTRI
19°C
5°C
Oceni objavo

Tudi mladi belanci migamo!

Letošnje leto, kot vsako leto je prineslo nekaj sprememb tudi med mladimi v Cirkulanah, namreč na novo smo se sestali in na nek način ponovno formirali vrste, društva aktivno preživetega prostega časa (DAPPČ). Odzvalo se je 34 članov, ki so se zaobljubili vestnemu delu v samem društvu!

Morda se bo veliko občanov sedaj vprašalo; »kdo sploh ste!?« V smislu, kot nepoznani, morda vidni pa ne prepoznani! Našel se bo tudi ne malokdo, ki bo brez podlage trdil, da smo le »krdelo brezobraznih o mladincev, ki znajo zaviti le, do vaške gostilne.« Pa je prav on tisti, ki še zdaj okuša okus po tisti prevreti jabolšnici in voha dim po požgani lunici!...

 Zraven vseh prireditev, ki  jih več ali manj redno prirejamo (že 4 leta, brez kakršnekoli zunanje finančne podpore), smo med drugim tudi ekološko ozaveščeni, naj omenim 1. čistilno akcijo, ki je potekala po celotni Sloveniji v letu 2010, takoj smo se odzvali ter se javili kot prostovoljci, nakar nas je organizacija postavila kot koordinatorja na območju same občine. Zaupana nam je bila velika odgovornost in smo se »misiji« temu primerno tudi odzvali! Delovali smo po vseh navodilih, ki smo jih prejemali!- Pa vendar smo zaradi namernih ali nenamernih nesporazumov iz strani ostalih društev ravno mi izpadli (za nekatere) kot nesposobni, četudi smo se angažirali in očistili težje dostopna črna odlagališča v predelu Gradišč, natančneje melje- brežina reke drave, do katere je potrebno »potovati« tudi po vodi in bi kakšen TOMO VINKOVIĆ lahko služil le kot »podmornica!« Za to se zahvaljujemo g. Martinu Vidoviču, ki je z svojimi stroji omogočil očiščene melje! Za vložen trud in delo smo prejeli tudi priznanje predsednika republike dr. Danila Türka! Pa vendar v našem kraju je »zapisano« drugače in si večinske zasluge za čistilno akcijo pripisuje nekdo drug!...

 Za leto 2011 so zadani identični cilji kot prejšnja leta, med drugim smo tudi letos že sodelovali v pustnih povorkah v vseh krajih sosednjih občin in na Ptuju.

Predstavili smo se kot »poslednje dejanje mladih haložanov-izsek vinskega trsa.« Pri tem smo  izpostavili resno etnografsko problematiko, ki je prisotna ne samo pri nas.

Stroški materiala in drugih potrebščin so šli iz lastnih žepov članov društva ob tem pa je slabe 3 tedne, vsak dan povprečno 4- 5 ur delovala skupina ljudi, da je projekt uspel. Ne smemo pa pozabiti tudi ge. Aljane Primožič, ki nam je snovala in narisala čudovite karikature katere so že same po sebi na kratko in jedrnato povedale vse- iskrena HVALA!…

Ne malokateri občan (iz preverjenega vira) je rekel, češ; »kaj pa je to neka hüta, pa zarašeni breg z dračjom pa neko trnije!- nikakvo!« Tudi ti. »dračje, trnije« je potrebno nabrati, je pa tu najbolj ironično, hkrati tudi žalostno, da ga najdemo praktično vsepovsod!- No pa bomo vzeli to kot kompliment in pohvalo za še bolj pristno izdelavo oz. prikaz. Najbolj so nas dojeli, posledično največ navdušenja, če hočete uspeha smo poželi na Ptuju kjer smo dosegli 6. mesto, kar se šteje kot največji uspeh/dosežek katerekoli karnevalske skupine iz območja Cirkulan!

Mladi bomo še naprej trmasti in vztrajni z sponzorsko podporo ali brez nje, tudi z drugimi društvi smo venomer težko našli skupni jezik pa čeprav smo se trudili narediti ravno obratno. Vedno se pač najde nekdo, ki nas ne jemlje resno, nas ne posluša! Pa vseeno reče; »na mladih svet stoji.« Kot, da nebi poznal pomena teh besed ter nam namesto pomoči, meče polena pod noge.Upam, da ta članek ne bo kogarkoli užalil, ker to ni bil moj namen, upam, da bo tudi nekatere stvari spremenil in bodo vsa društva, ne samo mi tesneje sodelovala…

»V slogi je moč, več glav več ve.« Zmeraj sem govoril, da je svet Belanov majhna dežela velikih reči in kakor tudi vse v kraju raste, s tem rastemo mi vsi!

 

Za konec naj povabim še več mladih v naše društvo, kjer ni nikoli dolgčas, starostno nismo omejeni tako, da so tudi tisti, ki jih EMŠO že izdaja pa ostajajo mladi po srcu, lepo vabljeni!

 

Članek pripravil: Davor Hrženjak

Oglejte si tudi