Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
3°C
PET.
14°C
3°C
Oceni objavo

Izvedena Čistilna akcija grad Borl 2014

Društvo za oživitev gradu Borl skupaj s sodelavci in prostovoljci že od leta 2007 enkrat na leto izvaja čistilne akcije na gradu Borl. Akcija je tudi letos potekala s soglasjem Ministrstva za kulturo, ki je lastnik objekta in zemljišč okrog gradu Borl ter po navodilih Zavoda za varstvo kulturne dediščine Republike Slovenije.
Tudi letos je bil na čistilno akcijo lep odziv prostovoljcev; tako se nas je zbralo nekaj čez trideset in smo imeli kar precej težkega dela, saj je imela letos trava izredno bujno rast. Tako smo do sedaj odstranili največ pokošene trave in »laksarce« so imele letos nekaj več dela, kot prejšnja leta. 

 

Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki si enkrat na leto vzamete čas in eno dopoldne namenite za grad Borl, da nam ne zaraste v neprehodno grmičevje. Kar nekaj vas je, ki se vpisujete v mogočno zgodovino gradu Borl in niste manjkali niti na eni čistilni akciji do sedaj. Vedno večji pa je odziv tudi iz drugih krajev izven Cirkulan. Dejstvo je, da s to akcijo že sedem let preprečujemo, da nam Grad Borl ne zaraste v trnje in koprive. S tem dejanjem omogočamo, da nas obiskovalci, ki obiščejo naše lepe kraje, dobijo vsaj malenkost vtis, da nam ni vseeno za našo kulturno dediščino prve kategorije. Z vsaj osnovno ureditvijo vhoda gradu Borl pokažemo naše lastne obraze in odnos nas domačinov do preteklosti, lastnega kraja in tudi posledično na prihodnosti. Redno se nam na čistilni akciji pridruži naš častni občan občine Cirkulane mag. Martin Prašnički in nam po odmoru po malici tudi spregovori nekaj vzpodbudnih besed. Letos se nam je pridružil tudi Miha Pogačnik in s pomočjo zvoka svoje violine predstavil deželo Terra Parzival, v kateri grad Borl pozicionira na sam vrh razvojne piramide v prihodnosti. O pomenu prizadevanj krajanov, da nam ni vseeno kar se bo z gradom zgodilo v prihodnosti, je v kratkem razgovoru poudaril tudi Klemen Ramovš, ki se je akcije udeležil in pokazal pripravljenost pomagati, da bi v najkrajšem možnem času tudi morebiti skupaj z našo Barbaro in Friderikom Saurom izvedli grajski ples v poročni ali viteški dvorani gradu Borl in s tem obrnili spiralo propadanja gradu Borl nazaj v pozitivno smer. Predsednik Društva za oživitev gradu Borl, Peter Belšak je poudaril, da bomo še naprej vztrajali in dajali gradu umetno dihanje in ne bomo popustili z našimi prizadevanji, ampak jih bomo s skupnimi močmi še jih intenzivirali. Čistilno akcijo grad Borl 2014 je omogočilo nekaj čez 30 prostovoljcev iz društev na območju Cirkulan, predstavnikov članov konzorcija gradu Borl ter drugih posameznikov. Materialno in finančno so akcijo omogočili: Haložanka Tuš trgovina Zavrč, Krona Cirkulane, Družina Klinc in Maučič s strojno mehanizacijo, Naj Martin 2013 Zvonko Bratušek, Urška Mrgole, dr. Anton Jurgetz, Društvo gospodinj Cirkulane, Otolog d.o.o. Ljubljana, Halo Cirkulane…

Prva letošnja prireditev na gradu Borl bo tradicionalni ovčji kozji bal v organizaciji Društva rejcev drobnice Haloze v soboto, 5.7.2014, ko bo na gradu Borl spet veselo.

Povezave

Borl
Google

Oglejte si tudi