Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
6°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

V galeriji Petrovčeve hiše je na ogled samostojna fotografska razstava Janeza Ribnikarja

V Galeriji Petrovčeve hiše v Cerkljah na Gorenjskem so v petek, 5. aprila odprli samostojno fotografsko razstavo priznanega  fotografa Janeza Ribnikarja iz Adergasa z naslovom Tam v Avstraliji. Na ogled je 36 fotografij, med njimi so tudi nagrajene na fotografskih natečajih po svetu, razstava pa bo na ogled do petka, 19. aprila in sicer  od torka do petka med 9. in 17. uro, v soboto pa med 9. in 14. uro.

Janez Ribnikar je eden izmed zelo uspešnih slovenskih fotografov, ki svoje fotografsko znanje stalno nadgrajuje. Njegovo kvaliteto potrjuje tudi njegova tokratna samostojna razstava, ki je mešanica pokrajinske, izrazne in popotniške fotografije. Odleta 2011 je član Foto kluba Anton Ažbe iz Škofje Loke. Leta 2023 je prejel razstavljalski naslov mednarodne fotografske zveze FIAP in EFIAP. Kmalu je dokazal, da je na pravi poti k velikim dosežkom. O njih pričajo tudi nagrade, okoli 30, ki jih je dosegel na številnih fotografskih razstavah in zaradi katerih je tudi eden uspešnejših članov Foto kluba Anton Ažbe Škofja Loka.

Ob otvoritvi fotografske razstave so člani Kulturno umetniškega društva (KUD) Pod lipo Adergas pripravili bogat kulturni program. Med drugimi sta nastopila mladi harmonikar Jakob Remic in Ajda Dolanc Maček ter z recitacijo Monika Ribnikar. Angelca Maček pa je predstavila Avstralijo in  njene prve naseljene Aburigine. Razstavo sta omogočila KUD "POD LIPO" Adergas in Občina Cerklje na Gorenjskem.

Skozi fotografski objektiv je avtor Janez Ribnikar želel ujeti čudovito avstralsko pokrajino, od neskončnih rdečih puščav, do značilnih avstralskih prizorov in detajlov. Objektivi potovanja razkrivajo več kot le podobe, saj vsaka fotografija nosi s seboj zgodbo, ki oživlja spomine in bogati dušo, hkrati pa odpira nova vrata za razumevanje sveta. Fotografije so nastale v letu 2016, ko sta bila Janez in Monika Ribnikar na potovanju v Avstraliji. V dobrih treh tednih sta z avtodomom prepotovala dobršen del vzhodne in južne Avstralije, potem tudi centralni del do Alice Springsa, na koncu pa še deževni gozd na severu. Izbor fotografij je zelo zanimiv, tako, da lahko pritegne vsakogar, tudi tiste z bolj izostrenim fotografskim očesom. Nekatere od fotografij so bile tudi nagrajene na mednarodnih fotografskih natečajih. Skozi to razstavo obiskovalec občuti lepoto Avstralije ter se zave, kako pomembno je ohranjanje in varovanje teh edinstvenih okolij za prihodnje generacije.

Foto: Osebni arhiv Janeza Ribnikarja, besedilo: Janez Kuhar, Cerklje 07.04.2024

Oglejte si tudi