Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
17°C
JUTRI
33°C
16°C
Oceni objavo

Kakovost življenja v Alpah – povejte nam svoje mnenje!

Kakovost življenja v Alpah – povejte nam svoje mnenje!

 

Življenje v Alpah je imelo vedno prednosti in slabosti. Dejavniki, ki prispevajo k slabšim življenjskim razmeram v Alpah, so vsekakor gorski relief, razpršena poselitev, ukinjanje storitev, npr. ambulant, trgovin, šol, in nezadovoljiv javni prevoz. Slovensko Ministrstvo za naravne vire in prostor je kot predsedujoči Alpski konvenciji v letih 2023–2024 prepoznalo to problematiko območja in zato 10. poročilo o stanju Alp namenja kakovosti življenja. Koncept kakovosti življenja razumemo kot življenjske in materialne razmere, ki jih prebivalci potrebujejo za preživetje in blaginjo na določenem območju, ter subjektivno dojemanje teh razmer. Namen poročila je z zaznavanjem in upoštevanjem prostorskih razlik poglobiti zanje o kakovosti življenja ljudi v Alpah. Poročilo bo pripravila Univerza v Ljubljani ob podpori Stalnega sekretariata Alpske konvencije in ad-hoc mednarodne delovne skupine, ki jo je prav za ta namen ustanovila Alpska konvencija.


Kot eno izmed tehnik zbiranja informacij smo izbrali tudi anketni vprašalnik, saj smo mnenja, da je nujno, da ugotovimo, kaj prebivalci mislijo o kakovosti življenja, in se osredotočimo na njihove potrebe, povezane s tem. Anketo bomo diseminirali po različnih kanalih v alpskih državah, večinoma s pomočjo članov delovne skupine in drugih deležnikov z območja, npr. lokalnih skupnosti. Na podlagi zbranih podatkov bomo pripravili analizo za alpski prostor in priporočila, namenjena odločevalcem na lokalni, regionalni in državni ravni za sprejetje ukrepov v podporo izboljšanju kakovosti življenja prebivalcev Alp.

Za več informacij, prosimo, glejte spletno stran Alpske konvencije: povezava.

 

Vabimo vse, stare 15 let in več, da sodelujete v anketi, ki je na spletnem naslovu: https://1ka.arnes.si/slo na voljo do 31. julija 2023.

 

Že vnaprej se vam lepo zahvaljujemo za sodelovanje in vaš osebni prispevek k pripravi poročila.


Dostop preko QR kode

Oglejte si tudi