Logo MojaObčina.si
DANES
2°C
0°C
JUTRI
7°C
-1°C
Oceni objavo

UTRIP RAZSTAVE ČIPK IN KLEKLJANIH IZDELKOV

Ta vikend, 2. in 3. septembra 2023, smo v Cerkljah imeli na ogled razstavo klekljanih izdelkov in čipk, ki so jo pripravile Klekljarice Lastovke iz Cerkelj. Razstava je potekala v Petrovčevi hiši in je med 10. in 18. uro pritegnila več kot 160 obiskovalcev. Obiskovalci so imeli priložnost odkrivati več kot 300 edinstvenih klekljanih izdelkov in čipk, ki so jih Klekljarice Lastovke ustvarile s svojim talentom in predanostjo tej umetnosti. Izdelki niso bili le omejeni na Galerijo v pritličju Petrovčeve hiše, ampak so bili razstavljeni tudi v muzejski sobi v 1. nadstropju nasproti knjižnice.

Na razstavi so bili predstavljeni izdelki od uporabne do okrasne čipke, med katerimi so bili prtički, nakit v obliki zapestnic in ogrlic ter okrasni vzorci v različnih barvah. Poseben poudarek je bil namenjen tudi prikazu klekljanja v živo, kar je obiskovalcem omogočilo, da so se od blizu seznanili s to čarobno umetnostjo. Klekljanje slovenske čipke je namreč registrirano kot pomembna enota nesnovne kulturne dediščine, ki se prenaša iz generacije v generacijo.

Vodja skupine klekljaric, Alojzija Mrgole, je povedala, da so Klekljarice Lastovke bile z razstavo izjemno zadovoljne. Dogodek je bil odlična priložnost za promocijo njihovega dela ter ohranjanje dragocene kulturne dediščine.

Za tiste, ki bi želeli še naprej raziskovati umetnost klekljanja, je dobra novica, da si boste prikaz klekljanja skupine Lastovk lahko ogledali vsak ponedeljek od 17:30 do 19:30 v Muzejski sobi v 1. nadstropju Petrovčeve hiše v Cerkljah. To je odlična priložnost za tiste, ki bi se želeli naučiti veščin klekljanja ali pa le bolje razumeti to čudovito umetnost.

Ohranjanje te tradicije je ključno za ohranjanje naše kulturne dediščine, ki bo zagotovo navdihovala še mnoge generacije v prihodnosti. Klekljarice Lastovke so s svojo razstavo in predanostjo tej umetnosti naredile pomemben korak v tej smeri.


FOTO: Ana Jagodic

Oglejte si tudi