Oceni objavo

Zadnji dan ETM v znamenju vrveža mladih in županove pisarne na prostem

Uspešen zaključek Evropskega tedna mobilnosti v Celju 

Celje, 22. september 2023 - S tradicionalnim Dnevom brez avtomobila se je v Celju končal Evropski teden mobilnosti (ETM), ki je v minulih dneh ponudil programsko pestro in živahno dogajanje na za promet zaprti Prešernovi ulici. Zadnji dan so za vrvež znova poskrbeli predvsem mladi, otroci iz vrtcev, učenci in dijaki. Današnje dogajanje je zaznamovala še županova pisarna na prostem, v kateri je župan Mestne občine Celje Matija Kovač tokrat opravil pogovore z občani, za katere svoja vrata odpre enkrat mesečno. 


foto3 zakljuekfoto3 zakljuek


V sklopu letošnjega ETM smo kot vselej z raznolikimi vsebinami in dogodki na temo trajnosti, prometa, okolja in zdravja naslavljali vse generacije prebivalstva. Spodbuditi jih želimo, da bi spremenili svoje potovalne navade in se bolj posluževali trajnostnih oblik za svoje poti v službo, šolo in po opravkih, da bi bolj uporabljali javni prevoz, kolo ali se na pot podali peš. 

»Ves teden dogajanja na ETM smi bili poleg lepega vremena deležni tudi prijetnega vrveža, predvsem mladih, ki so se udeleževali številnih aktivnosti in delavnic. Zahvaljujem se Zavodu Vozim za organizacijo in koordinacijo dogodka, vsem šolam, vrtcem in drugim ustanovam, ki so sooblikovali program ETM. Danes sem z veseljem dogajanje spremljal z odprte županove pisarne na Prešernovi ulici. Tudi tokrat se je name obrnilo precej občanov z različnimi temami in problematikami. Vse to si zabeležimo in potem poskrbimo za odzive in odgovore. To sem mi zdi dober način za neposreden stik z ljudmi in po devetih dnevih odprtih vrat za občane ocenjujem, da se je ta praksa zelo dobro prijela in da smo pri tem uspešni,« je v svoji odprti pisarni na Prešernovi povedal župan Matija Kovač

foto1 zakljuekfoto1 zakljuek

Po oceni Anje Zagomilšek, strokovne sodelavke Zavoda Vozim, kjer so pripravili program letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, je projekt zelo dobro uspel. »Dogajanje na zaprti Prešernovi ulici, ki je minilo pod sloganom »Zaprta za avtomobile, odprta za ljudi«,  je bilo ves teden zelo pestro, prizorišče na Prešernovi je živelo tudi v času, ko ni bilo programa. Dogajanja se je udeležilo 15 šol in vrtcev, pri oblikovanju živahnega vrveža na ulici je v sedmih dneh sodelovalo skupno približno 1000 otrok in odraslih. 

Sklepni dan dogajanja na Prešernovi ulici so soustvarile številne celjske ustanove in organizacije - Osrednja knjižnica Celje, Ljudska univerza Celje, Tehnopark Celje, Socio s svojim večgeneracijskim centrom, Regijsko študijsko središče Celje s Fakulteto za zdravstvene vede, Športno društvo Gaberje, Klub študentov občine Celje, Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske ter Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko Šolskega centra Celje. 

foto6 zakljuekfoto6 zakljuek

Veselimo se Evropskega tedna mobilnosti 2024. 

Oglejte si tudi