V petek, 15. novembra 2024, so šole in vrtci po vsej Sloveniji obeležili že 14. izvedbo Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki je letos potekal pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. Projekt, ki je že vrsto let pomemben del vzgojno-izobraževalnih zavodov, tokrat ni izpostavil specifičnega živila, temveč je poudaril pomen vključevanja lokalno pridelanih in predelanih živil v prehrano. S tem je opozoril na pomen naše samooskrbe in kratkih oskrbnih verig.
Slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo lokalno pridelani kruh, maslo, med, mleko in jabolka, je odličen primer, kako lahko preprosta, a kakovostna hrana predstavlja našo kulturno in naravno bogastvo. Letošnjega zajtrka se je udeležil tudi podžupan Marko Čuden, ki se je pridružil otrokom, staršem in vzgojiteljem v vrtcu na Brezovici.
Otroci so si zajtrk pripravljali sami, pod budnim očesom vzgojiteljev in staršev. Sproščeno vzdušje je dopolnjevala domača slovenska glasba.
Tradicionalni slovenski zajtrk je tako ponovno združil izobraževalne ustanove v prizadevanjih za promocijo lokalne hrane in ozaveščanje o trajnostnem načinu prehranjevanja.
Jakob Rus