Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Creatusov večer s PGD Notranje Gorice

No, pa smo prebili dvoletni led! Creatusovi večeri, namenjeni širjenju obzorij, podiranju tabujev in povezovanju skupnosti, so po »koronskem mrku« znova oživeli. In kot se za tak prelomni dogodek spodobi, smo začeli z eno najpomembnejših tem – prvo pomočjo.  

Tisti, ki imamo za seboj že kar nekaj let (pardon, izkušenj ;-) , se že zavedamo, da se vse v življenju lahko v trenutku obrne. To še posebej velja tudi na področju zdravja. In če pri večini primerov poslabšanj zdravstvenega stanja odgovornost za njihovo rešitev lahko prenesemo na zdravstveni sistem in nujno medicinsko pomoč, v primeru srčnega zastoja temu ni tako. Človek namreč v cca 8-10 sekundah po srčnem zastoju pade v nezavest, po 3 minutah pa se zaradi prekinjene cirkulacije krvi, ki v možgane ne dovaja več kisika, začno na možganskem tkivu pojavljati nepovratne poškodbe. Če ob tem vemo, da je povprečen odzivni čas nujnih pomoči 1 minuta na 1 kilometer, potem je zaključek neizogiben – oseba, ki doživi srčni zastoj, je brez pomoči mimoidočih v zelo nezavidljivem položaju.

V čast nam je, da so to izredno pomembno znanje temeljnih postopkov oživljanja tokrat z nami delili člani Prostovoljnega gasilskega društva Notranje Gorice. Tudi oni so omenili, da se jim je v zadnjem času zmanjšalo število intervencij zaradi požarov in podobnega, povečalo pa se je število primerov klicev v sili zaradi potrebe po oživljanju. Kar pravzaprav ne preseneča. Statistika namreč kaže, da v Sloveniji dnevno doživi srčni zastoj že okoli 10 oseb. A več kot polovica jih umre. Okoli 70 % zastojev se zgodi v domačem okolju. Več kot polovica v prisotnosti drugih oseb. Če bi te k obolelemu pristopile in mu pomagale, bi se verjetnost njegovega preživetja povečala za 2-4 x. Z osnovnimi postopki prve pomoči in oživljanja, ki jih izvajamo, medtem ko je urgentna ekipa na poti do bolnika, ustvarimo približno 20 % normalnega krvnega pretoka in s tem vzdržujemo možgane pri življenju. Lahko bi rekli, da za bolnika »kupimo« pomembne minute do prihoda urgentne ekipe.

Zato so tovrstne delavnice tako pomembne – ker nas opogumijo, da takrat, ko je potrebno, odreagiramo tako, kot je prav.

Tokrat smo imeli še posebno srečo, da je svoje znanje in izkušnje z nami delil prostovoljni gasilec, ki je hkrati tudi profesionalni (terenski) reševalec. Hvala PGD Notranje Gorice, da ste se odzvali našemu povabilu k sodelovanju. Ob tej priliki vam tudi iskreno čestitamo za bližajočo 110. obletnico društva, ki jo boste obeležili 26. aprila s kresom v Športnem parku Jama v Notranjih Goricah. Vabljeni vsi na praznovanje. Pasulj bo ;-)

Creatusovci pa vas že vabimo na naše naslednje brezplačno srečanje – 14. aprila ob 19. uri bomo (v DEOS Notranje Gorice, ki nam tako prijazno vedno znova odstopi prostor) spregovorili o disleksiji - posebnosti, s katero se sooča presenetljivo velik delež populacije, tudi naših najmlajših.


                                                                        Mojca Pristavec Đogić

Oglejte si tudi