Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Emigranta v Stari dami

Kulturno umetniško društvo Dobrova je v začetku aprila na oder Stare dame v Vnanjih Goricah postavilo enodejanko Emigrant poljskega dramatika Sławomirja Mrożka. V tej intimni igri sta nastopila igralca, ki sta občinstvo popeljala v novoletno noč, polno čustev in soočenj z nelagodnimi resnicami.

Zgodba se vrti okoli dveh sostanovalcev, ki se na silvestrovo soočita s svojimi notranjimi demonskimi glasovi. Eden je politično-ideološki imigrant, katerega idealistična prepričanja se soočajo z ostro realnostjo vsakdanjega življenja, kar ga pripelje do globokega notranjega konflikta. Drugi je ekonomski imigrant, ki je v iskanju boljšega življenja zapustil svojo družino. Njuna različna stališča se prepletajo in ustvarjajo bogato tapiserijo človeških čustev. V mrzli zimski noči se soočita s svojimi najglobljimi strahovi in dvomi ter spoznata, da sta si v svoji drugačnosti bolj podobna, kot bi si sprva mislila.

Predstava se dotakne perečih tem migracij, identitete in iskanja smisla v življenju. Igralca sta realistično zgodbo predstavila z veliko mero občutka in ščepci humorja. Odlično sta upodobila notranji boj svojih likov in prepričljivo prikazala paleto čustev, od obupa in jeze do sočutja in razumevanja.


Občinstvo je kljub težki temi predstavo, ki ostane v spominu in spodbuja k razmišljanju o perečih vprašanjih sodobnega sveta, sprejelo z navdušenjem in igralca na koncu nagradilo z močnim aplavzom.

S tem se je zaključil prvi gledališki abonma v Stari dami v soorganizaciji Mah teatra in Zavoda Creatus. Hvala vsem ustvarjalcem na in za odrom. Še posebej pa velika hvala vsem vam, ljubiteljem gledališča, ki ste s svojim obiskom pomagali, da so dramaturški teksti zaživeli in pustili nov pečat v zgodovinskem spominu naše Stare dame.

Mojca Pristavec Đogić
Zavod Creatus

Oglejte si tudi