Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Zdrav slovenski zajtrk

18. novembra so otroci brezoviških vrtcev, tako kot že pet let zapored, s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom obeleževali dan slovenske hrane. Obiskali smo jih v enoti Rakitna, kjer so nas otroci pričakali z zdravim zajtrkom že ob samem vhodu v vrtec.
 

Koščki domačega kruha, namazani z maslom in medom lokalnih pridelovalcev hrane, čaj in nasmejani otroški obrazi so bili kot sončen žarek na sicer deževno petkovo jutro. Podobno je bilo v vseh enotah vrtec Brezovica. Starši, ki so pripeljali svoje otroke, so si skupaj z njimi lahko privoščili zdrav zajtrk, na Rakitni pa je bilo še malo drugače, saj so se otrokom pridružil tudi župan in podžupan občine Brezovica, predsednik krajevne skupnosti Rakitna in ravnateljica ter podravnateljica brezoviških vrtec.
Ravnateljica Liljana Bošnjak je povedala, da se vrtci že od samega začetka projekta Slovenija zajtrkuje skupaj, vključuje v aktivnosti, ki vsako leto potekajo na tretji petek v novembru. Za otroke je zajtrk še kako pomemben, saj izboljšuje njihove kognitivne funkcije in je nujen sopotnik skozi leta njihovega odraščanja. O pomenu zajtrka tudi v odrasli dobi kažejo raziskave, kjer lahko vidimo, da je zajtrk ključni obrok dneva, saj vpliva na pomnjenje, razpoloženje, počutje in delovno učinkovitost.

Ravnateljica je poudarila, da je v vrtcih primarna naloga skrbeti in načrtovati zdrave obroke zato z strokovno usposobljeno organizatorko prehrane veliko energije, časa in znanja usmerjajo v sestavo obrokov, v iskanje in izbor zdrave hrane in v sodelovanje z lokalnimi pridelovalci hrane. Skrbijo, da otroci uživajo sezonsko hrano, svežo in pripravljeno na zdrav način. Velik poudarek strokovne delavke namenjajo hranjenju otrok, kot procesu, kjer se otroci seznanjajo z novimi okusi, jih preizkušajo, spoznavajo in poimenujejo različno hrano, se učijo obnašanja med hranjenjem in samostojnega hranjenja, razvijajo kulturo do hrane in spoštovanje do vseh, ki hrano pridelujejo.
Vzgojiteljice so se strinjale, da otroci v večini radi jedo, da zelo pogosto posegajo po sadju in zelenjavi, da so radovedni v preizkušanju novih okusov in da so radi samostojni pri hranjenju. Kako dobri jedci so v resnici, smo se lahko na lastne oči prepričali tudi sami.
Pomembno je, da otroke navajamo na uživanje zajtrka, kot ključnega obroka dneva, tudi kasneje, ko vstopajo v šolo. Rezultati Mednarodne raziskave (NIJZ; Mednarodna raziskava HBSC, 2014) namreč niso najbolj obetavni, saj naše šolske otroke uvrščajo v sam vrh opuščanja zajtrkov. Podatki pravijo, da komaj vsak drugi otrok med tednom zajtrkuje. Dejstvo je, da se stanje na tem področju po letu 2010 kljub vsemu izboljšuje in zagotovo pozitivne trende, večjo ozaveščenost otrok in staršev, lahko pripisujemo tudi izvajanju projekta Tradicionalni slovenski zajtrk.
Vse širše so tudi spremljajoče dejavnosti, ki se v vrtcih Brezovica izvajajo tudi skozi celotno leto: otroci spoznavajo lokalno hrano, obiskujejo kmetije, medse povabijo čebelarje, gredo na obisk sadovnjakov, spoznavajo prehranjevalno piramido, vzgojiteljice jim pripravljajo različne dejavnosti, sodelujejo pa tudi na natečajih, kjer otroci bodisi preko izdelkov, risbe ali besede izražajo svoj pogled na hrano.
Ni zaman star slovenski pregovor, ki pravi, da se po jutru dan pozna. Če je zajtrk sestavni del jutra, ko začenjamo dan, potem je tudi večja verjetnost, da bo celoten dan potekal bolj po naših načrtih. Če ne drugo, razpoloženje in počutje bo vsekakor ugodnejše.

Nekaj predlogov, kako si lahko doma pripravite zdrav zajtrk:
ajdov kruh, med, orehi, jabolko, navaden jogurt
ovsen kruh, skuta, korenček, čaj z medom
prosena mlečna kaša s suhimi slivami in sadni sok
pirin zdrob z rozinami in hruška
polnozrnat kruh, maslo, marmelada, kaki, nesladkan čaj
polbel kruh, umešano jajce, kisla kumarica, čaj z medom
polenta z mlekom, slive ali kaki
ovseni kosmiči na mleku z mletimi lešniki in grozdje.

PA DOBER TEK!
Uredništvo

Oglejte si tudi