Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

RAZSTAVA URŠKE BOLJKOVAC OB KULTURNEM PRAZNIKU V RAKITNI

V soboto 10. februarja smo z rahlim zamikom praznovali Kulturni praznik tudi v Rakitni.  O tej priliki je razstavljala naša sokrajanka, slikarka in fotografinja Urška Boljkovac. Razstava je imela naslov Pleme, fotografije, posnete na potovanjih fotografinje po Gani, Namibiji, Indoneziji in Paupi Novi Gvineji, so nam odkrivale njen pogled na življenje in ljudi v teh oddaljenih krajih. Črnobele fotografije so njihovo vsebino in povednost še poudarile, kompozicije pa so nakazovale zorni kot tako Uršinega pogleda kot samih akterjev na fotografijah. Tia Čiček je o razstavi takole zapisala:  Osebna dokumentarna fotografija priča o želji po spoznanju, povezovanju ter odkrivanju raznolikosti kultur ter naravi njihovega svojevrstnega obredja vezanega na naravno okolje. Diptihi črno-belih fotografij prikazujejo vzajemen odnos med človekom in okoljem, ki v zahodnoevropskem svetu pomeni nekaj drugega kot v afriških ali južno-azijskih državah, ki so med drugimi zaznamovale potovanja fotografinje. Razstava je poklon številnim kulturam in osebam, ki jih je na popotovanjih fotografinja utegnila spoznati. Vabi nas v svet lastnih izkušenj in hkrati dreza, da moramo kdaj stopiti iz varnosti vsakdana in se podati v svet, ki nam je popolnoma tuj. Razstava je bila na ogled tudi v nedeljo.

Še enega sokrajan smo počastili ob tej priliki: Veljko Toman je decembra 2017 skupaj z drugimi kolegi slikarji, kiparji, grafiki in fotografi iz Slovenije razstavljal pod louvrsko piramido na likovnem salonu, ki ga v Parizu pripravljajo od leta 1865, na njem je kot prva Slovenka nekoč razstavljala Ivana Kobilca. Ker je to posebna čast in izjemen dogodek v življenju umetnika, mu tudi Rakičani čestitamo in smo ponosni nanj.

V kulturnem programu pa smo se spomnili našega velikega pesnika Prešerne s pesmijo, nastopila je Marija Jakomin (na klavirju jo je spremljala Nika Rogelj), s svojo klavirsko interpretacijo nas je navdušil Martin Gabrijel, na živahen zaključek pa so poskrbeli otroci Podružnične šole Rakitna z recitacijami in plesom na temo Povodnega moža.

Za delo v Kulturnem društvu Rakitna in v ljubiteljski kulturi na sploh smo podelili priznanja JSKD, in sicer bronasto priznanje za udejstvovanje na kulturnem področju Katarini Kovačič in Klemnu Kržiču in zlato priznanje za udejstvovanje na kulturnem področju Simonu Grimšiču in Joštu Kovačiču. Za udejstvovanje na glasbenem področju pa sta dobili Gallusovo bronasto značko Dora Borštnik in Alenka Kovačič, Gallusovo srebrno značko Vida Kržič, Ema Kranjc, Barbara Borštnik in Valentina Borštnik, Gallusovo zlato značko za dolgoletno udejstvovanje na glasbenem področju pa so prejeli Marta Kovačič Grimšič, Klavdija Ivančič, Romana Pogačar, Gorazd Kovačič in Peter Slanič. Vsem še enkrat iskreno čestitamo in želim vsem, da jim entuzijazem in veselje do ljubiteljske kulture ne usahneta. 

Oglejte si tudi