Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Vaja Postojna 2019

V preteklih dneh je v Postojni potekala prireditev Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja. Gre za največjo tovrstno prireditev na državni ravni, ki je namenjena predstavitvi vseh služb in dejavnosti zaščite, reševanja in pomoči. Imenuje se pa po dolgoletnem poveljniku Republiškega štaba Civilne zaščite, Miranu Bogataju, ki je bil velik kamen v mozaiku izgradnje slovenskega sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

V sklopu prireditve, ki je tokrat potekala pod sloganom »Življenja rešujemo skupaj!«, se je v petek izvedla tudi vaja državnega pomena, »VAJA POSTOJNA 2019«, katere sva se kot članici enote za nudenje prve psihosocialne pomoči udeležili tudi dve članici naše občinske ekipe.

Prva psihosocialna pomoč v okviru nudenja prve pomoči poškodovancem in njihovim svojcem je v Sloveniji relativno nov koncept. Psihosocialna oskrba vključuje nudenje psihološke, socialne in praktične pomoči čim prej po stresnem dogodku. Po tem, ko se žrtvam zagotovi osnovna materialna pomoč v obliki varnosti, nastanitve, hrane ipd., sledi psihosocialna pomoč, v okviru katere v prvih stresnih trenutkih nudimo čustveno oporo, pomoč pri navezovanju stikov s podporno socialno mrežo (sorodniki, prijatelji idr.), svetovanje (kako naprej, kam se obrniti po pomoč) in povezovanje z drugimi oblikami nujne pomoči (npr. dodatna psihološka oz. zdravstvena pomoč). Glavni cilj nudenja psihosocialne pomoči po travmatskem dogodku je iskanje poti do čim hitrejšega vzpostavljanja ponovnega čustvenega ravnovesja žrtve, svojca ali očividca.   

 

Mojca Pristavec Đogić

Ekipa prve pomoči

Oglejte si tudi