Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Odprtje novega gasilskega vadbenega centra GZ Brezovica

Kot so v uvodu gasilci sami povedali, prevzem novega poligona predstavlja veliko pridobitev na področju usposabljanja operativnih gasilcev, ki predstavlja bistveni del delovanja gasilske operative. 

Ko so si vadbeni center v gasilski brigadi, ogledali člani uprave občine in gasilske zveze Brezovica so se skupaj odločili, da projekt izpeljejo. 

Poveljnik gasilske zveze Brezovica Gregor Košir je prevzel besedo in se zahvalil za vso podporo in pomoč pri realizaciji projekta občini. 

Leta 2021 so tako določili lokacijo za postavitev poligona. V začetku leta 2022 nakupili štiri ladijske zabojnike in začeli z gradnjo. Najprej se je zabetonirala temelnja plošča, sledila je postavitev zabojnikov, katere so pred tem predelali in prebarvali. Dodatno so izdelali tudi lesen nadstrešek. Okolica v prihodnosti ne bo več nasuta s peskom ampak je v planu, da pride čez površino asfalt. Sama investicija je znašala čez 130 tisoč evrov, in je bila v celoti financirana z občinskih sredstev. 

Med drugim je Gregor Košir dejal tudi: »Verjamem, da bo poligon redno zaseden in izkoriščen. Na prvem mestu je namenjen domačim gasilcem, seveda pa že na tem mestu vabljeni tudi gasilci s sosednje zveze.«

K besedi je bil povabljen tudi župan Metod Ropret, ki je vse navzoče nagovoril: »Ocenjujem, da se v lokalnih skupnostih najbolje zavedamo, kaj pravzaprav pomenite za nas. Najbolje razumemo vaše želje, potrebe, pričakovanja, tudi načrte.« Sodelovanje med Občino Brezovica in GZ Brezovica je več kot očitno izjemno dobro in uspešno. Župan je dodal še: »V veselje nam je, da na vas lahko računamo v vsakem trenutku.« 

Občinska uprava se zaveda, da je usposobljenost gasilcev izjemno pomembna v trenutkih ko je težko in hudo. In poligon omogoča ravno to, da bodo v te kritične situacije gasilci odhajali primerno usposobljeni in pripravljeni. 

Ker je tovrsten poligon prvi v naši okolici, zagotovo predstavjla korak naprej v organizaciji usposabljanj za celotno regijo Ljubljana 1. 

Naslednji častni govorec je bil poveljnik regije Simon Črne, ki je poudaril, da bo center točka za združevanje, povezovanje, usposabljanje in skupno rast. Zahvalil se je tudi vsem našim operativnim gasilcem, ki so tako množično pomagali pri letošnji ujmi. Skupno so opravili kar 37.470 ur dela. 

Vse navzoče je nagovoril tudi poveljnik GZ Slovenije Zvonko Glažar. Izrazil je hvaležnost županu za posluh in pripravljenost. Poudaril je tudi, da si takšnih dejanj v Sloveniji želijo čimveč.

Sledil je uradni prevzem novega vadbenega centra ter izvedba prikazne vaje na njem. Župan in predsednik GZ Brezovica, sta prerezala slavnosti trak. Sledila je predaja ključa poligona.

Namestnik vojaškega vikarja Milan Bregar je blagoslovil vadbeni center in v imenu zavetnika gasilcev, sv. Florijana blagoslovil tudi vse navzoče gasilce in gasilke. 

Predsednik GZ Brezovica Miran Repar in poveljnik Gregor Košir, sta podelila posebne zahvale vsem, ki so pripomogli pri realizaciji projekta. 

Zahvale so prejeli: Občina Brezovica, MOK d.o.o., Jamnik Jože s.p., Igličar Janez s.p., Zdravko Bezeg, Rok Kozin s.p., KUD Janez Jalen, Miran Pregelj, PGD Vnanje Gorice, PGD Rakitna, PGD Preserje, PGD Podpeč, PGD Notranje Gorice, PGD Kamnik pod Krimom, PGD Jezero, PGD Goričica Prevalje, PGD Brezovica pod Krimom, PGD Brezovica pri Ljubljani, GZ Vrhnika, GZ Ig, GZ Horjul, GZ Dolomiti, CZ Brezovica, GZ regija Ljubljana, GZ Slovenije.

Za konec je sledila še prikazna vaja, katero so izvedli gasilci PGD Podpeč, Jezera in Brezovice pri Ljubljani. Prikazali so gašenje in reševanje iz goreče stavbe, pri čemer so imeli informacijo, da je v njej ujeta oseba.

Jakob Rus

Oglejte si tudi