Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
12°C
ČET.
23°C
11°C
Oceni objavo

Občni zbor Turističnega društva Rakitna

Dne 10. 3. 2018 je v dvorani podružnične osnovne šole potekal prvi redni občni zbor Turističnega društva Rakitna (v nadaljevanju: »društvo«), ki so se ga udeležili gostje iz treh turističnih društev, župan občine Brezovica g. Metod Ropret in članice ter člani društva.

 

Ga. Janja Jereb je predstavila letno poročilo društva za leto 2017 in med drugim poleg izvršenih nalog, med katerimi je bilo težišče dela na administrativno vsebinskem področju, predstavila tudi zanimive podatke o članih društva. Povedala je, da je društvo na dan 31. 12. 2017 štelo 99 članov, med katerimi prevladujejo moški s 54 % in ženske s 46 %. Najmlajši član je imel 8, najstarejši pa 83 let. Povprečna starost je 56,4 let. Člani društva so večinoma prebivalci Rakitne in sicer jih je kar 87 % domačinov, iz okoliških krajev in od drugod pa 13 %. Izobrazbena struktura je zelo raznolika. Največ članov ima srednješolsko izobrazbo in sicer 34 %, kar 37 % članov pa ima najmanj višjo šolo in več, med njimi so tudi en doktor znanosti in trije magistri znanosti, kar kaže na zelo visok izobrazbeni nivo društva.

 

Na zboru sta poročili podala tudi predsednica nadzornega odbora ga. Alenka Praprotnik in predsednik disciplinske komisije g. Janez Demšar.

 

Predsednik društva g. Darko Jerina je predstavil že realizirane naloge v letošnjem letu in tiste konkretne projekte, ki bodo v 2018 najbolj aktualni in sicer:

1. Priprave na praznovanje krajevnega praznika: »Spomin na žegnanje« skupaj s Kulturnim, Upokojenskim in Gasilskim društvom Rakitna so v teku, praznovanje pa bo izvedeno 20. 5. 2018.

2. Kresovanje bo izvedeno 23. 6. 2018, na tem dogodku pa bo poleg društva sodelovalo tudi Kulturno društvo s pevsko skupino, Društvo upokojencev in Gasilsko društvo.

3. Čistilna akcija »očistimo del širše okolice jezera, kjer bo replika jambora«, bo potekala predvidoma aprila ali začetek maja 2018.

4. Začetek projekta izbire najlepše urejene hiše z okolico v Rakitni se bo začel izvajati  junija 2018.

5. Pripravljata se ekskurziji na Primorsko po jamborni cesti III. del in ponovljena strnjena ekskurzija od Rakitne do Trsta in Križa v mesecu aprilu oz. maju 2018.

6. V teku je priprava za izdelavo informativnih tabel na poti Rakiškega jambora.

7. Stenski koledar z izseki prevoza rakiškega jambora leta 1894, bo pripravljen za tisk v prvi polovici tega leta, nato pa bo ponujen vsem zainteresiranim.

8. Oglasna tabla in nabiralnik sta že izdelana. Nabiralnik je tudi že montiran, za montažo table bo potrebno počakati na predhodno montažo bankomata.

9. V pripravi je tiskanje propagandnih majic z emblemom društva.

10. V zvezi s postavitvijo replike jambora se bo kmalu požagal in pripravil les, ki se ga bo impregniralo. Obenem se bodo dokončala zemeljska dela v delu, kjer bo postavljena replika jambora in uredilo se bo zemljišče v opuščenem peskokopu.

 

Občni zbor je sprejel tudi Pravilnik o finančnem, materialnem in blagajniškem poslovanju TDR ter Pravilnik o disciplinskih postopkih TDR ter namesto Sreča Lipovca, podpredsednika društva, ki je odstopil, na njegovo mesto izvolil g. Danita Praprotnika.

 

Ob koncu je g. Darko Jerina povedal, da je prostovoljstvo tisti del našega delovanja, ki v življenje nas vseh vnaša svežino in širi socialno mrežo, zato prostovoljcev ni nikoli preveč. Javno se je za podporo društvu zahvalil: trgovini Barbara v Rakitni, Izletniški kmetiji Zidanica, podjetju ANABE d.o.o. Brezovica, Jožetu Kržiču, Ireni, Jožici in ostalim »Jurčnikovim «dekletom ter vsem gospodinjam iz Rakitne, Jožetu Kirnu iz Kamnika pod Krimom, Gregorju Šaronji, Nuši Romih Masnoglav, Alenki Baggia, Marjanu Lobodi, Teodorju Borstniku, Janku in Mariji Košir, občini Brezovica in vsem tistim, ki jih ni posebej imenoval, pa so z drobnimi deli pripomogli k boljšemu delovanju društva.

Občni zbor društva se je končal s pogostitvijo in prijetnim druženjem v krogu starih in novih prijateljev in znancev.

 

 

 

                                                                                                          mag. Janja Jereb

                                                                                                        poslovna sekretarka

                                                                                                   Turistično društvo Rakitna

Oglejte si tudi